Wachmachine snoer verlengen en aansluiting op trekschakelaar

Jjitss

  • #1
Beste,

Met 0 kluservaring ben ik begonnen aan het probleem met mijn wasmachine: de wasmachinekabel is te kort.

Ik heb eerst de wasmachine geopend en gekeken of ik de stroomkabel kon loskoppelen om een nieuwe te kopen. Echter zitten aan mijn wasmachine kabel 'rare' hoekige ijzertjes die niet aan aan standaard kabel zitten die los te bestellen zijn. Uiteraard had ik toen al de hele boel losgemaakt...




Ik heb de wasmachine weer in elkaar gezet (stroom weer gekoppeld). Mijn idee was om een kroonblok te kopen, de kabel aan het begin af te knippen, langere kabel aan de andere zijde bevestigen, kroonblok met kabels tapen met isolatietape en wegwerken in de wasmachine, naast waar de stroom binnenkomt en vervolgens de langere kabel aansluiten op de trekschakelaar.



Zo geschiedde, alleen toen ik alles aangesloten had, werkte het niet. Ik bedacht me dat ik in dat geval moest weten waar er nog wel of niet stroom op stond. Met een spanningsschroevendraaier kwam ik erachter dat de bruine kabel vanuit de muur richting de trekschakelaar spanning had. De bruine kabel die de trekschakelaar uitkomt ook. Vervolgens liep ik nog wat te proberen en ineens terwijl ik de spanningsschroevendraaier tegen de bruine draad de trekschakelaar uit hield (richting kroonblok), kwam er een klap en is mijn draad op de plek waar deze de trekschakelaar uitkwam zwart geblakerd. Ik neem aan dat de trekschakelaar is doorgebrand?

Nu kan ik nieuwe onderdelen voor de trekschakelaar kopen, maar ik heb geen idee of dat gaat helpen? Ik zit daarom met een aantal vragen:

- Is het werken met een kroonblok in de wasmachine een veilige optie voor het 'verlengen' van het snoer?
- Maakte ik nu zelf kortsluiting met de schroevendraaier of heeft iets anders geleid tot kortsluiting? Kan het bijv. zo zijn dat ik de kabels in de wasmachine mogelijk niet goed heb teruggeplaatst?
- Is het mogelijk dat de wasmachine is kapot gegaan door de kortsluiting?
- Stel ik ga hiermee door, hoe kan ik goed testen of de stroom goed door de draden loopt?
- Voor de kortsluiting kreeg mijn wasmachine geen stroom. Zijn er andere dingen waarmee ik rekening had moeten houden om dit te laten werken?

Alvast bedankt,

Groetjes, Jitske
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Bel een vakman, om erger te voorkomen! Dat snoer wat volgens mij 1,5mm2 of zelfs kleiner is en die kroonstenen zijn al jiet geschikt voor wat u wil.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Een wasmachinesnoer mag ABSOLUUT niet verlengd worden, en al HELEMAAL NIET met kroonsteentjes!

Er moet (eventueel door een vakman) een langer snoer aan de machine gezet worden. Dit snoer vervolgens met adereindhulsjes in de trekschakelaar aansluiten.

Al het andere is prutswerk én levensgevaarlijk!
 

Jjitss

  • #4
Vreemd.. ik heb het hele idee niet zelf bedacht, maar op advies vanuit de Praxis.

Maargoed, bedankt voor jullie antwoorden. Ik laat er een expert naar kijken.

Kan het kwaad de doorgebrande trekschakelaar te laten zitten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Advies van een bouwmarkt... Waar de medewerkers op hun 16e alles weten van electra, water, gas, metselen, stucadoren, schuttingen, tuinhuisjes, bestrating en barbequen.

#durftezeggendatjeerniksvanweet

Bij ons hebben we daar een uitdrukking voor: 'Niet gehinderd door enige kennis'

Een doorgebrande schakelaar is defect. En dus einde verhaal.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Valt nog mee dat ze in de winkel ook niet gezegd hebben, hoe je kunt testen of er stroom op het stopcontact staat.
Gewoon even aan de bruine draad voelen met je vingers. :mrgreen:

Ja ja er loopt vaak vakkundig personeel rond, in zo een bouwmarkt. :cry:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik heb 7 jaar in een bouwmarkt rondgelopen als weekendhulp, nog in de tijd dat er intern vaktechnische trainingen werden gegeven, meestal samen met een producttraining van een leverancier.

Nu scheelde het ook wel dat ik een technische opleiding aan het volgen was, én dat een naaste collega een eigen timmerwerkplaats had.

Inderdaad is al het goede personeel tegenwoordig wegbezuinigd.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Maar terug naar het onderwerp, het enige juiste wat je nu kunt doen is er een deskundig persoon bij halen en die het te laten uit voeren. Het ontbreekt je duidelijk aan voldoende inzicht om zo'n klus veilig te doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu