Vullen van boorgaten in stenen buitenmuur

Jeman

  • #1
Hallo,

Al veel topics gelezen over dit item, maar wie kan mij vertellen hoe ik snelcement goed diep in een boorgat gesmeerd krijg? Niet met een plamuurmes in ieder geval...

Thx
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe groot zijn de gaten?

Bij boorgaten van 6-8 mm gebruik ik altijd chinese eetstokjes. Daar bewaar ik ze speciaal voor, maar je kunt ook even bij een chinees vragen of ze er eeb paar gebruikte voor je hebben.

Voordeel van zo'n eetstokje is dat het goed vast te houden is en erg sterk is, breekt niet gauw. Maar je kunt natuurlijk ook andere lange (ronde) voorwerpen gebruiken, zeker als het veel grotere gaten betreft. Dus een stukje rondhout 10 mm of zo.

De truc is: vulmiddel op een plamuurmes en met het stokje in het gat duwen.

Overigens zijn die kleine paletmesjes die je bij (kunst-)schilderwinkels en ook wel bij huishoudelijke artikelen winkels kunt kopen ook erg handige hulpmiddelen om vulmiddel in kleine gaten te schuiven, komt alleen niet zo diep als met een stokje / staafje.

Omdat het vullen vrij langzaam gaat (vooral als je het gat helemeaal in de diepte wilt vullen) is het raadzaam maar kleine beetjes van het snelcement aan te maken.

Als je stenen wilt vullen en het een beetje op kleur zou moeten zijn, neem dan echte voegspecie. Je kunt dat eventueel aankleuren met een miniem beetje acrylverf (ook van een kunstschildersetje, een setje van 10 tubetjes verschillende kleuren kost haast niets). Voordeel van echte voegspecie is dat het veel langer verwerkbaar is dan snelcement.

Je mengt dan een klein beetje van die acrylverf met water en daarmee maak je de specie aan. Even experimenteren voor de juiste kleur.

Het deel dat je op kleur brengt hoeft natuurlijk niet in de gehele diepte te zitten: in de diepte normale voegspecie en alleen het laatste met aangekleurd materiaal. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik vul altijd alleen het voorste stukje.
 

Grunt

  • #4
Zo doe ik het:

gaten vullen met gewoon cement, en steeds aandrukken met een rondhout (achterkant penseeltje, potlood, etc). Zo krijg je het massief gedicht.

Voor de laatste halve cm:

Met twee bakstenen of stukjes ervan een hoopje baksteenpoeder maken door die tegen elkaar te schuren (gaat best snel), poeder door het cement mengen, en daarmee die halve cm vullen. Je ziet er niets meer van.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu