Waar moet ik ontluchten op deze convector?

Intheoldstorm

  • #1
Hallo allen! Ik heb onlangs mijn radiatorkraan en vervangen met thermostatische voor de installatie van een tado systeem. Ik weet echter niet goed waar ik op mijn convectoren moet ontluchten. Er zit een soort afsluitdop aan de bovenkant, maar geen net kraantje oid waar je met een schroevendraaier of zo'n sleuteltje in kan.

Zal ik gewoon aan die dop/bout gaan draaien of maak ik dan dingen stuk.?

Onderin zit wel een kraantje, maar dat lijkt me alleen geschikt om water uit de radiator te krijgen.

IMG_20210328_115212.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Als er al lucht in zit zal dat vanzelf met de waterflow meegaan naar boven.
 

Intheoldstorm

  • #3
Daar hoopte ik ook op inderdaad. Maar ik heb nog steeds last van een ruis over de buizen wanneer de verwarming aangaat. Ik dacht dus wie weet...

Ik heb overigens wel het idee dat OF mijn boven OF mijn benedenconvector verkeerd is geinstalleerd, want het kraantje zit precies aan de andere kant :(

IMG_20210328_121907.jpg
 

Auto-Geen

  • #4
Ruis is meestal het gevolg van een te hoge pomp instelling.
 

Intheoldstorm

  • #5
Pompsnelheid heb ik idd sinds een paar weken op stand 2 gezet in plaats van 3, stand 1 kan ook nog, maar dat leek me weer wat ver gaan. (kan het kwaad om dat te proberen? )

Het probleem is wel pas ontstaan na het installeren van de thermostatische radiatorkranen. De radiatoren in huis die daar niet over beschikken maken ook minder ruisend geluid. Dat zijn natuurlijk ook degenen die niet leeg zijn gemaakt voor de installatie van die nieuwe knoppen.
 

Auto-Geen

  • #6
Met de montage is niks mis, leiding naar boven = aftapper, leiding naar beneden = ontluchter. Als je thermostaatkranen monteert met een te kleine KV waarde heb vaak strominggeluiden.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Is de doorstroming in de installatie gewaarborgd anders ook een bypass ventiel plaatsen, ik geef altijd aan bij een nageregelde installatie een bypass te plaatsen
 
  • Like
Waarderingen: Intheoldstorm

Intheoldstorm

  • #8
Marcn.88 schreef:
Is de doorstroming in de installatie gewaarborgd anders ook een bypass ventiel plaatsen, ik geef altijd aan bij een nageregelde installatie een bypass te plaatsen
Zo ik moest ff wat dingen lezen om te begrijpen wat je bedoelde, maar ik denk eigenlijk dat je hier een goed punt kan hebben voor mijn CV systeem als geheel. Nu met die TADO's komt het best wel eens voor dat alles dichtstaat. Ik heb nu als tijdelijke oplossing even de "handdoekradiator" oplossing gebruikt, die laat ik dan altijd open staan.

Ik had (nu ik erover nadenk sinds het installeren van de TADO's) last van water uit mijn overstortventiel. Maar nu besef ik me dat dit waarschijnlijk de oorzaak was. Warmwatervraag vanuit sanitair terwijl alle tado's dicht zaten, vlak daarna begon het overstortventiel te druppelen, want hij kon het warme water nergens meer kwijt, waardoor de druk in dat deel van het system boven de 3 bar uitkomt, terwijl de druk waar de meter zit, gewoon netjes op 1,8 blijft hangen. Klopt dit zo een beetje?

Auto-green: De knoppen hebben een KV waarde van 0,55, het zijn COMAP R809's. In de handleiding van mijn (oude Thermomaster 2HR) CV staat een "Stroom A" van 0,32 bij stand 2. Zijn dit dezelfde waarden? Geen idee wat "stroom A" betekent eigenlijk....
 

Intheoldstorm

  • #9
Auto-Geen schreef:
Met de montage is niks mis, leiding naar boven = aftapper, leiding naar beneden = ontluchter. Als je thermostaatkranen monteert met een te kleine KV waarde heb vaak strominggeluiden.
Ik denk toch dat ik dit niet goed begrijp. In de twee foto's zitten de kraan en die moet aan tegenovergestelde kanten. Het lijkt mij dat het kraantje bijv altijd boven of altijd beneden moet zitten toch? Of snap ik er gewoon niks van, en is het heel normaal om soms voor het een te kiezen en soms voor het ander?
 

Auto-Geen

  • #10
0,32 is de opgenomen stroom van de pomp in stand 2 in Ampere.
In de pompgrafiek is te zien dat bij minimale volumestroom de opvoerhoogte oploopt tot boven de 35 kPa. Je ketel vindt niet prettig en er ontstaan stromingsgeluiden.
 

Intheoldstorm

  • #11
OK, klinkt logisch, zou dat betekenen dat wanneer er meer radiatoren open staan dat het stromingsgeluid ook minder zou moeten worden? Is er een test te bedenken warmee ik met zekerheid kan vaststellen dat dat het probleem is?

Ik kan me gewoon niet herinneren dat de CV zoveel geluid maakte voor de installatie van die nieuwe thermostatische radiatorkranen, ook toen hadden we de benedenconvectoren als enige aan staan... Zou dezelfde druk opleveren dan, toch? Maar mss bedriegt mijn geheugen me, kan ook ...
 

Intheoldstorm

  • #12
Voor het nageslacht: het geluid is significant afgenomen wanneer ik de radiator van de badkamer open laat staan. Ik denk dus dat we met een bypass dus zeker in de goede hoek zitten! Bedankt Auto-geen!
 
  • Like
Waarderingen: Auto-Geen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu