WA regeling, CV-temperatuur schommelt

Status
Niet open voor verdere reacties.
Afgesplitst van https://www.klusidee.nl/Forum/topic/regeling-verwarming-vloer-s-nachts-door-laten-werken.16296/
Hallo,

Wij hebben een soortgelijk systeem (alleen dan een smartline HRC24/CW4 en een aanvoerventiel ipv een zoneregelaar op de vvw).

Echter bij de huidige buiten temperatuur van 16 graden zegt de mod30 dat er cv water van 30 graden gewenst is. Lijkt mij voldoende om de vloer beneden aangenaam te krijgen, als we geen verliezen in de leidingen zouden hebben. Alle thermostaatkranen op de andere verdiepingen staan dicht.

Als ik op de thermometer van de vvw kijk dan komt deze slechts enkele minuten op maximaal 25 (als vvw-pomp in de laagste stand staat en dus minder koud bijmengt dan komen we tot 28) waarna deze weer voor lange tijd terug gaat naar 21. De retourtemperatuur verandert amper (niet voel/zichtbaar).

Bij de ketel zie ik het volgende, ketel slaat aan bij 24 en zit zo op 32, hierna loopt de temperatuur nog langzaam op tot 36 en slaat dan af (cv led blijft wel branden). Na het afslaan zakt de temperatuur meteen in naar 28-29, vervolgens duurt het weer iets van 13 minuten voordat we terug zijn bij 24 en het hele proces weer begint.

Is dit normaal gedrag? +/- 6 graden schakeling?
Kan de ketel zelfs in de laagste stand het cv water nog verwarmen tot zeg 40 graden? En lost dit op als de buitentemperatuur nog verder zakt en daardoor de gewenste cv-temperatuur hoger wordt?
Of kan het aan de instellingen liggen?

Installatie type = 4
Voetpunt = 20
Eindpunt = 60
Ruimte invloed = 0 (mod30 hangt op zolder)
Min. cv-temp = 22

Verder staat het klokprogramma continu op +1 (volgens handleiding is dat dan 20,5 - 22 graden)

Alvast bedankt voor jullie reactie.
 
Dit is niet vreemd voor de tijd van het jaar.

Ik ken de moduline niet uit mijn hoofd je zou de minimale cv temperatuur kunnen afstellen (min cv temp =aanvoer vvw) op de temperatuur die de vloer als aanvoerstemperatuur heeft. dan is het verholpen maar waarschijnlijk loopt de kamertemperatuur dan weer te hoog op.

In dat geval zou je de ook de vloertemperatuur tijdelijk verlagen naar 30 graden net als je wa temperatuur nu, Als het kouder gaat worden en er wordt 40 graden aangemaakt kun je hem weer terug zetten.
 
Hoi Rouske,

De wachttijd tussen einde brandtijd en starttijd is een ingebouwde antipendeltijd in de electronica van smartline. Precies 10 minuten nadat de ketel is gestart kan de volgende start pas weer worden gemaakt.

Als de water inhoud erg klein is, kan de ketel de opgewarmde hoeveelheid cvwater niet gelijk kwijt omdat de vloerthermostaat dicht loopt, de ketel stopt dan bijna direct met branden.

Nadat de cvwatertemperatuur weer binnen de differentiewaarde komt start de procedure weer opnieuw op.
Stel de ketel thermostaat niet lager af dan 90 °C; de Mod 30 regelt het verder wel na op de juiste temperatuur.

Is er een bypass geplaatst zodat de circulatie gewaarborgd is als de vloer thermostaatkraan dichtloopt :?: Probeer er een een badkamer radiator bij open te laten zodat er een kleine buffer is en kijk eens wat er dan gebeurt.

Dat horen we dan wel weer hoe het gaat .

'k Zal nog even kijken voor het vermogen terug te regelen, want dat is veel te groot voor alleen een vloerverwarming.

Vr Gr en alvast succes ermee.
 
Misschien dat een stukje theorie wat duidelijk maakt.

Als je vloer is ingesteld op 40 graden aanvoer en je cv ketel maakt 30 graden aan komt de vloer altijd 10 graden te kort. De retour van de vvw verdeler is normaal 10 graden lager. bij een cv aanvoer van 30 graden zal deze tussen de 20 en 30 graden zijn.

De ketel slaat bij 30 graden af de restwarmte zorgd dat de cv temp. 36 graden wordt (nog steeds te kort en slechts voor korte duur) De ketel wil bij een te lage temperatuur weer inschakelen om weer 30 graden aan te maken dit gebeurt afhankelijk van de instelling tussen de 20 en 25 graden.

Uit de vloer komt deze temperatuur gelijk terug omdat de vloerthermostaat vol open staat omdat de 40 graden aanvoer niet bereikt is. Bij een leiding van zeg eens 20 meter is dit binnen no time het koude water terug en zo zal de ketel voortdurend willen aanslaan.

Buiten dat wordt de vloer ook nog geremd door de wacht tijd van 10 minuten en zal niet op temperatuur komen.

Als het niet koud is in huis kun je dan het beste de stookgrens verhogen. omdat de vloer toch niet op temperatuur komt en om dit pendelen te voorkomen.

Of dit op de moduline 30 zit weet ik niet en zal ik moeten nazoeken.
Is het in huis niet zo behagelijk zou ik de minimale cv temp. verhogen gelijk aan de aanvoer bam je vvw verdeler.

Is de temperatuur gewoon goed dan zal je om het pendelen te voorkomen de vloerthermostaat minimaal gelijk moeten zetten aan de cv temperatuur en bij koudere perioden naar de oude temperatuur moeten stellen. Dit laatste is wel extra werk maar niet simpel anders op te lossen.

De vraag van de vvw verdeler zorgt voor het pendelen zeker als de rest van de radiatoren geen warmtevraag hebben.

Is de vvw. bijverwarming of hoofdverwarming?
 
Hoi,

De vvw is als hoofdverwarming.

volgens mij wordt de antipendel nog niet geactiveerd, aangezien de code 0Y er staat als de temperatuur daalt tot 24 graden. Anders zou de code 0A er staan.
Volgens mij zit er een bypass vlak bij de vloerverwarming, aanvoer en retourleiding aan elkaar met daartussen iets wat ingesteld staat op 0,5 bar of is dit iets anders?

Ik had al geprobeerd om er een radiator met thermostaatkraan volledig geopend erbij te betrekken, echter had dit geen effect.

Vanmorgen bij wijze van proef de min. cv-temperatuur op 40 gezet, ketel blijft mooi constant verwarmen en het schakelen is weg. Dus blijkbaar levert de CV zelfs in de laagste stand nog te veel vermogen en krijgen we te maken met de differentiewaarde (+/- 6 graden schakelen)

Het zal dus waarschijnlijk vanzelf goed komen en voor de overgangs periode zal ik dan de stookgrens maar wat moeten verhogen.
 
Als de bypass op 0.5 bar staat afgesteld is dit mijn inziens te hoog en zal deze niet werken of te weinig doorlaten als alles dicht staat. noermaal is het drukverschil tussen anvoer en retour bij de pomp tussen de 0.2 en 0.3 bar. Als alles gesloten is en je pomp heeft een opvoerhoogte van 5 meter zal de bijpass gesloten blijven.
 
U heeft het steeds over op min temp gezet en laagste stand nog te veel vermogen.

Waarop zijn die instelling van toepassing, het vermogen van de ketel in KW en de temperatuur op de Mod 30.

Wat bedoelt u hiermee?

Vr Gr
 
Wat ik bedoel is dat als de minimale cv watertemperatuur op de mod30 ingesteld staat op 40 graden (bij wijze van proef). Dat dan de ketel veel langer of bijna constant blijft verwarmen ipv steeds weer die +/- 6 graden gaat schommelen, zoals dat het geval is als de gewenste cv-water temperatuur (volgens de mod30) 30 graden is.

Wat ik bedoel met laagste stand nog te veel vermogen is dat als de ketel op zijn laagste stand moduleert, het cv-water toch nog minsten hoger dan 36 graden wordt. Terwijl er maar 30 gevraagd wordt. Dit fenomeen zal dus over zijn als de gewenste temperatuur hoger wordt (buiten kouder).
 
Hoi Rouske,

Dat dacht ik al, u zou het werkelijke CV vermogen terug moeten brengen naar een lager niveau. Het voordeel is dat de ketel direct lager gaat branden en zich sneller aanpast aan de situatie.

Het is wel logisch dat de ketel stopt bij een hogere temperatuur dan de gewenste waarde dat heet de schakeldiferentie, het verschil tussen aan en uit.

Ik weet niet of u alleen een gebruikershandleiding heeft of dat u al meer gegevens over de smartline heeft gedownload?

Dan kan u de instellingen aanpassen voor wat betreft het nadraaien en de modulatie graad van de pomp en het instellen van het werkelijke CV vermogen aan het gevraagde vermogen.

Laat maar horen?

Vr Gr
 
We hebben de documentatie installatie-instructie van de ketel nog.

Instellen cv-vermogen en nadraaitijd van de pomp heb ik gevonden.
cv-vermogen staat nu op 100% en dat is dan 24 kW, als je dit aanpast heeft dit dan invloed op het tapwater?
Als ik dit aanpas naar zeg 75% (18 kW), dan zal de schakeldifferentie niet kleiner worden (toch?) Wat ik me wel voor kan stellen is dat de ketel de lagere gewenste temperaturen (~30 graden) beter vast kan houden door het lagere vermogen en dus minder vaak aan/uit zal schakelen met die +/- 6 graden. Welk percentage raadt u aan?

Nadraaitijd van de pomp staat nu op 5 minuten (standaard) en kan verlengd worden tot 60 minuten of op continu gezet worden, wat heeft dit voor een invloed? Over de modulatie graad van de pomp kan ik niks vinden.

Nog iets anders: In het boekje van de mod30, bij storingen, heb ik wel iets gelezen over dat de pompschakelaar op de UBA op stand 2 moet staan voor WA regeling. Alleen kan ik hier niks over vinden in de documentatie van de ketel. Of kan dit alleen softwarematig aangepast/gecontrollerd worden?
 
Chathanky,

In de online documentatie heb ik iets gevonden over de resterende opvoerhoogte voor cv-installatie, de tabel heeft als kop: "Restopvoerhoogte met By-pass 300 mbar" en druk (mbar) op de verticale as en flow (l/h) op de hortizontale.

Geen idee hoe ik deze grafiek moet lezen, maar kan ik uit de kop opmaken dat de by-pass op 300 mbar ingesteld zou moeten staan i.p.v. de nu ingestelde 500 mbar?
 
Op die grafiek staat aangegeven wat het debiet is bij een bepaalde resterende druk.
In de installatiebeschrijving staat wat de minimale doorstroom is die de ketel moet hebben als alles gesloten is.

Door dit uit te zetten van de benodigd aantal liters zie je vanzelf de instelwaarde van de druk. Daarbij is het verlies in de leidingen niet meegenomen en zal dus naar beneden bijgesteld moeten worden. Hoe langer de leiding naar de bypass hoe groter de bijstelling naar beneden.
 
Hoi Chathanky,

In de installatie-instructie kan ik niks vinden over de minimale doorstroming die nodig is.
Maar ik denk dat ik het wel gevonden heb vwb de bypass, in de service-intructie voor de installateur staat het volgende:

"Controleer de bypass of open verdeler in de cv-installatie op goede werking. Stel een eventuele bypass in op een openingsdruk van max. 25 kPa"

Dit zou volgens mij betekenen dat mijn bypass op 0,25 bar ingesteld zou moeten staan en niet op de nu ingestelde 0,5 bar.
 
Hoi Rouske,

Breng het echte ketel vermogen maar terug naar 30 % dat is voorlopig genoeg voor het opwarmen van de vloer ca 8 à 9 kW.

De meeste huizen hebbben al genoeg aan 10 a 12 kW om het hele huis te verwarmen, het geeft wat meer rust in het stoken.
Ook kan de pomp bij vollast en dat is dan 30 % op maximaal toeren draaien, dat doet het toestel niet als het vermogen groter staat van de brander dan past de pomp zich daar in % aan.

U moet proberen het zo in te stellen dat de ketel niet de gevraagde watertemperatuur snel haald, waardoor het toestel langer blijft doorbranden (dus laag in vermogen).

De pomp kan op 15 minuten, de modulatie diepte daarvan is alleen in te stellen met de PC of PDA.

Begin laag in vermogen het kan altijd nog verhoogd worden, bypass op 0,2 in instellen is meestal wel goed.

Vr Gr
 
Bypass is aangepast en staat nu tussen de 0,2 en 0,25 bar.

Dus als ik het goed begrijp een beetje zoeken totdat de juise instelling qua vermogen gevonden is. Even voor mijn duidelijkheid, dit aanpassen van het vermogen heeft dus GEEN invloed op het comfort van het tapwater?
 
Hoi Rouske,

Neen dat heeft geen effect op het warme water die regelt dat vermogen zelf af.

De ketelthermostaat wel op 85°C voor CV en de WW thermostaat op 60°C of op de 0 stand zetten.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan