Vreemde draden in meterkast

NiekT

  • #1
Hallo!

Ik heb een woning gekocht en ben alles eens op mn gemak aan het bekijken. Nu zag ik dat in de groepenkast twee kabels vanuit onder de kast in komen. Weet iemand waar deze kabels voor dienen?

Met groet,

Niek



 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je kunt als eerste met een multimeter testen of er spanning op staat.

Maar gezien de diameter (2,5 mm2) is het een afgaande groep. Kan het zijn dat deze naar een buitenstopcontact of schuur gaat? Dan zou er wellicht ook een aardlitze in de mantel moeten zitten.

Echter ook al staat er geen spanning op, dan nog behoeft deze aansluiting aandacht: De mantel is beschadigd, dus deze moet beter / opnieuw geïsoleerd worden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Het lijkt er sterk op dat er is gefraudeerd met de aansluiting, de kabels gaan het meterbord in immers.

Daar mogen absoluut geen klantkabels doorheen lopen.

Indien je er pas woont, kaart dit aan bij je netbeheerder. Als het over 5 jaar toevallig ontdekt wordt bij een meterwissel kan het wel eens vervelend uitpakken.
 

NiekT

  • #4
Dank voor jullie reactie.

Ik zal morgen even checken of er spanning op staat. Er is geen schuur of buitenstopcontact waar de kabels naartoe kunnen lopen.

Heb navraag gedaan bij de netbeheerder. Hou jullie op de hoogte.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Kijk wel uit met meten, als de kabels toch rechtstreeks op de hoofdzekeringen zijn aangesloten is dat niet echt veilig!
 

DSR9500

  • #6
Of de kabels lopen er achterlangs/ doorheen; zo te zie is er niet ruimte om er omheen te kunnen.


Blijft er raar uitzien
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Kan het zijn dat er een woning boven of onder zit die vroeger via deze aansluiting werd gevoed?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik vermoed dat het 2 schakelfuncties zijn van een boilerrelais of tarief omschakeling, Deze commando's komen vanaf een tf of servicerelais.

Een foto van de hele meterkast zou duidelijkheid kunnen bieden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Zijn de fase en nul van de groepenkast niet verkeerd om aangesloten? De draden uit het meterbord lijken oude draadkleuren van voor 1970, maar rood (nul) gaat door als bruin (fase) en zwart (fase) gaat door als blauw (nul).

Dit zou betekenen dat de fasegeleider niet wordt beschermd door de eindgroepen (dit zijn immers 1P+N automaten, 1 pool beveiligd en een meeschakelende nul, of in dit geval de nul beveiligd en een meeschakelende fase :roll: ), ook de lichtschakelaars in de woning onderbreken dan de verkeerde geleider... Ik zou dit even (laten) nakijken als ik jou was!

Als je een tweepolige spanningsmeter hebt kun je dit zelf controleren door beide geleiders in de groepenkast te meten ten opzichte van aarde. Pas met meten in deze kast wel op dat je met de meetpennen geen sluiting maakt tussen de spanningsvoerende koperen delen! (de blokjes onderin en die kamrails onder de automaten). Ik zou meten boven op de aardlekschakelaar, dat zijn mooie aanraakveilige contacten waar je ook niet zomaar met de meetpen vanaf zult schieten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu