Vraag over isopearls en houten constructie dak en goot

Klusser69

  • #1
Ik liep tegen een onverwachte situatie aan.
De muren zijn met HR-isopearls (grijs) ingespoten en nu merk ik dat de ruimte waar de goot in ligt ook vol zit.
oud huis waarbij de stenenspouwmuur eerder ophoud dan de hoogte van de muur. Dit is met 18mm planken dicht gemaakt. Hier achter zit de dakoverhang en de houten gootbak. zie foto.



Ik heb twee vragen:
1 Hebben die isolatiekorrels een negatieve invloed op de houten contructie? vocht? (er is nu geen luchtstroom meer in die driehoek)
Moet ik de korrels verwijderen tot de stenen muur?

2 Ik kan de houten vloerdelen nu niet verwijderen zonder dat die korrels er achter vandaan komen. Om geen scheuren te krijgen in de afwerking hout en stuc gaan niet goed samen, dacht ik een zo dun mogelijke vezelplaat er over heen te plakken en dan de gehele muur gelijk te stucken. Andere optie die ik bedacht was betoncontact op het hout smeren en van die stuckgaas?/bewapeninggaas is 100cm breed te krijgen, over de gehele houten oppervlakte met 20cm overlap op de muur te plakken/nieten en daar over heen de stucken

Wat is de makkelijkste manier om die hout/steen overgang goed en scheurvrij af te werken zonder gipsplaten over de gehele muur te plakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is voor mij geen standaard situatie. Klopt dit?

In die driehoek zal best wel wat lucht kunnen stromen. Zo'n dakbeschot van planken is beslist niet winddicht.
 

Klusser69

  • #3
Dit is een foto van een eerder aangepakte kamer als voorbeeld, Sporen van lekkage ja, vermoedelijk door de open latten en panlatten met z80 pannen. 1938 dak.
Nu van binnen geisoleerd met flensdeken en nok tot halverwege damp open folie ivm dakkapellen (om het vocht dat tussen de pannen doorkomt langs de dakkapellen te geleiden.)


jou goot is de laatste vloer/plafond balk in pandig.
van die balk is links tot aan de muur 18mm vloerdelen vertikaal gespijkert en daar achter zijn die korrels omhooggestuwed tot in deze ruimte.

waar je isolatie geschreven hebt dat is de gootbak.

waar je sporen van lekkage geschreven hebt is de gootdrager. en daar onder begint de muur met er overheen de balkjes waar goot dragers op bevestigt zijn.

Die "driehoek is nu gevuld met die korrels.

gat gezaagt in die houten "wand"


En waar ik bang voor ben is dat de kou van het regenwater condens veroorzaakt op het hout van de goot bak en dat dat niet goed kan luchten door die korrels om verrotting to voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waar ik isolatie geschreven heb is dat een plaat isolatiemateriaal?
Als het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten groter wordt kan op het hout aan de binnenzijde condens onstaan omdat er aan de warme kant op het isolatie materiaal geen damprem is aangebracht. Tenzij dit materiaal dampdicht is.

Is de goot van zink?

Misschien moet je eens een schetsje maken?
 

Klusser69

  • #5
Wgb schreef:
Waar ik isolatie geschreven heb is dat een plaat isolatiemateriaal?
Nee, dit is een houten bak waar de zinke goot in ligt
Er zit geen isolatie of kunststof, ja nu die pearls, vroeger zou een kat door het hele blok langs de goot kunnen lopen in die ruimte tussen het dakhout de stenen buiten muur en de gootbak.





(Ben overigens benieuwd wat er gebeurd als de buren die plankjes open maken LOL)
 

Klusser69

  • #6
Wgb schreef:
Als het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten groter wordt kan op het hout aan de binnenzijde condens onstaan omdat er aan de warme kant op het isolatie materiaal geen damprem is aangebracht. Tenzij dit materiaal dampdicht is.
Is het handig als ik die plankjes laat zitten eerst met betoncontact het hout te behandelen daarna een dampdichte folie er overheen te spannen alleen dan "moet" ik wel met stucplaat oid over de muur heen.
Ik dacht dan zelf qboard 4mm er tegenaan te plakken/schroeven en dat dat weer in zijn geheel glad te stucken.

ik had eerst in mn hoofd die 50mm dikke er tussen te plaatsen nadat ik de plankjes verwijderd had totdat ik die korrels tegenkwam. (50mm plaat en purschuim ter montage, is meteen dampdicht geluids en temp isolerend en houd de dakgoot en dakhout vrij van isolatie.)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Sorry, ik haak af.
 

Klusser69

  • #8
Ok.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Wat is nu precies de vraag? Naar buiten toe moet dampopener zijn dan naar binnen. Dan krijg je geen problemen.

Ik snap trouwens niet waar je betocontact nu voor wilt gebruiken :?:
 

Klusser69

  • #10
De oorspronkelijke vraag was: zijn die isolatie korrels een probleem als ze in die ruimte tussen de houten dakbeschot de houten gootbak en de houten muursectie opvullen. (zie de foto's) Die vraag is ondertussen beantwoord door de leverancier van die spouwmuur isolatie. (volgens hun niet de korrels creëren geen condensvocht opslag en het vocht dat door de koude zinken goot aan de houtzijde (de goot bak)kan worden veroorzaakt kan gewoon verdampen.)
Dus ik kan de houten muursectie laten zitten (isolatie is al voorzien.)

-Normaliter zou je altijd dampdicht van binnen en ademend naar buiten moeten hebben (zolders moet je ook dampdicht binnen en dampopen folie buitenkant dakhout.)

-Betoncontact, ik heb de 4mm qboard platen gekocht(op hout stuckt slecht.) en die ga ik op die 45cm houten muur sectie lijmen en schroeven, en met de speciale nadentape afdichten om een dampdichte laag te maken zodat ik meteen er overheen kan stucken. De betoncontact is voor de hechting van de contructielijm op dat oude hout en meteen vochtwerend.
Op deze manier kan dat hout van de muursectie naar buiten toe ademen en komt eventueel vocht veroorzaakt door de goot niet door mn stucklaag heen zetten.

Die qboard platen zijn vochtdicht, stuck klaar en als ze dikker zijn isolerend. (oorspronkelijke idee was 50mm qboard te plaatsen op de plek van de houten sectie vd muur (45cm) en dat stucken.)


Optie die ik niet gedaan heb, is over die sectie houten de gehele muur 9mm stuckplaat lijmen/schroeven. (ik wist niet of dat hout meer vocht aantrok dan de gispplaat kon handelen.)Hiermee zou de muur in zijn geheel 9mm plus stucklaagje dikker worden waardoor ik meteen ook de plinten moest vervangen/opdikken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Betocontact is niet bedoeld voor deze toepassing. Constructielijm hecht uitstekend op hout. Als het hout vuil is, eerst schoonmaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu