Volgorde stucen en aanrecht

Cornelis

  • #1
Geen idee of dit de goede plek is op het forum, maar ik zit met de volgende vraag. Ik ben bezig om een keuken te bouwen van hout en multiplex. Dat vordert al lekker dus ik ben nu in gedachten bezig met de komende klus, het plaatsen van de keuken. En daar vraag ik me af wat gebruikelijk is, eerst de muren stucen en daarna het aanrechtblad plaatsen, of andersom?

Ik wil graag een composiet aanrecht. Dat zou ik dan (misschien) door een professioneel bedrijf laten doen. De muur boven het aanrecht wil ik graag glad gestuced hebben, misschien in beton cire oid. Dat kan ik echt niet zelf. Om een en ander te plannen is het wel handig als ik weet wat de normale volgorde is.
 

KlusRob

  • #2
Ik zou eerst stucen.
Als de keuken eenmaal staat kan je bijna niet meer bij de muur (je staat er te ver vanaf), en de ruimte is te beperkt in hoogte/breedte om de muur mooi vlak te krijgen. En dan ook nog alle afwerking rondom de bovenkastjes en het blad.
Plus, ik weet niet of je zelf ervaring hebt met stucen of weleens hebt staan toekijken als er een stucadoor aan het werk was; ik zou dat niet graag in mijn nieuwe (zelfgemaakte) keuken willen hebben. Met een beetje pech kan je hem helemaal opnieuw schuren en aflakken (een stucadoor staat er niet om bekend een schone werkomgeving te hebben, en dan druk ik me nog zacht uit).

Ook is het voor het plaatsen van de keuken (zowel de onderkasten, het blad als de bovenkasten) handig als je een vlakke afgewerkte muur hebt.

Houd met je planning ook wel rekening met het drogen van het stucwerk, zeker als de muren nu ruw zijn en er een flinke laag op moet, mag je best wel een aantal weken wachten voordat de keuken er tegen kan. Het vocht moet echt helemaal uit de muur zijn, anders trekt dit ook het hout van je keukenkasten in, met alle gevolgen van dien.

Groet, Rob
 

Cornelis

  • #3
Inderdaad, stucers maken er graag een gigantische vieze puinhoop van. Kunnen ze ook niks aan doen natuurlijk.

Goede tips, bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu