Vriezer blijft doorvriezen boven -18 graden

PascalSu

  • #1
Volgende probleem. AEG Electrolux Arctis 75210GA vriezer blijft vriezen ver boven de ingestelde temperatuur (-18°).

Ik heb het hele toestel gedemonteerd. Vervolgens de thermische onderbreker (afbeelding toegevoegd) op Ohmse waarden doorgemeten. Deze lijkt nog in orde. Ik benadruk lijkt (en eigenlijk weet ik ook niet exact wat de functie van deze component is). Ik ben er ook mee naar de shop gegaan en daar had men dergelijke component nog nooit moeten bestellen... Ik vermoede dan ook dat dit niet het issue was. Vervolgens heb ik dan toch ook een sonde gevonden in het toestel. Deze hangt aan de printplaat en daar dacht ik dat er een slecht kontakt was. Gezorgd dat het mooi kontakt gaf en vervolgens alles terug gemonteerd om te zien wat het gedrag was na terug opstarten. Zelfde issue. Doorvriezen tot rond -30 graden ...
De sonde vervolgens ook op ohmse weerstand doorgemeten. Die lijkt ook in orde (en is trouwens in de wand van de diepvries ingegoten.
Ik vraag me nu af wat eigelijk het vriezen doet afslaan. Die thermische beveiliger of de sonde.

Enig idee ?

Als deze 2 componenten het nog doen dan kan het enkel nog de sturing door de printplaat zijn ...

Alvast dank.

Ps. heronder een link naar mijn foto van de thermische beveiliging. Ik heb deze ook geupload via de knop die daarvoor voorzien is op deze pagina. Hopelijk is die zichtbaar.

 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Invriesschakelaar uit?
 

PascalSu

  • #3
Jazeker !
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Kan de ingeschuimde sensor zijn.
Ik vindt op internet TDK B57020M2502A001 NTC Temperatuursensor -40 tot +60 °C 5000 Ω.
Maar als deze in de wand zit dan weet ik ook niet hoe daar bij te komen.
Echter zie ik op de stuurprint ook een X2 serie blokcondensator welke bij veel apparaten problemen geven.
Jouw type is volgens mij een A75210GA?
Rondom de verdamper zit een verwarmingselement welke beveiligd wordt tegen oververhitting met het onderdeel wat je hebt laten testen.
 

PascalSu

  • #5
Ik kijk vanavond even naar het type. Indien ik de component niet dadelijk zie op de printplaat dan maak ik wel even een foto.

Dank alvast voor de inzichten !!!
 

PascalSu

  • #6
Ja, het type klopt. Op de grootste blok op de printplaat staat inderdaad X2. Hoe kan ik weten of die defect is ? Is die component trouwens apart in de handel te verkrijgen ?

Dank !
 

kvdc

  • #7
Had een gelijkaardig probleem, werkelijke temp bleef staan op 40°C waardoor vriezer bleef doorvriezen tot -40°C even potmeter aangesloten waar de temp sensor toekomt en daar kon ik de "werkelijke" temp mee veranderen dus grote kans dat die sensor de schuldige was. De kabel van de sensor is dus volledig ingeschuimd en heb die dan maar met mesje uitgesneden, de sensor komt uit achteraan in het midden. Heb de B57020M2502A001 NTC Temperatuursensor besteld bij Conrad, vervangen en de vriezer doet het weer normaal, waar ik in het schuim gesneden heb ga ik nu opvullen met eoa isolatiemateriaal of een bus schuim gaan kopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu