Voorkomen krabben aan pergola palen

Wij hebben een Pergola van geïmpregneerd hout neergezet. Een buurtkat heeft deze "ontdekt" als krabpaal wat de paal natuurlijk lelijk maakt.
Iemand ervaring met het voorkomen hiervan door de paal in te smeren met een middel? Ik dacht aan terpentine of zo maar dat is wellicht ook weer snel vervlogen...

Hartelijke groet,

Rob
 
Dat hoeft niet.
Hier werden de stamroosjes als krabpaal gebruikt, kippengaas er ruim omheen gehangen en het was afgelopen.
 
Je hoeft ze niet te bekleden, beetje afhankelijk van het formaat kat volstaat een rondje gaas van zo'n 30 cm lang. ik zou hem op een hoogte van een 30 cm hangen. ze rekken zich namelijk uit, en scherpen vervolgens hun nagels. Als je dat "netjes op maat knipt ziet het er acceptabel uit.
"dingen" er op smeren zou ik niet doen, kat mag wel blijven leven.
 
Scherpe frisse geuren

Katten houden helemaal niet van scherpe, frisse geuren. De mens houdt juist wel van deze geuren omdat wij ze fris en schoon vinden ruiken. Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna’s wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren. Als katten lavendel ruiken, zullen ze ervan gruwelen. Door op strategische plekken bakjes te vullen met bijvoorbeeld citroenschillen of lavendel kun je een gebied kattenvrij houden. Tegenwoordig worden er ook geuren in de winkel verkocht die katten verjagen. Hier worden vaak uitwerpselen van roofdieren voor gebruikt. Vossenurine is hier een goed voorbeeld van. De vos is een natuurlijke vijand van de kat en daar wil hij niet te dichtbij in de buurt komen.
 
Dat kan wel zijn, maar de gemiddelde kat is erg eigenwijs en een doorzetter, schillen en geurtjes houden het buiten slechts tijdelijk uit.
De ene kat is ook gevoeliger voor geuren dan de ander. Mijn kat ligt zomers rustig bovenop de lavendelstruik te slapen, maar van sinaasappelschillen wordt ie panisch. Emmer water wil ook nog weleens helpen.
 
Dat kan in sommige gevallen erg lastig worden. Reden: je hebt geen idee wie de eigenaar is van die kat die ('s nachts) komt krabben aan jouw pergolapalen (of de coniferen onderpiest).

Dan moet je (wellicht midden in de nacht) op wacht zitten, die kat dan volgen naar zijn huis, dat heel ergens anders in het blok huizen kan liggen. Daarbij is die kat net even sneller dan jijzelf en springt over allerlei schuttingen heen of kruipt onderdoor erfafscheidingen van struiken of coniferen.

Bovendien houdt die eigenaar die kat meestal ook niet tegen. Want katten zijn nu eenmaal niet echt opvoedbaar. En mijn ervaring met klachten over kinderen / huisdieren, die overlast bezorgen is dat de ouders / eigenaars ervan altijd de hand boven het hoofd houden van hun liefsten en je dus alleen bereikt dat je zelf een kat krijgt. "O nee, mijn kind / kat doet zoiets nooit!" Je moet het dan echt uiterst diplomatisch aanpakken, anders krijg je er alleen maar meer problemen door.

Ik denk dat een stukje gaas om de palen heen toch wat beter helpt.
 
Ja jammer dat katten op die manier alles maar mogen. Een hond in de tuin hebben die de wacht houdt helpt ook prima, is mijn ervaring.
 
Dat is maar helemaal de vraag. Ik heb het zat meegemaakt, dat een (grote) hond doodsbang was voor een klein katje...

Bovendien heeft het houden van een hond verplichtingen. Uitlaten bij weer en wind, rekening mee houden als je op vakantie gaat, kosten van een dierenarts en nog meer. Natuurlijk kan het ook een leuke kameraad zijn, maar je moet maar net een hond willen hebben. En dat (in dit geval) alleen maar omdat een buurtkat in jouw tuin komt. Denk je dat die kat 's nachts dan niet komt of laat je die hond 's nachts (in de winter) ook in de tuin? Dan heb je ook weer te maken met (afwezigheid van) diervriendelijkheid.
 
En de buren maar klagen over die rothond die ze midden in de nacht uit hun slaap haalt... :mrgreen:
 
Ik heb een tijdje een een waterslang met nozzle en magneetventiel bij de onderkant van mijn poort gehad, gestuurd door IR sensor. Succes verzekerd. Katten kregen de volle laag.
Geen volgescheten tuin meer gehad, werkte perfect
 
Ach, als de katten alleen via 1 route de tuin in kunnen komen, helpt dat misschien. Bij ons lopen ze gewoon over de schuttingen, schuur, poort heen en springen op een willekeurige plaats in de tuin. Ik zou dus niet weten waar ik die detector zou moeten plaatsen. Bovendien kun je dat niet laten zitten in de winter, want ook al vriest het tegenwoordig een stuk minder dan voorheen: die slangen en vooral dat magneetventiel vriezen beslist kapot als het even onder nul komt.

Meestal jagen we ze toch gewoon even weg als we ze zien en op pas omgespitte plekken leggen we een paar grote stenen neer, zodat het minder aantrekkelijk is om de behoefte daar te doen. Wegjagen inderdaad met een kan water, die we naar de betreffende kat toegooien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan