Waar/hoe stroom krijgen voor een stopcontact?

Knijntje

 • #1
Hoi allemaal,
In de keuken (die gestaag vordert) komt een koofje om de leidingen die onder de combiketel lopen. Je ziet ze op de eerste foto lopen (2 leidingen + afvoer). Het wordt een heel ondiep koofje dus. Nét diep genoeg dat ik er een dubbel inbouwstopcontact in kwijt kan. Dat stopcontact komt op dezelfde hoogte als het opbouw stopcontact op het betegelde stukje muur op foto nr. 1.

Op de tweede foto zie je in close-up dat de combiketel met een stekker zijn stroom krijgt. Hoe zou dat gedaan zijn? En is dat "truckje" nog een keer te doen op dezelfde kabelgoot? Een ander idee is dat ik een dubbel stopcontact zou maken van dat enkele; dubbel zodat ik via een stekker stroomdraden kan aanvoeren naar het inbouwstopcontactje dat ik wil maken. Ik denk alleen niet dat dat mag (gevoelsmatig). En ik wil bij deze ook graag even checken hoe dat zit met een stopcontact in een koofje, dat dus onder een combiketel komt. Mag dat uberhaupt als ik het waterdicht maak aan de achterkant? (een koofje in een koofje, zeg maar). Ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel...

Ben benieuwd! Alvast bedankt :)


IMG_20211103_202458.jpg

IMG_20211103_203533.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sander 1972

  • #2
  En waar wil je de stopcontacten voor gebruiken en wat staat er al op de groep.

  Verder zou ik die ketel omkasten als dat gaat en in de wand ervan eventueel stopcontacten plaatsen
   

  Knijntje

  • #3
  Er staat niet veel op de groep. Dat moet ik checken. Volgens mij alleen wat lampen een ijskast en de ketel. Het stopcontact wat ik wil maken daar komt waarschijnlijk een keukenmachine op. Misschien een broodrooster of een esspressomachine. Kortom, ik weet het nog niet precies eigenlijk... Qua groep moet het er wel bij passen denk ik iig.

  De ketel ga ik inderdaad ook omkasten. Dat zit alleen te hoog voor stopcontacten. Dat vind ik althans. Die omkasting wil ik juist clean houden ook.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #4
  Het is aangelegd met een P25 plattebuissysteem. Gooi die term eens in Google dan vind je alle hulpstukken, doosjes, etc.

  Het "rare" is dat er nu geen P25 lasdoos tussen zit. Het is niet mogelijk om in dat T-stuk wat we zien een aftakking te maken. Waarschijnlijk is het een en ander nu doorverbonden in één van de contactdozen. Dus of de draad loopt vanuit het plafond naar de contactdoos van de ketel en vanuit daar naar de contactdoos boven het aanrecht, of andersom. Er zal dus een stukje koker zijn waar nu 6 draden (2 setjes van 3) doorheen lopen.

  Je zou met koker verder kunnen werken aan de rechterkant van de contactdoos van de ketel, maar het is niet zeker dat je bij deze contactdoos ook de extra draden aan kunt sluiten. Want mogelijk is hier dus al e.e.a. doorverbonden en meer dan 2 sets draad krijg je in de contactdoos niet aangesloten.

  Als je het e.e.a. open schroeft ontdek je vanzelf hoe men het nu heeft aangelegd.

  Hoe komt die omkasting er precies uit te zien? Komt die tot aan het plafond? Dan zou ik kijken of je in plaats van dat hoekstuk tegen het plafond boven de ketel een P25 lasdoos kunt monteren:
  AT5728.pjpeg.jpg

  Daarin heb je genoeg ruimte om e.e.a. netjes met lasklemmen te verbinden en 3 extra installatiedraden aan te sluiten. Ik kan alleen niet inschatten of dat doosje past met die waterleiding daar.

  In de kast hoeft het vast niet super mooi, dus dan kun je zo snel mogelijk met een verloopstuk van de koker naar een normale (flex)buis:
  AT5562.pjpeg.jpg

  Met die buis ga je naar een hollewanddoos welke je in de kast / koof maakt. Paar beugels om de buis vast te zetten en klaar. (Nouja, een contactdoos monteren is ook nog handig)
   
  • Like
  Waarderingen: Knijntje

  Knijntje

  • #5
  Hi XanderH,

  Super bedankt voor je uitgebreide antwoord. Je hebt helemaal gelijk er zijn 2 sets draad aangesloten op de contactdoos voor de ketel! Ik wist uberhaupt niet dat dat kon. Maar goed die optie is dus uitgeput.

  De omkasting om de ketel komt inderdaad tot aan het plafond. Goed idee om een P25 lasdoos te gebruiken. Dat is zulk specialistisch spul. Ik ken deze kabelgoten natuurlijk, maar ik heb de naam nooit geweten en al helemaal niet dat je er lasdozen voor hebt. Super oplossing dus. Ware het niet dat er te weinig ruimte blijkt te zijn. Dat heb je wel goed gezien/aangevoeld. Het komt door die gasleiding inderdaad. Ik heb gemeten en het past niet. Die p25 lasdozen zijn 90mm x 90mm. Grrrr.

  En wat nou als ik de enkele contactdoos voor de ketel vervang voor een dubbele? Zodat ik een stekker in het extra gecreeerde stopcontact-gat kan steken met een snoer dat mijn nieuwe stopcontact kan voeden? Het is wel erg hillbilly alleen. En ik weet niet of het uberhaupt mag/ veilig is. En als ik dat met een YMVK kabel doe? Zou het dan mogen? Het gaat mij alleen om de veilgheid en verzekeringstechnisch in geval van een catastrofale kortsluiting. Hoe het onder de bekasting eruit ziet stoort mij verder niet.

  Stel dat een P25 lasdoos gepast had bij het plafond dan zou jij met een (flexibele) PVC pijp naar een hollewanddoos gaan? En vandaaruit het nieuw bij te maken stopcontact voeden? Waarom eigenlijk niet direct naar het nieuwe stopcontact dat ik in het koofje ga maken om de leidingen, daar onder de ketel? Is dat voorschrift of een vooruitziende blik voor als ik meer wil later?

  Merci alvast!
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #6
  Vaste installatie leg je niet aan met een stekker en snoer.

  Ik weet niet hoe het met je kast uitkomt, maar je zou ook de contactdoos voor de ketel kunnen vervangen door een P25 lasdoos? Dan kun je van daar uit 2 contactdozen voeden, 1 voor de ketel en de nieuwe.

  Hoe was je precies van plan om een contactdoos in het koofje te maken zonder een (hollewand) inbouwdoos?
   
  • Like
  Waarderingen: Knijntje

  Knijntje

  • #7
  Ahh, wacht..., nu begrijp ik de hollewand inbouwdoos in combinatie met de inbouwcontactdoos. Ik moest even het plaatje googlen en zie het nu voor me. Dank je. Makes sense. Zo gaat dat dus!

  Heel goed idee om de contacdoos voor de ketel te vervangen voor een P25 lasdoos. Dat ga ik doen. Dank je wel voor je advies Xander :)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu