Vraag mbt centraaldoos en ontbrekende schakelaar

Har84

  • #1
Dag klussers,

Ik heb een vraag omtrent hoe ik een stroompunt weer in werking kan stellen nadat de vorige bewoners deze op een of andere manier hebben afgesloten.

De centraaldoos in het plafond hebben ze afgesloten met een plaatje. Deze heb ik losgemaakt en op de foto's kunt u zien welke bedrading er in zit. In de woonkamer is nergens de schakelaar te vinden die bij dit stroompunt hoort. Waarschijnlijk is deze verwijderd.

Ik wil op dit punt dus gewoon een lamp ophangen, maar zonder schakelaar wordt het lastig om dit stroompunt te bedienen.

Wie kan mij vertellen hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

IMG_20210525_164105.jpg IMG_20210525_163944.jpg IMG_20210525_163931.jpg IMG_20210525_163852.jpg IMG_20210525_163924.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Óf de oude locatie van de schakelaar opsporen óf draadloos gaan schakelen...
 

ABCDE

  • #3
Groep uitschakelen, bedrading naar buiten vouwen en in kaart brengen wat waarheen gaat en je de andere einden kunt terugvinden. Als er lege buizen zijn, daar de trekveer in steken en kijken of je het einde kunt horen.

Maar zo te zien heb je een zwarte draad die uit een spruit komt waar ook blauw en bruin vandaan komen, dus ik zou zeggen dat er ergens een stopcontact zit waar ook een schakelaar zit // heeft gezeten. Als een schakelaar ongewenst is wordt het wel eens vervangen door een extra stopcontact. Kan dat je dus ergens een (dubbel) stopcontact hebt met een afgedopte zwarte draad er achter.

Als je dan toch bezig bent kun je alle oude zooi zonder randaarde saneren en 8-voudige lasklemmen gebruiken ipv gebrugde 5-voudige.
 

Sander 1972

  • #4
Je kan ook de bruine lostrekken waar de zwarte bij zit, en dan kijken waar je geen spanning hebt
 

Har84

  • #5
@ABCDE
Wat je zegt over dat extra stopcontact zou wel eens kunnen kloppen. Er is namelijk een stopcontact met daarboven een dimmer (deze bedient de lamp boven de eettafel). Zou dus kunnen zijn dat hier het zwarte schakeldraad, die ik nodig heb voor het niet-werkende lichtpunt, achter is afgedopt?

En wat bedoel je met die oude zooi zonder randaarde saneren?


IMG_20210526_211424.jpg
 

ABCDE

  • #6
Precies zoals ik het zeg; stopcontacten zonder randaarde verwijderen en na bijtrekken van aardedraad vervangen door exemplaren mét.

Zonder randaarde is voor de nieuwbouw al 25 jaar geleden verboden, en ook dat verbod kwam al te laat. Prik er een desktop computer in en er staat 115V op de kast.

Of die afgedopte zwarte daar zit; wie weet.. Maar heb je een los einde zwart in die doos? Ook niet toch?
 

Har84

  • #7
@Vonken_trekker Hoe kan ik hier draadloos gaan schakelen? Op welke draden moet ik de ontvanger aansluiten? Dien ik een bruine en blauwe installatiedraad toe te voegen aan de bestaande verbindingsklemmen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Welke merk/type wik je gaan gebruiken? Zwarte draad niet meer gevonden?
 

Har84

  • #9
Nee zwarte draad niet gevonden idd. Voor een ander punt gebruik ik de Smartwares Basic inbouwschakelaar tot 1000 W. Deze zou ik graag hier ook willen gebruiken. Maar de vraag is dus waar ik de bruine en blauwe draad vandaan haal?!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Zoals je zegt, draad erbij steken in de desbetreffende lasklemmen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Har84

  • #11
Oké klinkt logisch dus. Bedankt voor jullie hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu