Waarmee hardstenen drempels vastzetten?

Swblom

 • #1
Ik heb weer eens zoiets bij de hand, waar vast wel iemand een gedegen antwoord op heeft.

Toen wij ons huis kochten zaten er al een paar hardstenen drempels bij een paar binnenkozijnen. Ze waren voor zover ik zie vastgezet met cement, danwel op de tegelvloer, danwel op de cementdekvloer.
Met de tijd kwam helaas de ene na de andere drempel los.

Ik heb een keer een drempel opnieuw vastgezet met montagekit, die hield het ongeveer twee weken uit. Daarna brak hij opnieuw uit.

Nu hebben we dit najaar een drempel opnieuw vastgezet met een professionele flexibele dikbed tegellijm voor natuursteen. Voor dit te doen hebben we zo goed mogelijk de oude cementresten weggekapt. Helaas laat deze nu ook weer los.

Kan iemand mij vertellen, wat ik hiervoor beter kan gebruiken?

Alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Kan je ook vermelden waar de montagekit en de tegellijm heeft losgelaten van de hardstenen drempel of de ondergrond waar hij op gekleefd zat.
Ben geen expert maar als je de drempels opnieuw vastzet op een oude cementlaag zal deze snel loskomen. Die ervaring had je al. Die cement is uitgewerkt. Daar hecht niets meer op het hecht wel maar het komt weer los.
Lijkt mij beter heel goed schoonmaken tot de steen of iets anders en dan opnieuw met, ik denk toch gewoon metselspecie. Helaas niet zeker.
*wgb*
 

Swblom

 • #3
De eerste keer dat alles los lag bleef er niet veel cement aan de drempel hangen. Daar is dus mijns inziens de hechting tussen cement en natuursteen slecht geweest.

De montagekit liet los in de cementlaag. Vandaar dat ik bij het tegellijm experiment mijn best heb gedaan om nog beter de oude cement te verwijderen. Deze drempel ligt nu nog op zijn plaats maar klinkt al wel "hol".
Ik verwacht dus dat die binnen korte tijd ook weer helemaal los ligt. Nu kan ik nog niet zeggen waar hij los heeft gelaten.

Ik zelf zat bij een nieuwe poging te denken aan een experiment met iets dat flexibel blijft zoals MS polymeer of polyurethaan kit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
De oplossing is wat hecht er aan het oppervlak waar de drempel op ligt.
Ik zou niet teveel experimenteren.
Die drempel is misschien tig jaar geleden geplaatst met ???? of met gewoon een specie dan moet dat toch weer op de zelfde wijze kunnen. :wink:
*wgb*
 

BeeTeeWee

 • #5
Op aanraden van mijn zwager heb ik afgelopen zomer zelfs buiten natuursteen traptreden verlijmd met blokkenlijm. Zelfs na de afgelopen vorstperiode ( < -17 graden...) liggen al die treden nog steeds zo vast als een huis. Dat zou dan toch binnen zeker moeten lukken?

Wel eerst even het natuursteen vantevoren bevochtigen!
 

Swblom

 • #6
Om even in te haken op de vraag van wgb, de drempel heeft maximaal twee jaar vastgelegen in de cement. Kan zelfs zijn dat hij voor de verkoop weer even is vastgelegd.

Blokkenlijm is natuurlijk het overwegen waard.....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Dat is wel erg kort. :cry:
Dat moet toch beter kunnen denk ik zo.
*wgb*
 

Forno

 • #8
Ik heb mijn hardstenen dorpels met flexibele (vloer)tegellijm vastgelijmd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #9
Als de dorpel steeds loslaat op de specie, dan zal die specielaag wel heel schraal zijn aangemaakt.

Maar wat ligt er onder die specie?
Is dat een betonvloer, of een houten vloer.

Soms zit ook nog een houten lat onder het kozijn.
 

Swblom

 • #10
Hallo Peter,

Het hangt er van af welke dorpel. Er is er 1 die op cementdek en dan betonvloer ligt. Dan zijn er twee die op op cement over een oude tegellaag liggen.

Ik begrijp uit alle antwoorden dat de normale methode om dorpels vast te leggen toch gewoon cement is? En dat ik mijn probleem moet zoeken in de eerder gebruikte cementlaag?

Alvast bedankt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Mortels hebben ook een levensduur en deze wordt sterk bepaald door de hoeveel cement die gebruikt is.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu