Volgorde aanleg CV en leidingen

Soprano74

  • #1
Ik ben voornemens kunststof leidingen te gaan gebruiken voor de cv-installatie. Gevoelsmatig zou ik eerst alle nieuwe radiatoren willen kopen in verband met de capaciteit, vorm, maatvoering, design etc. Vervolgens deze radiatoren te plaaten inclusief alle onderblokken, en dan pas gaan uittekenen waar de freesgleuven moeten komen teneinde een perfecte, rechte aansluiting te krijgen van het frees/leiding werk. Of niet?

Moet ik eerst alle leidingen gaan leggen en me suf lopen meten of ik wel ergens goed uitkom waar een radiator wordt geplaatst? Dit lijkt mij een recept voor het krijgen van die lelijke aansluitingen waar het leidingwerk vlak boven de vloer alsnog moet worden verbogen om op het onderblok aan te sluiten.

Graag advies.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je moet van tevoren weten welke radiatoren het zijn, capaciteit, afmetingen, enkel/dubbel/driedubbelplaats etc. zodat je weet waar je onderblok ongeveer dient te komen en dus uiteindelijk je leidingen. Anders wordt het echt droevenis. Dus idd suf meten.

Je hoeft de radiatoren nog niet te kopen. Een goede bestektekening met maatvoeringen is voldoende, inclusief maatvoering van de onderblokken (of die koop je alvast).

Natuurlijk kan het dan nog iets afwijken als je ze daadwerkelijk gaat ophangen maar dan kan je de radiator daarop wel een paar mm hoger/lager/rechts/links hangen. Dat ziet geen mens.

Ik heb de leidingen overigens uit de muur laten komen, dat vond ik mooier en tot op de dag van vandaag ben ik daar nog erg gelukkig mee. Het meten was er trouwens niet minder om.
 

Soprano74

  • #3
Dank voor je tip. Worden bestektekeningen altijd geleverd bij de radiator?

Wat is er technisch eigenlijk op tegen zijn om met het frezen en aanleggen van de buizen/pijpen tot het laatst te wachten?

Ik kan mij voorstellen dat het toch een heel gereken blijft om alle maatjes correct af te tekenen. Door de radiator naar keus eerst te plaatsen met een tijdelijk aangebracht onderblok, neem je alle variaties, fouten en verschuivingen van het aanbrengen direct mee. Door dummypijpjes op het onderblok aan te brengen naar de vloer/wand heb je ook een perfect ijkpunt dat je direct kunt aftekenen om met het frezen en hakken te beginnen, d.w.z. het aansluitpunt klopt dan altijd. Je moet dan wel de radiatoren weer even weghalen om schade te voorkomen, dat weer wel, helaas.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Technisch gezien niets op tegen maar het geeft zo'n zooitje. Stel dat je bezig bent met een hele verbouwing en alles is klaar, gestuct, geschilderd en netjes en dan moet je op het laatste moment je leidingen er nog in gaan frezen voor je radiatoren...alles dichtsmeren...dat doe je normaliter niet.

Bij pijpjes uit de vloer heb je feitelijk 2 variabelen: de afstand uit de muur moet aardig in de buurt komen en de zijdelingse afstand naar de radiator moet kloppen zodat de radiator bijv. recht onder een raam komt te hangen.

Dat is echt te overzien. Doordat je de pijpjes met een bepaalde overlengte uit de vloer laat komen doet de uiteindelijke hoogte er bij het meten nog niet toe, die pijpjes snij je op hoogte bij het definitief plaatsen. En de onderlinge afstand van de pijpjes staat ook vast, die worden bepaald door je type onderblok (meestal 5 cm hoh).

En dubbel werk (dus 2x afhangen) zit men ook meestal niet op te wachten. Als het een kleine radiator is kan dat wel hoor, maar ik heb ook radiatoren van 60-80 kilo opgehangen, dan ben je blij dat hij zit en pieker je er niet over om hem er nog weer eens af te halen.

Bij de radiatoren die ik plaatste zaten bestektekeningen. Die kon ik online downloaden voordat ik ze had besteld dus dat was erg handig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu