Waarom mag een renovatievloer niet boven een kelder?

Huisfixer

  • #1
Beste forumleden,

ik ben bezig om in kaart te brengen hoe ik onze houten vloeren (houten balken en houten ondervloer) van onze in 1960 gebouwde rijtjeswoning het beste kan vervangen. Het doel is uiteindelijk om de vloeren te isoleren vloerverwarming toe te passen om zo de energierekening te drukken en een aangenamer klimaat in huis te creëren.

Nu heb ik inmiddels veel gelezen over renovatievloeren die licht van gewicht zijn en gebruik maken van stalen balken en polystyreen vulelementen. Ik lees echter ook dat dat alleen geschikt is voor vloeren boven een kruipruimte en niet boven een kelder of als verdiepingsvloer. Als reden hiervoor, lees ik, 'brandgevaar'.

Wat is echter niet begrijp waarom deze (volgens de fabrikant niet brandbare materialen) gevaarlijker zijn dan de huidige houten balken en planken. Ik zou graag weten wat de reden daarvan is.

Ik zou natuurlijk het liefst voorkomen dat er een zware vloer in moet (combinatievloer?) die wellicht te zwaar is voor de fundering en minder makkelijk zelf te plaatsen is.

Alle input is welkom!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een houten constructie is in het algemeen veel brandveiliger dan een stalen constructie, zeker wanneer dat staal niet bekleed is met brandwerend materiaal. Ook al zou je dat eigenlijk niet denken.

Lees bijv. eens dit verhaal: Staalconstructies: pas op voor schijnbare veiligheid
Gaat in dit geval om een bedrijfsverzamelgebouw, maar het principe is gelijk.

De brandweer is er echt niet blij mee als er een brand geblust moet worden en er blijkt een verdiepingsvloer te bestaan, die boven hun hoofd (eerder dan verwacht) in elkaar stort.

En als bij die renovatievloeren vermeld staat dat het alleen geschikt is voor boven een kruipruimte, dan zal daarover nagedacht zijn. "Gebruik de toepassing waarvoor deze gemaakt is."
 

Huisfixer

  • #3
@Kees: bedankt voor je snelle en heldere reactie. Daar kan ik wat mee!
 

Huisfixer

  • #4
Mijn volgende vraag is dan: hoe kom ik er achter of mijn muren en fundering een zwaardere vloer aankunnen?

Ik heb al de officiële bouwtekeningen bij de gemeente opgevraagd. Kan een specialist hier voldoende mee om te berekenen wat voor type vloeren er mogelijk zijn of moet er iemand te plaatse komen?

En kan ik met deze vraag terecht bij een lokale aannemer of beter een specialist inschakelen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik denk dat je een constructeur nodig hebt.

Maar omdat ik geheel geen bouwspecialist ben laat ik de beantwoording liever aan een van die specialisten hier over.

Er zal in elk geval iemand ter plaatse moeten komen. Op afstand via een forum beoordelen wat qua draagconstructie mogelijk is lijkt me vrij lastig. Bovendien heb je waarschijnlijk ook een bouwvergunning nodig (want wijziging in de constructie van het gebouw).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor jouw info die renovatievloer met ps broodjes en een betonnen deklaag zit qua gewicht tussen de normale ps vloer en de combi vloer in het lichtgewicht slaat op de bouwfase je hoeft niet te sjouwen met zware T balkjes.

Je kan het systeem ook combineren met zwaluwstaart platen en of een houten vloerplaat.

dan kan je wel een vloer maken die voldoet aan het bouwbesluit in plaats van de ps elementen pas je dan een harde steenwolplaat toe of iets dergelijks boven je kelder
dat systeem is bovendien echt niet zwaar

Renovatievloer.
 

Huisfixer

  • #7
Maar behoud je dan niet het probleem van 'smeltend staal' bij brand?

op de website van VBI (https://vbi.nl/content/veelgestelde-vragen-ps-renovatievloer/) lees ik:

"Mag een VBI PS-renovatievloer boven een kelder worden toegepast?
Dit vloersysteem is niet ontwikkeld voor toepassing als kelderdek."
 

Huisfixer

  • #8
De eerste ruimte die ik zou willen aanpakken is de keuken. De ruimte is 2,5 x 3m en er liggen hier 6 balken van 50x150x2700mm onder, HOH 59cm. Op dit moment ligt daar een ondervloer van 2cm dikke houten planken, 1cm groene isolatieplaten en tegels op.

Als ik de houten planken, isolatieplaten en tegels zou verwijderen en zou vervangen voor 18mm underlayment met daarop een vloerverwamingssysteem zoals bv deze (of een andere aanbieder) dat maar 15mm hoog is, dat zou dan niet te zwaar worden voor de balken? Als vloerbedekking denken we overigens aan PVC.

De huidige houten planken en isolatie wegen maar een kilo of 100 bij elkaar (even grof berekend) maar alleen al de mortel voor een laag van 1,5cm gaat > 200kg wegen, dan nog de underlayment en PVC vloer en natuurlijk al dat water van de vloerverwarming.

Is dit iets waar iemand een serieuze berekening op los moet laten of valt dit nog ruim binnen de 'moet makkelijk kunnen met de balken die je hebt' norm? :-)

Er komt vervolgens ook nog een keuken op natuurlijk...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vanzelfsprekend moet je dan een plafon toepassen dat het staal voldoende beschermd.
in combinatie met de minerale wol isolatie

het gaat volgens mij overigens niet alleen om het staal en de constructie.
Het ps verspreid giftige rook als het brand/smelt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een serieuze berekening is altijd aan te bevelen als je serieuze plannen hebt.

als je toch bezig gaat is het eventueel verstijven van je bestaande houten vloer een relatief simpele ingreep
 

Hharbers

  • #11
Je hebt ook combinatievloer met lichtgewicht betonnen broodjes (bims) ipv ps vulelementen. Deze mogen wel als verdiepingsvloer worddn toegepast dus waarschijnlijk ook boven kelder. Voordeel is ook dat hij redelijk vlak is van onder dus al ssoort plafond is voor je kelder
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ik vermoed dat TS een jaar na dato zijn vloer al wel heeft vervangen....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu