Vraag over meetmethode dakkapel afstand tot gevel diagonaal.

Sander02

  • #1
Ik heb een dakkapel met onder het kozijn nog een 3 tal rabbatdelen, nu bestaan er twijfels of de afstand tot de eerste dakpan(dak loopt stukje door voorbij gevel) groter is dan de toegestande max van 1 meter.

Nu zegt de ene partij je moet altijd meten vanaf de dakvoet. De ander zegt, nee vanaf onderkant kozijn.

Iemand hier daar nog een mening over? Meestal moet een kozijn op het dakvlak beginnen maar bij mij zit er dus nog rabbat onder. Het is nog al een verschil of je meet vanaf dakvoet of onderkant kozijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je meet vanaf de dakvoet en de onderkant van de dakkapel.
Het kozijn staat niet omschreven in de regels met betrekking tot het vergunningsvrij zijn.
Als je wilt mag je ook een volledig dichte dakkapel plaatsen
 

Sander02

  • #3
Dank! Weet je toevallig ook of het kozijn altijd op een bestaande gording steunt of dat er vaak ook een nieuwe aangebracht moet worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2010/07/20/dakkapellen
En uit de wet:
Code:
4. een dakkapel in het achterdakvlak of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak, mits wordt voldaan aan de volgende eisen:
a. voorzien van een plat dak,
b. gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m,
c. onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet,
d. bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok,
e. zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak, en
f. niet op:
1°. een woonwagen,
2°. een gebouw waarvoor in de omgevingsvergunning voor het bouwen daarvan is bepaald dat het slechts voor een bepaalde periode in stand mag worden gehouden, of
3°. een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf door één huishouden;
 

Sander02

  • #5
Dank, duidelijk!

ik heb de pech dat aan de voorzijde gemeten meer dan 1 meter is. Als ik daar vorig jaar een legalisatie voor had aangevraagd zou ik vergunning gekregen hebben.
Dit jaar berust er reguliere welstand op mijn straat en klopt er niks meer van de dakkapel. Dus ik heb 2 opties, of aanpassen aan de huidige regels, hou je heel klein hokje over. Of aanpassen aan de regels van vorig jaar, mag ik formaat behouden maar moet ik naar voren schuiven en kan ik niet meer staan in de dakkapel :(
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien kan je er even een klein schetsje bij doen want ik snap je laaste verhaal niet

Als je dakkapel nu meer dan 1 meter boven de dakvoet staat en je wilt deze maat verkleinen wordt de dakkapel juist groter.

met 275 boven de dakvoet zou je toch rechtop moeten kunnen staat in de dakkapel.

De regels met betrekking tot de vergunningsvrije dakkapel zijn niet veranderd deze zijn al vanaf 2003 het zelfde.

wat de gording betreft
als je een bestaande kan gebruiken is dat handig
maar als het niet uit komt plaats je een nieuwe tussen de slapers
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Zijn er volgens de oude welstandsregels dakkapellen in de straat geplaatst? Dan ziet het er vreemd uit als de maat anders is bij verschillende kapellen.

Overleg je probleem ook vooral met de gemeente. Het gaat over de achterkant, daar vind welstand het normaal gesproken al snel goed.
 

Sander02

  • #8
Als dakkapel schuinnomlaag richting de gevel opschuift kan deze wel groter worden, maar de stahoogte gaat omlaag omdat je de max van 1.75 aan moet houden. Ik zat al een stukje hoger omdat vloer door stalen constructie omhoog was gegaan. Huidige stahoogte is 2.12. Het betreft een jaren 30 woning met flauwe dakhelling. Gemeente kan helaas niks voor me betekenen. Ze kwamen m'n wel met vergunning verkregen opbouw aan de achterkant van de woning pas na 7,5 maand inspecteren en zagen toen ook de dakkapel. De inspectie vond plaats in feb 2016 terwijl de dakopbouw en dakkapel al in jun/jul 2015 geplaatst zijn. In 2015 mocht ik vergunningsvrij bouwen(oftewel landelijke criteria aanhouden). Per 2016 is er reguliere welstand. Dus optie 1 was aanpassen aan vergunningsvrij gebaseerd op 2015 regels voor deze straat (1.75 hoog, 50 cm zijkanten en tot nok. voorkant diagonaal 1 M). Optie 2 regels van dit jaar voor die straat. (1.50 hoog, max 50% breed). Daarnaast mag je als er welstandseisen zijn, het kozijn alleen vanaf de pannen laten beginnen. Bij mij (vergunningsvrij) zaten er rabbat delen onder kozijn. Afwijkingen op de welstand vraag je aan via een vergunning. In mijn geval blijft de afstand aan de voorkant tot eerste pan te groot maar dat zal dan goedgekeurd worden. Vorig jaar had ik dus moeten legaliseren dan was dit hoogstwaarschijnlijk ook goedgekeurd zij de gemeente.

Ik vind een dakkapel waar je net wel of net niet kan staan geen optie. Dan liever maar een stuk kleinere waarvoor ik via een vergunning wel verder van de geval af mag beginnen en ik dus huidige stahoogte (ongeveer 2.12) kan behouden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu