Volgorde bestrating aantrillen

JohanZ

  • #1
Wij hebben een nieuwe oprit aangelegd van ongeveer 50 meter lang en 5 meter breed, het gaat om 8cm dikke stenen van 20x30cm.
Ik heb al verschillende sites gekeken hoe aan te trillen maar word er nog niet echt wijzer van, zelfs gerenomeerde bedrijven spreken elkaar tegen.
De één zegt dat je van binnen naar buiten moet trillen, de ander van buiten naar binnen en ik heb ook gelezen dat het helemaal niet uitmaakt hoe je er overheen gaat.

Benieuwd naar jullie mening/advies hoe aan te trillen en evt. waarom op die manier?

Alvast bedankt!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maakt inderdaad helemaal niets uit: je loopt altijd in een paar richtingen over de bestrating heen, dus met welke je begint maakt dan niet uit.

Aantrillen doe je hoofdzakelijk om de stenen vast te leggen en maar voor een klein beetje om kleine oneffenheden weg te krijgen. Dit laatste zou je eigenlijk met een goed zandbed al niet mogen hebben. De bestrating ligt nu los op het zandbed waardoor de stenen nog bewegen. Je gooit er wat zand over, veegt dit in de voegen en dan ga je er met de trilmachine over. Hierdoor tril je de zandkorrels tussen de stenen en komen ze vast te liggen.

Let er wel op dat sommige stenen niet getrild kunnen worden (dan breken ze) of dat andere stenen weer een rubberen beschermmat onder de trilplaat verlangen, om beschadigingen tegen te gaan.
 
  • Like
Waarderingen: JohanZ

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Richting maakt inderdaad niets uit. Heb er ook nog nooit van gehoord dat daar theorieën over bestaan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ligt de oprit vlak of bol?
 

Willem52

  • #5
Als de oprit 5 m breed is neem ik aan dat er dwarsverhang van ca. 2-3% inzit en een opsluiting. In dat geval altijd van zijkant naar midden trillen met de trilplaat.
 

JohanZ

  • #6
Willem52 schreef:
Als de oprit 5 m breed is neem ik aan dat er dwarsverhang van ca. 2-3% inzit en een opsluiting. In dat geval altijd van zijkant naar midden trillen met de trilplaat.
Sorry voor mijn late reactie door omstandigheden.
Dwarsverhang heeft de oprit inderdaad Willem52, misschien op sommige plekken nog wel meer dan 2-3%.
Wat is de reden van dit naar midden trillen?

En maakt de "rijrichting" nog wat uit, heb ik ook op één van die sites gelezen dat dat altijd met de lengterichting van de stenen mee moet?
Ik heb de stenen in banen over de breedte van de oprit gelegd maar zie me niet 50 meter lang van links naar rechts bewegen, wordt het ook niet mooier van met dat heen en weer draaien lijkt me.
 

Willem52

  • #7
Met zijkant naar het midden bedoel ik langs de opsluitband over de gehele lengte trillen dan de andere zijkant. Nu over de breedte van de trilplaat verspringen enz. enz.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik denk dat die bestrating na 2 maanden inmiddels wel is aan getrild :wink:
 

JohanZ

  • #9
Klopt :P
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu