Vreemde driepolige stekker

Neddy

  • #1
Beste Klussers, Wellicht kan een van jullie mij helpen. Ik weet best het een en ander van electra en ik heb ons nieuwe huis dan ook eerst even goed onderzocht mbt groepen en de verdeling van WCD's en lichtpunten over deze groepen. Een van de dingen die mij opviel (naast gebruikte snoertjes voor WCD's, doorgeknoopte draden, twin snoertjes voor geaarde WCD's etc) ie de beide foto's. De stekker heb ik even opengemaakt en die lijkt een normale fase, nul en aarde draad te hebben. Weet een van jullie welk type stekker dit is en waarom deze gebruikt zou zijn? Ik wil de wasmachine graag bij deze WCD aansluiten zodat droger en wasmachine weer tegelijk kunnen draaien (en dus op verschillende groepen zitten) Beide foto's 90graden draaien ;-)

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit lijkt erg op een in Israel gebruikelijke wandcontactdoos / stekker combinatie.

Vermoedelijk heeft de vorige bewoner wat van die stopcontacten over gehouden of op een markt op de kop getikt en ze in dat huis gebruikt. Zoals je het beschrijft lijkt het zonder meer nogal een knoeier op elektragebied te zijn geweest.

Moet dus in elk geval vervangen worden door normaal, in NL gebruikelijk installatiemateriaal.

Of de betreffende aansluiting geschikt is voor een wasmachine hangt er helemaal van van de kwaliteit en de leidingloop af. Indien het een leiding is die via een centraaldoos loopt en verdeeld is via diverse lasdozen/lasdoppen zou ik het niet willen riskeren daar een wasmachine op aan te sluiten. Ook niet als er wél een goed stopcontact op gezet wordt.

In geval van een leidingbrand zou je kans hebben dat de verzekering dan weigert uit te keren, omdat de aansluiting nu eenmaal niet geschilkt is voor aansluiting van een zwaar apparaat als een wasmachine.

Indien de aansluiting vrijwel rechtstreeks vanuit de groepenkast komt, daar een eigen zekering heeft en er verder niets (of heel weinig) op die groep zit, dan zou je hem veilig voor een wasmachine kunnen gebruiken. Maar ik denk dat je dan beter de zaak even kunt laten checken door een vakman.

Je zou ook eens een foto van de groepenkast kunnen plaatsen. Misschien krijgt één van de technici dan al een idee over de installatie... :wink:
 

Neddy

  • #3
Bedankt voor je reactie Kees.
Ik denk zelf niet dat de vorige bewoner dit soort dingen gedaan heeft. Die heeft alles door erkende installateurs/vakmensen laten doen en daarom vind ik het ook zo vreemd. Het kan natuurlijk wel een van de eerdere bewoners zijn geweest. De kabeltjes waar ik aan refereerde zijn allemaal los aangelegd en via stekkers en dozen geschakeld.
Ik zal de doos iig vervangen. Ook bedankt voor de tip van de leidingloop. Ik zal kijken of ik dit na kan gaan (ben er bang voor). Groepenkast is een jaar of 10 geleden vervangen. Ziet er op zich ok uit maar een aantal dingen zou ik iig anders gedaan hebben.
Er zit verder weinig op de groep van de ketel en uiteindelijk maar 1 functionele WCD. Qua vermogen zou het dus moeten kunnen maar zoals gezegd zal ik controleren hoeveel knooppunten er tussen zitten voor de WCD waar nu de ketel aan hangt.
Mocht iemand nog andere ideeën hebben van de vreemde stekker/WCD dan hoor ik het graag.
 

Neddy

  • #4
Nog even de foto's van de groepenkast. Voor de liefhebber: Waarvoor is de klokachtige constructie in de tweede foto?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat is een toonfrequentontvanger.word gebruikt door netbeheer om dag/nacht omschakeling te doen of om de boiler in te schakelen tijdens laag tarief.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Deze wandcontactdozen wel vaker gezien bij mijn vorige werkgever en deze werden inderdaad voor een boiler gebruikt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Als fase gevoeligheid aanwezig is bijvoorbeeld bij de CV ketel dan wordt met een dergelijke WCD een vaste fase / nul gecreërd

Stekker kan niet andersom in de WCD gestoken worden :wink:
 

Blauwbloes

  • #8
Dat is dan wel ver gezocht :D. Een Belgisch stopcontact lijkt mij een ietsiepietsie makkelijker te vinden.

Mag je zoiets overigens plaatsen in Nederland? Nederlandse randaarde stopcontacten mogen niet in België. Limburgers die hun keuken in Duitsland kopen en Nederbelgen in de grensstreek werken zich wel eens in nesten op die manier.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ja mag gewoon geplaatst worden.

Wij gebruiken ze voor CV ketels op een centrale afzuiger met een beveiliging, als de afzuiging uitvalt vallen alle ketels op dat kanaal ook uit.Zijn oude vrketels op gezamenlijk kanaal.zo voorkom je dat de ketel in een onbeveiligde aansluiting kan.
 

Neddy

  • #10
Bedankt voor alle reacties. Ik kwam nog een expert tegen op een feestje, waar een verjaardag allemaal niet goed voor is, en die gaf aan dat het HNA WCD is. Dit lijkt, met de plaatjes uit google, idd te kloppen. Het verhaal is dat ketels 'vroeger' op een aparte groep moesten en met deze WCD werd voorkomen dat ze even makkelijk op een andere groep werden gezet of, dat de WCD ergens anders voor werd gebruikt. Ik kan mij voorstellen dat het iets met aarde te maken had en dat die eis/wens voor een aparte groep is vervallen met meer en betere aardlekschakelaars.
Conclusie, ik ga de WCD vervangen en de ketel bij de wasmachine zetten. Die is 'maar' 2200watt dus de 135 van de ketel moet er makkelijk bij kunnen.
Nogmaals bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Reden van de aparte eindgroep heeft niets van doen met de aardlek.Maar puur met de gevolgen van uitvallen en slecht geïsoleerde woningen.
 

Neddy

  • #12
Bedankt voor je aanvulling. De isolatie van het pand snap ik dan weer niet helemaal maar uitval kan inderdaad een/de reden zijn.
Conclusie blijft hetzelfde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu