Voetventiel lekt minimaal

Tommy the cat

  • #1
Beste mensen,

Wij zijn de keuken aan het verbouwen. Er komen o.a. andere radiatoren waarvoor nieuwe cv-leidingen zijn aangelegd.

Wij hebben echter een probleem met een voetventiel. Zie foto:


Om een lang verhaal kort te maken hebben we dit voetventiel 3 maal opnieuw 'gemonteerd'. Dus telkens het water eraf, demonteren, opnieuw tape aanbrengen en weer in elkaar draaien. Het is echter niet gelukt om het volledig lekvrij te krijgen. Dit in tegenstelling tot een ander voetventiel dat op dezelfde wijze is gemonteerd.

We hebben telkens een extra wikkel witte tape eromheen gedaan (nu 7 wikkels) totdat er geen extra tape meer omheen kon omdat we er anders niet meer overheen kwamen (dan werd het te dik). Nu er 7 wikkels witte tape omheen zit lekt het minder dan eerst, maar het lekt nog steeds.

Op deze foto is dat te zien:


Het lekt hooguit een druppel per ongeveer 5 a 6 uur terwijl er +/- 1,5 bar op staat. Het lekt enkel daar waar de witte tape zit. We hebben helaas geen tijd meer om nogmaals het water eraf te halen en het opnieuw te demonteren. Er wordt nu een koof omheen gebouwd.

Onze redenatie is dat het zo weinig lekt dat het druppeltje dat lekt al verdampt is voordat de volgende komt. Maar ik weet niet hoe het zich zal gaan gedragen als de radiatoren eraan komen en het water gaat stromen.

Vraag: kunnen we het zo laten? Is het erg? Slipt het later vanzelf dicht?

Bij voorbaat dank.
 

Xr8

  • #2
Door dit zo te laten zal het niet dicht gaan. De boel kan best eens gaat verrotten. De verbinding moet gewoon waterdicht zijn.

Heeft u de koppeling niet gewoon veel te vast gedraaid? Indien het een conische uitvoering is dan is het niet ondenkbaar dat het voetventiel gescheurd is.

Voor het aanbrengen van de tape de schroefdraad even opruwen met een zaagblad oid, de tape zal dan niet mee gaan draaien. Indien dit gebeurd zal de verbindingen waarschijnlijk lekken. Let tevens op dat de tape de juiste kant om gedraaid wordt.

Succes.
 

Tommy the cat

  • #3
Bedankt voor je reactie. Het is geen conische verbinding, het is puur schroefdraad met tape eromheen. De tape zit er op de juiste manier omheen gedraaid.

Het schroefdraad opruwen kunnen we nog proberen als we daar de tijd voor kunnen vinden.
 

Azijnpisser

  • #4
Als je de tijd niet hebt om het goed te doen, waar haal je dan de tijd vandaan om het opnieuw te doen?

En daarmee wil ik zeggen dat het een stuk meer tijd gaat kosten om de koof weer weg te hakken, als blijkt dat er toch een probleem is.

Gebruik anders hennep, dat is redelijk "zelfdichtend". (alleen de bijbehorende fitterskit niet bij drinkwater gebruiken)
 

Chathanky

  • #5
Meestal slibt zo`n lekage vaak vanzelf dicht. Even een paar weken aankijken kan bij een dergelijke kleine lekage niet zoveel kwaad.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Het probleem is juist dat deze verbinding niet conisch is. Tape en hennep is voor conische afdichtingen. Het puntstuk dat jij hier gebruikt of bedoeld om met een rubberring af te dichten. (Bv. op een flexibele slang)
Neemt niet weg dat deze situatie niet ongebruikelijk is. Maar dit is dus wel de reden dat het lekt.
 

Mark en 3 meiden

  • #7
Meeste puntstukken hebben wel conische draad
maar ik zou hem met schroefdraad afdichting van l...tite of een andermerk insmeren dan verpakken met teflontape(dat zorgt ervoor dat het afdichtmiddel erniet afloopt of tegen de rand van het voetventiel gaat zitten)
lijkt dubbel op maar in mijn werk doen wij dit al jaren bij heel veel fabrieken
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #8
Ouderwets maar het best:

opruwen met een ijzerzaagje en goed inpakken met hennep,
indien drinkwater ff insmeren met spug [sorry maar het werkt] en anders met fitterskit.

gegarandeerd lekvrij.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Geen fitterskit bij waterleiding, zie hier.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #10
Zeg ik toch ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
indien drinkwater ff insmeren met spug [sorry maar het werkt] en anders met fitterskit.
:?:
 

Mark en 3 meiden

  • #12
Ik denk dat ketelchrisje bedoeld bij anders
indien drinkwater ff insmeren met spug [sorry maar het werkt] en anders met fitterskit.
een ander medium als drinkwater
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #13
Idd een beetje onduidelijk geformuleerd,

indien een andere toepassing dan drinkwater dan fitterskit was duidelijker geweest:)
 

Xr8

  • #14
Ingmar, ook een recht puntstuk kun je prima dicht krijgen met tape. Puntstukken met rechte draad zijn voor water. De puntstukken met conische draad zijn geschikt voor gas en water. Voordeel van de puntstukken met rechte draad is dat ze vanaf de fabriek al een opgeruwde draad hebben. Zelf heb ik altijd conische omdat ik dan maar een soort op voorraad hoef te hebben.

Probleem kan ook nog zijn dat er een vrij korte draad in het voetventiel zit. De aansluiting op 15mm hoort normaliter met een knelringetje en wartel. Deze zijn per merk verschillend.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu