Wagonplanken tafel maken

Juul..

  • #1
Ik wil graag een tafel gaan maken van geborstelde eiken wagonplanken. Omdat deze nog vrij prijzig zijn wil ik dit graag in één keer goed doen. Daarom hoor ik graag van jullie of mijn methode kans van slagen heeft:

Het gaat om planken van ongeveer 20cm breed, 6cm dik en 240cm lang. Het blad zelf moet ongeveer 1m breed worden. Deze planken ga ik ongeveer 3 weken in mijn woonkamer leggen om te acclimatiseren alvorens ze te bewerken, op advies van de leverancier van de planken. Ik had gedacht om deze, als ze (om en om) naast elkaar liggen, aan de onderkant in de breedte ongeveer 2cm in te zagen met een invalzaag, zodat ik aan beide uiteinden van de tafel 2 inkepingen in het blad krijg. In deze inkepingen kan ik dan een stalen u-profiel (2mm dik) verzinken. Dit u-profiel wordt voorzien van sleufgaten, en met houtdraadbouten vastgezet aan het blad. Zo heb ik, naar mijn idee, een tafelblad gemaakt met de mogelijkheid voor het hout om zijdelings iets te werken.

De poten van deze tafel zijn niet met elkaar verbonden, dus over de lengte van de tafel is er ondersteuning op slechts 2 plaatsen. Kun je 6cm dik eiken ongeveer 2 meter overspannen zonder dat het gaat doorhangen (na verloop van tijd)?

Dat is hoe ik het wilde doen. De poten eronder schroeven zal geen problemen gaan opleveren, maar vooral het samenstellen van het blad wil ik graag goed doen. Graag hoor ik van de kenners of deze methode kans van slagen heeft. Als mijn omschrijving niet duidelijk is hoor ik dat uiteraard graag! Bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Lijkt me een prima plan.

De sleufgaten zijn van belang en het om en om leggen van de nerf. De 2m overspanning kunnen deze planken zeker wel hebben.

Denk wel aan de stabiliteit in de langsrichting van de tafel. Bv. met schoren.

Edit: Na het zien van je ontwerp op woodworking toch wat aandachtspunten. Poten ook zo bevestigen dat werking mogelijk is. Lijkt me ook beter om de U profielen andersom te monteren. Of die weg te laten en de planken aan elkaar te bevestigen.
 

Juul..

  • #3
Bedankt voor je reactie. Als ik het u-profiel weg ga laten zal ik de planken moeten verlijmen, en daarvoor moeten ze aan de zijkant exact recht geschaafd zijn. Hiervoor heb ik de gereedschappen niet. Vandaar dat ik liever het U-profiel gebruik. Overigens is dit nog afhankelijk van hoe recht de planken bij de houthandel liggen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er openingen van een centimeter onstaan

Hoe ik de poten ga bevestigen heb ik nog niet precies bedacht. En wellicht dat deze inderdaad geschoord moeten worden. Zo'n 6cm dikke planken kunnen nog best zwaar zijn lijkt me, en het moet niet de bedoeling zijn dat als je er tegen duwt dat de poten omvouwen. De bevestigingspunten in de poten in de lengterichting van de tafel zitten ±13cm uit elkaar.

Voor de volledigheid hier ook nog even de tekeningen (deze topic startte ik op mijn telefoon, waar ik de afbeeldingen niet beschikbaar had):


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn meerdere manieren om de planken aan de zijkant mooi recht te krijgen. Bv. met een cirkelzaag.

Maar verder is je plan niet zo gek. Het enige waar ik over twijfel is de zijdelingse stabiliteit. Je kan het meteen meenemen in je ontwerp, of zo proberen en later als het nodig is een schoor improviseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu