Voordruk expansievat zolderopstelling

Zonneboiler

  • #1
Hallo allemaal,

Vermoedelijk is mijn expansievat stuk, want ik moet steeds vaker de cv-installatie bijvullen. Gekeken of er water uit het condensslangetje loopt: een druppel als je aan de slang schudt, maar anders blijft de bak eronder helemaal droog.

Er is bij mij sprake van een zolderopstelling: de cv-ketel staat op zolder (totaal 3 verdiepingen incl. zolder). Het expansievat blijkt een voordruk van 1 bar te hebben.

Online lees ik verschillende verhalen wat nu beter zou zijn in dit geval: 0,5 of 1 bar. Vroeger scheen 0,5 bar aangeleerd te worden en tegenwoordig moet er op zolders een vat met 1 bar geïnstalleerd worden.

Wat is jullie advies? Ik hoor het graag!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is mogelijk dat het overstortventiel water doorlaat, controleer dat eerst even.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Volgens mij is een half bar voldoende, deze druk is afhankelijk van de waterkolom die er nog boven het vat zit.
Als de ketel op het hoogste punt is geplaatst dan zou ik een half bar nemen.
Maar globaal genomen wordt er vaak niet zo nauw gekeken en plaatst men een expansievat met 0,5 of 1 bar voordruk.
 

Zonneboiler

  • #4
Bedankt voor de reacties!

De overstort lijkt droog. Kan er geen vocht op of onder vinden.

Het expansievat is 'slechts' 5 jaar oud, net als de nieuwe ketel (Nefit Trendline). Het probleem van drukverlies is al een jaar gaande en wordt dus steeds erger. Daarvoor leek het ook alsof de installatie vaker bijgevuld moest worden dan de oude ketel en het oude expansievat (weet niet welke voordruk).

Wellicht komt dat door de 1 bar expansievoordruk. In het installatieboekje van de Trendline staat dat er bijgevuld moet worden tot 2 bar. Maar dan is er weinig expansieruimte. Overstort is 3 bar.

In een heldere uitleg van Flamco raadt men 0,5 bar aan bij zolderopstelling zodat er een hoger rendement bereikt wordt en de installatie minder vaak bijgevuld hoeft te worden.
https://flamcogroup.com/media/files/documentation/whp_calc-attic_NLD.pdf
Citaat:
"Een expansievat met een lage voordruk kan meer reservewater opnemen en houdt dus langer een systeem op druk. De meeste c.v. ketels geven een waarschuwing op de thermometer wanneer de druk te laag wordt. Meestal rond de 0,7 bar. Als de voordruk in het vat lager is dan deze waarschuwing, bijvoorbeeld 0,5 bar, is er genoeg tijd om het systeem bij te vullen.
Bij een expansievat met 1 bar voordruk wordt de installatie al drukloos als de druk in het systeem onder de 1 bar komt. De c.v. ketel heeft dan nog geen waarschuwing gegeven."


Over de gevolgen zegt men:
"Als er geen waterreserve is, neemt de systeemdruk steeds verder af en wordt het systeem bij afkoeling zelfs drukloos. In sommige gevallen, wanneer dit zo ingesteld is, valt de ketel dan uit. Als de ketel niet uitvalt dan gaat de pomp door onderdruk caviteren, waardoor uiteindelijk de pomp uitvalt. Ook is het mogelijk dat het water in de ketel tijdelijk wordt omgezet in stoom waardoor grote schade aan de componenten (warmtewisselaar) ontstaat.
Wanneer een expansievat bij een koud systeem nog reserve heeft, geeft het vat dit terug aan de installatie en zorgt het zo voor drukbehoud. Hoe meer waterreserve er beschikbaar is, hoe minder vaak het systeem moet worden bijgevuld. Water teruggeven aan de installatie is alleen mogelijk als de druk in de installatie hoger is dan de voordruk van het expansievat. Alleen dan zit er water in het expansievat."


De Trendline ketel geeft pas bij 1,0 bar een waarschuwing. Weet niet of hij dan ook nog door zou blijven branden, heb dat nog niet "getest". De minimale vereiste cv-druk is 0,5 bar volgens het boekje. Maar bij een expansievat van 1 bar voordruk en een cv-druk van 1 bar is in dit geval de installatie dus al drukloos, als ik het goed begrijp...

Kan dit een oorzaak zijn waardoor het vat snel kapot is gegaan?
 

Marcn88

  • #5
Nee het kan geen oorzaak zijn dat het vat eventueel defect zou zijn, maar plaats voor de ckerheid een nieuw vat met 0,5 bar voordruk en een nieuwe overstort
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als je een vat met een te hoge voordruk plaatst dan kan
het lijken alsof de systeemdruk te snel daalt.
Dit komt omdat het expansievat dan niet in het juiste werkgebied kan werken.
Je kunt twee dingen proberen:
-De voordruk verlagen, via het ventiel wat stikstof laten weglopen en
de druk telkens controleren met een goede bandenspanningsmeter.
Voordat je dat doet, eerst de druk van de installatie afhalen.
(aftappen bij de ketel op zolder)
Als dat misgaat kun je het vat alsnog vervangen.
-Het expansievat vervangen door een vat met 0,5bar voordruk
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Wordt er alleen maar gepraat over de voordruk ook onzin natuurlijk.
Het gaat ook om de inhoud die is zeker zo belangrijk.

Als de inhoud te klein is of het model van het vat niet zo fijn (hoog en dun) dan gaat het vat zeker defect en in 5 jaar is dat niet zo vreemd.

Met de huidige HR ketels is de druk opbouw sneller als vroeger met een standaard ketel iedere keer als de ketel opwarmt perst het vat de stikstofdruk in elkaar.

Reken maar eens uit hoe vaak het vat in elkaar gedrukt wordt in 5 stook seizoenen.
In sommig merken ketels kun je gemaakte starts zien dan weet je het direct.

Dus kies de juiste inhoud (volume) en de daarbij behorende voordruk en beter een te groot als een te klein vat

Vr Gr
 

Zonneboiler

  • #8
De ketel geeft aan: 20.500 branderstarts voor verwarming.

Als een expansievat 10.000 slagen meegaat wat ik her en der lees kan ik me voorstellen dat deze dan inmiddels aan vervanging toe is. Ik zal 0,5 bar gaan aanschaffen.

Er hangt nu een 18 liter, wit en model is trouwens 'bollig', niet hoog en rond. Deze inhoud is voldoende voor een rijtjeswoning?

Heb wel met knelkoppelingen en andere aansluitingen gewerkt, maar nog nooit een expansievat vervangen. Gewoon losdraaien van de muurbeugel, hennep, tape of loctite om de schroef draaien en weer vastmaken? Of heb ik het mis?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Klopt
Wel eerst de druk eraf.
 

Zonneboiler

  • #10
Ja, dat snap ik :D

Heel erg bedankt allemaal voor de reacties, de tips en de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu