Vragen over plaatsen scheidingswand op zolder

Marco31

 • #1
Binnenkort wil ik graag een scheidingswand op zolder plaatsen middels een regelwerk van houten balken en gipsplaten. Nu heb ik hierover een aantal vragen:

1). Welke afmetingen balken kan ik hiervoor het beste gebruiken? Vaak lees je 44 x 69 mm, maar als ik dan 69 mm als dikte neem kan ik dan op 44 mm de gipsplaten wel goed bevestigen (scheurt het niet weg?)?

2). Hoe kun je de verticale balken het beste vastzetten op de balk van de vloer en plafond? Schroeven er schuin indraaien?

3). Als je de totale hoogte middels één gipsplaat (bijv. 300 x 60 cm) kunt overbruggen, is het dan ook nodig om extra horizontale balken in het regelwerk op te nemen? Of kun je volstaan met alleen verticale balken om de 30 cm?

4). Welke dikte van gipsplaten kan ik het best gebruiken; 9,5 of 12,5 mm?

5. Als je een kozijn gaat plaatsen, vallen de gipsplaten dan in de sleuf van het kozijn of plaats je de platen juist tegen het kozijn aan? Dit bepaald mede de dikte van het kozijn dan je nodig hebt.

Het zijn veel vragen, maar alvast bedankt voor ieders reactie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • System7

  • #2
  Ik heb laatst wandplaten gemonteerd op regels van 44 mm breed. De schroeven heb ik er op 1 à 1,5 cm van de rand ingeschroefd en dat ging goed, zonder scheuren o.i.d. Er zijn ook metalen rachels te koop die ook iets van 4 à 5 cm breed zijn dus dat zou gewoon moeten kunnen. Ik heb de regels gewoon op 60 cm hoh gezet; 30 cm is m.i. erg luxe en onnodig, tenzij je weet dat je zware dingen als radiatoren gaat plaatsen.

  Voor de vertikale balken heb je metalen profielen, maar het is ook goed mogelijk om deze een centimeter of 2 te laten verzinken in de onderliggende balk (uitbeitelen).

  Qua kozijnen zou ik denk ik eerst de houten balken plaatsen, dan kozijn erin en stellen, en dan pas gipsplaten. Dan heb je geen last van de gipsplaten bij het stellen. Maar ik heb er geen ervaring mee.

  Succes!
   

  Sjaan Smit

  • #3
  Je kan beter eerst je kozijn (waterpas uiteraard) zetten en dan je houtregelwerk er omheen. Aan dat hout kan je nog alle maten zagen,als je het andersom doet kan je niet nog even je kozijn op maat zagen.
   

  Droid

  • #4
  1). Een 'vijf maal zeven' volstaat prima bij een hoogte < 3m.

  2). Voorboren en vervolgens langere schroeven (5x80 oid) gebruiken. Dan trek je het goed aan. Werkt beter dan schuin er in jassen.

  3). Horizontaal om de 60cm is voldoende. Evt t.p.v. ophangingen (zwaar beladen schappen) zou je een versteviging aan kunnen brengen.

  4). Persoonlijk zou ik 12,5mm kiezen.

  5). Aan de ene kant valt de plaat in de sponning, dan komt hij aan de andere kant gelijk uit en daar zet je dan een koplat. Reactie Sjaan Smit is terecht: let erop dat het kozijn waterpas staat!
   

  Sjaan Smit

  • #5
  Nog even toevoeging,zelf schroef ik eerst een regel horizontaal op de vloer en daarna zet ik m'n regels verticaal daar weer op. Ik heb ook wel eens een geraamte helemaal in elkaar geschroeft op de grond en daarna met twee man rechtop gezet en vast geschroeft op de juiste plek. Dit werkt uiteraard alleen als je een beetje ruimte hebt.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu