Waaltjes straten

Rugri

  • #1
Wij hebben een oprit van ongeveer 30 meter lang en 3 meter breed.

Met aan de ene kant ons huis en aan de andere kant gelijk het pad van de buren.

Ik heb een partij gebakken waaltjes gekocht met een vaste dikte van 8,5 cm.

Kun je deze gewoon na het vleien neerleggen of moeten ze op de ouderwetse manier gestraat worden?

Verder wil ik in het midden van het pad chinees hardsteen leggen van 1 bij 1 meter. Deze zijn 5 cm dik. Welke werkwijze kan ik het beste aanhouden met het leggen van deze stenen. Ook omdat ze dunner zijn dan de walen.

En als laatste. Moeten waaltjes echt op afschot worden gelegd of vind het regenwater zijn weg door de voegen. De stenen zijn niet helemaal recht.

Op afschot leggen kan niet omdat aan de ene kant ons huis is en aan de andere kant gelijk de buurman. En putjes aanleggen wordt technisch gezien ook lastig.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maak gebruik van het maximaal mogelijke qua afschot. Dus pad buurman en maximale hoogte langs je huis.

Aangezien de grote hardstenen tegels 1 bij 1 zijn, moet je deze eerst leggen, op een geheel vlak aangetrild zandbed. Daarna vlei je het zandbed rondom deze tegels af op de gewenste hoogte voor de waaltjes (dus 3,5 cm dieper). Dan leg je de waaltjes er zo in.

Andersom (dus eerst waaltjes en in de gaten in het midden de hardstenen tegels) zou eventueel ook kunnen, alleen moet het zandbed onder de hardsteen dan wel 100% vlak zijn, anders breken dergelijke tegels direct onder belasting.
 

Rugri

  • #3
Dank voor je reactie Bert. Alleen het eerste gedeelte begrijp ik niet qua afschot.

Hier voor je beeldvorming de juiste situatie.

Het huis ligt aan een drukke weg ongveer 40 cm onder het maaiveld.

De oprit ligt strak langs het huis en strak langs het pad van de buurman wat maar een meter breed is. Aan het einde van de oprit is de garage.

Nu ligt er een rij pad van grindtegels en ligt helmaal vlak gelijk met het pad van de buurman. Het wordt dus lastig om het pad op afschot te leggen.

Graag nog een keer je advies hierover.

Alvast bedankt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik bedoel eigenlijk dat je afschot moet proberen te maken voor zo ver het mogelijk is. De kant langs het pad van de buurman is een vaste hoogte. Hier kun je in principe niet van afwijken. Als je de mogelijkheid hebt zou je aan de kant van je gevel iets omhoog kunnen, om zo wat afschot te creëren. Punt is dan (als het mogelijk is i.v.m. een deur die nog open moet kunnen) dat de buurman al het water ontvangt.
 

Roelant1

  • #5
Ik zou eerste de waaltjes leggen en later de tegels.
Is het niet mogelijk de inrit naar de zijkant af te laten lopen en er een goot langs te straten?
Als het aansluiten van een putje lastig is ivm het riool kun je ook een drainagekolk plaatsen, dan trekt het water in de grindkoffer en vervolgens de grond in.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu