Vuilstortvondst: Bosch PHO100 schaafmachine

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Gisteren moest ik wat grofvuil en 2 oude trafo's bij de lokale vuilstort brengen. Toen ik de container voor elektronische apparatuur inliep om de trafo's weg te gooien viel mijn ook op een Bosch schaafmachine die op een oude vieze koelkast stond.

Op het oog een nette machine en ook nog eens van het merk waar ik al mijn elektrische gereedschap van heb. Ik heb deze gepakt en mee naar huis genomen.

Thuis bleek de motor goed te draaien, alleen de beitels draaiden niet. Het kapje aan de zijkant losgemaakt en de aandrijfriem was weg. De persoon die de schaafmachine heeft gebruikt en uiteindelijk heeft weggedaan had dus gemerkt en gezien dat de aandrijfriem kapot was en wist niet dat deze los te bestellen is.

Ik heb de machine inmiddels uit elkaar gehaald, gereinigd en weer opgebouwd. De aandrijfriem en een set nieuwe beitels staan in bestelling. Ik ben benieuwd! Een schaafmachine had ik nog niet.

Misschien dat er nog mensen met tips zijn voor het gebruik van de schaafmachine?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
dat de aandrijfriem kapot was en wist niet dat deze los te bestellen is.
Is gewoon te bestellen, bestelnummer 2 604 736 001 bij Bosch.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Inderdaad, daarom kan ik me ook niet voorstellen dat iemand de machine daarom heeft weggedaan. In ieder geval hij krijgt bij mij een tweede leven.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De beitels en aandrijfriem zijn vervangen. Alles werkt.

Nog even een vraag over het instellen van de diepte van de beitels. Deze kun je in hoogte afstellen. Ik neem aan dat ze gelijk moeten liggen met de achterste zool van de machine?

De voorste zool kun je met de diepte-instelling instellen voor de schaafdiepte zelf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Zo goed als gelijk inderdaad. Een fractie meer om precies te zijn.

Te testen door er een metalen lineaal oid op te houden en de beitel erlangs te halen. Het lineaal moet voor een paar mm meegenomen worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu