Vraag over verlichting en stopcontacten

Peggie

  • #1
Hallo forumleden
ik zou graag van mijn zolder een kamer willen maken maar er loopt maar 1 kabel naar mijn zolder voor de verlichting. DE schakelaar staat op het eerst verdiep. nu is mijn vraag of je na een schakelaar nog een schakelaar moogt plaatsen zodanig de je het licht boven kan uitschakelen als de schakelaar op eerste verdiep aan staat. Mag dat? Of is dit een overtreding van de regels bij een elektriteit keuring? Is er een mogelijkheid om daar een stopcontact te plaatsen?
 

Peter_H

  • #2
Beste Peggie,

Ik neem aan dat het over een woning in België gaat. Nu is mijn kennis over het AREI al wat gedateerd.
De tekening is mij niet helemaal duidelijk. Het lijken twee-polige schakelaars, maar ik denk dat je wisselschakelaars bedoeld?
Betreft het hier een lichtkring of een gemengde kring?
Lichtkring: alleen verlichting, dus geen stopcontacten op deze kring, draden 1.5mm2, afgezekerd op max. 16A.
Gemengde kring: verlichting en stopcontacten, ALLE draden (dus ook die van de verlichting) 2.5mm2, afgezekerd op max. 20A

Het plaatsen van een stopcontact mag dus alleen als er sprake is van een gemengde kring. Dan moet er van de lichtschakelaar naar de zolder een nieuwe kabel worden aangebracht van 5G2.5.
 

Peggie

  • #3
Dit is een lichtkring dus stopcontacten plaats zal niet gaan. Ik wil ook niet openbreken dus kabel bijleggen zal niet gaan.
Het zijn dubbelpolige schakelaars. Geen wissel.
Situatie schets:
Op 1 ste verdiep staat er een dubbelpolige schakelaar om het licht op zolder te schakelen.
Ik zou graag:
het licht op zolder kunnen uitschakelen zonder dat ik naar beneden moet gaan. Ik zou ook op zolder 2 dubbelpolige schakelaar willen plaatsen om elk een andere lamp met de schakelen.
Maar dan zitten er na de dubbelpolige schakelaar nog 2 dubbelpolige schakelaars! Mag dit volgens het AREI? Ik weet dat er nadelen zijn van dit systeem want als de dubbelpolige schakelaar op 1 ste verdiep niet aan staat kan je het licht boven niet bedienen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Waarom overbrug je de schakelaar op de eerste verdieping dan niet gewoon? Dan ben je meteen van dit vraagstuk verlost.

Blindplaatje er voor terug zetten en klaar is Peggie.
 

Peter_H

  • #5
Het gaat hier om een uitbreiding van een lichtkring met een extra lichtpunt, dit mag volgens het AREI gewoon. Ik meen dat er vroeger een maximum was van 10 lichtpunten per kring (een groep lichtpunten die samen aan en uitgaan telt als één), maar volgens mij is er geen maximum meer.

De schakelaar op de eerste verdieping laten vervallen zoals XanderH aangeeft lijkt me ook het makkelijkst, tenzij je nu door het donker de trap op moet.

Waarom gebruik je tweepolige schakelaars?
 

Peggie

  • #6
Oké bedankt voor het advies. Weet er soms iemand een goede en recente versie van het AREI in pdf of zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu