Voorbereiding stucwerk egaliseren

Bjorn33

  • #1
Beste Klussers,

Ik wil binnenkort de wanden in mijn woonkamer (laten) egaliseren. Het voorbereidend werk tot en met primeren wil ik zelf graag doen. Ik heb 2 rechterhanden echter wat betreft materialen op dit gebied heb ik weinig kennis. Daarom hoop ik hier wat antwoorden te kunnen krijgen.
De bestaande wanden bestaan uit bestaand stucwerk welk grotendeels in goede staat is, en 1 wand bestaat uit cellenbeton/gipsblokken (roze kleurige blokken).

1. Oude geveldoorvoer. Hierin heb ik in het binnenspouwblad een stuk baksteen gemetseld. Vervolgens reeds geprimerd met K stucprimer. Is dit de juiste primer en waarmee kan ik het gat verder opvullen gelijk met de bestaande stuclaag (ca. 2cm diep)? Roodband of... ?

2. Een 2e geveldoorvoer waarin een pvc riolering naar binnen komt, deze riolering dient gehandhaafd te blijven. Waarmee kan ik de ruimte tussen pvc buis en binnenspouwblad het beste opvullen (binnenspouwblad zijn betonblokken)? Pur of gewoon vol stoppen met snelcement? Vervolgens ter dikte van het stucwerk op dezelfde manier dichtsmeren als vraag 1 maar afhankelijk van de ondergrond (pur/cement) andere voorbehandeling / stucnetje toepassen?

3. Scheuren in lijmnaden blokkenwand. Welke soort blokken zijn deze roze blokken? Hier dien ik gebruik te maken van een gaasband denk ik.
Voeg uitkrabben tot n soort V gleuf, gaasband ruim over de V heen óp de muur plakken en dichtsmeren? Of naast de V, de wand over een breedte breder dan het gaasband enkele mm uitkrabben en het gaasband hier ín de wand plakken en afvullen? Welk gips is geschikt voor deze blokken?

4. Bestaand stucwerk langs kozijnen achter verwijderde afwerklatten was los en gescheurd dit heb ik weggehaald. Tevens een grotere opening boven aan, de spouwlat loopt hier niet door, dit zat vol geduwd met stucwerk maar ook dit zat los dus ook verwijderd. Deze grotere opening eerst vullen met pur of alles met gips? Welk gips is geschikt aangezien het uitgebrabde gedeelte van 3cm tot 0mm terugloopt? Welke primer op pur indien grote gat dichtpurren?

5. Loszittend stucwerk tpv hoekprofielen verwijderd. Hier ook weer, welk gips aangezien aflopende diepte van 2cm tot 0mm. Hoe zit het met de hechting van gips op het metaal van het hoekijzer, nog iets speciaals doen qua primer.

6. Zeer kleine afgebroken stukjes stuc op hoekprofiel (dikte max 1mm) maar uistluitend op het vlakke deel van het hoekprofiel, dus niet tot op het rooster gedeelte. Zo laten en meenemen met egaliseren. Of ivm hechtoppervlakte beter verder en dieper uitkrabben tot op het rooster gedeelte? en dan verder werken zoals de situatie vraag 5.

7. Voor het egaliseren, welke primer op bestaand stucwerk?
En welke primer voor de blokkenwand. De blokkenwand zuigt sterk maar op sommige stukken is een dunne pleister aanwezig welke totaal niet zuigt.

8. Boorgaten vullen(geen foto). Domme vraag misschien maar moet je de boorgaten inwendig ook primeren met een kwast?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

IMG_20210806_162048.jpg IMG_20210806_162118.jpg IMG_20210806_162208.jpg IMG_20210806_162254.jpg IMG_20210806_162314.jpg IMG_20210806_162444.jpg IMG_20210806_162710.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Overleg dit met je stucadoor, laat hem ook de voorstrijk leveren. Dan heb je in elk geval geen discussies als er bijvoorbeeld op een plek geen hechting is.
 

Bjorn33

  • #3
Ik ben van plan eerst een muurtje zelf te gaan proberen egaliseren. Mocht dat niet goed gaan, dan pas schakel ik evt een stucadoor in :lol:

Fotos staan trouwens in de volgorde van vragen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu