Voorzetwand en Rd waarde

Thinktwice

 • #1
Wij zijn onze garage bij het huis aan het betrekken. Deze bestaat uit een bakstenen buitenkant en de binnenkant is van kalkzandsteen denk ik.

Echter zonder spouw. Er is nooit sprake geweest van vochtige muren, maar er moet dus wel een voorzetwand komen.

Vanwege het ruimteverlies heb ik daar maximaal 7cm voor gereserveerd.

PIR platen isoleren veel beter bij deze dikte, maar zijn duurder en ik denk lastiger te monteren?

Dan is er nog de optie van steenwol, 60mm geeft een Rd-waarde van 1.70. Dan nog gipsplaat erop en ik zit rond de 7cm.

60mm PIR plaat geeft een Rd-waarde van 2.72. Maar volgens mij komen de latten er dan nog bij qua dikte, dus kom ik niet uit. Met steenwol isoleer ik tussen een regelwerk.

Zou steenwol voldoende zijn om een acceptabele isolatie te bereiken, aangezien het hier niet een enkelsteens muur betreft?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  Er zijn ook PIR-platen met gips er al op, of je kunt het gips zelf op PIR-platen verlijmen. Een rachelwerk is ook niet per se nodig als je de platen direct op de muur lijmt/schroeft. Meestal wordt echter nog wel een spouw aangeraden, ook bij steenwol.

  Als alternatief kun je met 'dotten' lijm werken, zodat er nog enige luchtverplaatsing kan plaatsvinden achter de panelen. Houd er dan alleen wel rekening mee dat de draagkracht niet zo heel hoog zal zijn; eventuele keukenkastjes of iets dergelijks zul je dus in de muur achter de platen moeten verankeren.

   

  Thinktwice

  • #3
  De binnen en buitenmuur zitten niet strak tegen elkaar aan, er is iets ruimte van de specie her en der. Maar er is zeker geen sprake van een spouw.

  Ik neig er nu naar om met steenwol aan de gang te gaan, vanwege de kosten en eenvoud van verwerken. Daarnaast komt er nog e.e.a. aan elektra en 2 radiatoren te hangen en dat is met steenwol toch allemaal wat makkelijker.

  Mag het steenwol in dit geval direct tegen de muur? Aangezien het hier geen enkelsteensmuur betreft denk ik dat het zonder dampopen folie kan? Anders kost het namelijk weer 2cm extra aan dikte om rachels te plaatsen met een dampopen folie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu