Vragen omtrent plaatsen inbouwspots

Nello

  • #1
Goedeavond,

Ik wil 3 spotjes (27V, met trafo) gaan installeren in een verlaagd plafond maar zit nog met een paar vragen over hoe ik dit nu het beste aan kan pakken.

1) Op verschillende websites kom ik tegen dat het wordt aangesloten met VMVL 2x1 wit snoer maar aan de andere kant lees ik ook regelmatig dat snoer nooit een vast onderdeel mag zijn van een electrische installatie. Moet ik het dan toch aansluiten met installatiedraad in een mantel?

2) Omdat het dus 3 spotjes betreft wil ik ze graag doorlussen zodat ik niet 3 kabels vanaf de centraal doos af hoef te laten komen. Daardoor zit ik wel met verbindingsklemmen welke ik veilig weg wil werken in een lasdoosje oid. Nu kan ik daar alleen natuurlijk nooit meer bij omdat het een verlaagd plafond is en de enige toegang het gat van de spot, dus dat is geen optie. Hoe doe ik dit op een goede manier? Zijn er bijvoorbeeld kleine doosjes die gemaakt zijn om door het gat van de spot te kunnen? En hoe zit het de draden die de trafo ingaan, daar komen ze ook uit de mantelbuis, moet daar nog iets omheen?

3) Mag een mantal met draad erin (ervan uitgaande dat dit de juiste manier is) sowieso wel op een verlaagd gips plafond liggen? Wat als iemand later in dat plafond gaat schroeven?

4) op de spots staan een aantal waarden maar van sommige snap ik niet hoe ze hieraan komen. Helaas lukt het uploaden van de foto niet maar dit is wat er op de trafo staat:

PRI: 220-240Vac 50Hz 5.5w
SEC: 27Vdc 4.3w 160mA

Die laatste rij, welke volgens mij is wat er de trafo uitgaat, snap ik want dat is gewoon W = V x I, maar die bovenste rij (wat er de trafo ingaat) snap ik niet omdat op de verpakking op een andere plek staat dat het 55mA is. Dan klopt W = V x I daar dus niet. Wat doe ik daar fout?

Alvast bedankt!
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor de zwakstroomkant (27V) gelden er verder geen eisen.
Pri staat voor primair, de 220 Volt zijde in dit geval, trafo neemt maximaal 5,5 Watt op.
Sec staat voor secundair, de 27V zijde in jouw geval kan max 4,3 Watt leveren, ongeveer 160 miliAmpere.
Al zou je je spotjes met luidsprekersnoer op de trafo aansluiten, geen hond die er wat van zegt.

Alleen kun je je trafo beter niet met meer dan 160mA of 4,3W belasten, dat vinden die trafo's doorgaans niet zo fijn.

Met 27V en zo'n gering vermogen kan er verder weinig schokkends gebeuren.

De trafo kun je inderdaad gewoon net zoals een gewone lamp met zijn aansluitsnoer op een lampaansluiting aansluiten, er hoeft verder niets in buizen gedaan te worden.
 

Nello

  • #3
Bedankt voor je reactie Jules. Uit mijn vorige bericht kwam niet duidelijk genoeg naar voren dat het om het aansluiting vanaf de lasdoos naar de trafo ging (nog steeds 220v dus). Vanaf de trafo naar de spot is al bekabeld

Als die trafo max 5.5W opneemt, dan is de maximale stroom bij 220v toch 25mA?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
De 220 gedeelte kun je eigenlijk beschouwen als een lamp die je ophangt, gewoon aan de lampaansluiting in de centraaldoos, dit gebeurt in de regel met een gewone kroonsteentje, verder geen installatie poespas, tot zoverre ik weet.

Maximaal opgenomen stroom is ongeveer 25mA, correct.

Als je bij een trafo de spanning met een bepaalde verhouding verlaagt, kan die trafo de stroom theoretisch met ongeveer dezelfde verhouding verhogen, dit is mede afhankelijk van de dikte van de secundaire (in jouw geval zwakstroom wikkeling), bij een trafo blijft het opgenomen en afgegeven vermogen door wat omzettingsverliezen nagenoeg gelijk.
Simpel rekensommetje...
Spanning x stroom is vermogen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu