Voorzetwanden en elektra voorziening

Sake909

  • #1
Ben bezig een aantal voorzetwanden van metalstud te plaatsen. De wanden staan ongeveer 10cm van de muur en worden aan de voorkant bekleed met osb + gips. Op een aantal plekken moeten wandcontactdozen komen, daarvoor wil ik inbouwdozen voor holle wand gebruiken.

Voor de elektra heb ik enkele vragen. Aangezien de inbouwdozen pas geplaatst worden als het gips is gemonteerd zal de elektra voorziening achter de wand in orde moeten zijn.

Kan ik het best flexibele of vaste buis gebruiken? Hoe krijg ik de buis in de invoer van de inbouwdoos? Moet ik voor die tijd exact weten waar de inbouwdozen gepositioneerd worden? Tips voor eventuele trekontlasting, dit ivm kabels trekken als alles vast zit?
 

Datron

  • #2
Zelf heb ik eens een combinatie van vaste en flexibele buis gebruikt voor deze toepassing. Vast omdat deze stugger is en minder beweging toelaat in de "holle wand". Handig bij het trekken van de bedrading. Niet strikt noodzakelijk natuurlijk. Alleen flex is ook prima. Wel regelmatig goed vastzetten natuurlijk. Je wilt zo min mogelijk beweging in de buis.
Voor de overgang vast/flex mofjes gebruikt en vastgelijmt met een beetje PVC lijm. Dit om zeker te zijn dat het nooit kan los schieten in de wand tijdens draden trekken. Dan heb je echt een probleem natuurlijk.
Het flexibele stukje buis was ongeveer tussen de 30cm en 50cm lang. Nodig om uiteindelijk de hollewanddozen te kunnen aansluiten. Deze flexibele buis trek je als het ware door het gat in de wand en sluit je aan op de aansluitingen van de doos. De positie van je aansluitingen moeten dus bekend zijn. Komt niet op de centimeter natuurlijk, maar je zal wel ongeveer bij je buisje moeten uitkomen met je gat.
Daarna dit geheel terugdrukken in de wand. Vervolgens druk je de tuutjes van de hollewanddoos naar buiten en maakt het flexibele deel van de buis het mogelijk dat je de overlengte kan wegdrukken in de wand. Daarna doos vastzetten met de twee schroefjes.

Je kan trouwens de bedrading ook al vast trekken als alles nog open is. Maar dan nog, zorg wel dat de buis goed vast zit in de wand zodat de krachten die ontstaan bij bedrading trekken opgevangen kunnen worden indien je later nog iets wilt aanpassen.

Edit: Ik gebruikte trouwens de grijs/rode variant dozen. Ik weet niet zeker of andere merken anders werken.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Sake909

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu