Vraagje over verwijderen stukje muur

Ribruijn

  • #1
Mijn situatie:

Woning door mij aangekocht in 2009 is in 1977 uitgebouwd. Achterzijde woonkamer (nu keuken) is een aantal meters uitgebouwd met een plat dak erboven, badkamer is ook 1 meter uitgebouwd boven de keuken.
Om dit te bereiken is de buitenmuur (uiteraard) doorgebroken. Zie foto 1. De zijkant van de badkameruitbouw steunt op de bestaande fundering die is uitgebreid bij de verbouwing. De overige 2 zijden steunen op stalen balken. Zie foto 1 voor de 2 kleinere stalen balken en foto 2 voor de lange stalen balk waar de kleinere balkjes op steunen, deze loopt door tot in de woonkamer in een koof.
Waar gaat het nu uiteindelijk om? De oude keuken gaan we verwijderen en de nieuwe keuken wordt wat breder. Heel graag zou ik dan ook de opening tussen woonkamer en keuken wat breder maken. Op foto 3 is te zien dat de oude buitenmuur aan de onderzijde wat breder is, hier staan nu 2 bolletjes op voor de sier. Ik vermoed dat dit cosmetisch was omdat aan de andere zijde een kopie hiervan stond, maar dan van stucwerk over platen (inmiddels verwijderd).
Kan ik deze "uitstulping" (rood omlijnd op de foto) straffeloos weghalen? Dus doorslijpen of wegbikken? Dit lijkt me geen probleem omdat de muur verder blijft staan maar wil toch even jullie mening weten.

Dank!

 

Ceesz

  • #2
Ik zou even onder de vloer kijken of er een reden is waarom dit stukje muur is blijven staan (leiding, doorvoer in de fundering o.i.d.). Als het overblijvende stuk muur goed op de fundering staat, zie ik geen reden om dat stukje muur niet weg te halen anders dan dat je op zoek moet naar een nieuw ophangplekje voor de handdoek.
 

Ribruijn

  • #3
Yep, staat strak op de fundering, onder de vloer loopt de oude buitenmuur geheel door. Ik wil dit stukje dan ook alleen weghalen tot op vloerniveau, dieper laat ik alles netjes zitten.
 

Tiho

  • #4
Ik zou er een constructeur naar laten kijken. Het muurtje zal waarschijnlijk niet alleen voor een handdoekhaakje zijn blijven staan.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Gelet op het feit dat er ook bij het plafond nog een stuk van de muur door loopt, denk ik dat er vroeger speciaal voor bijv een kast of zo iets een uitsparing in de muur is gemaakt.

Constructief heeft het stukje muur dan ook op dit moment geen dragende functie.
Je kunt het dan ook gewoon weghalen (als er geen leidingen in zitten) of je metseld het gat terug dicht
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Terug dicht maken. Of glad afwerken het is toch een mooi plekje voor die handoeken. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu