Hoe voetventiel af te sluiten?

Walterjacobs

  • #1
Hoi, ik heb een vraag. Bij een radiator waarvan de thermostaatkraan dicht staat merk ik dat er toch warm water door het voetventiel blijft stromen. En dus ook door de aan- en afvoerslangen. Met een imbussleutel heb ik het ventiel helemaal dicht gedraaid en na enkele uren weer helemaal open. Dit maakt geen verschil. Hoe is de aanvoer naar dit ventiel toch helemaal af te sluiten? Het voetventiel is van het merk DTB type URAG, zie de foto's.

IMG_3160.JPG IMG_3161.JPG
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Waarschijnlijk heb je een 1-pijp systeem of een deel van de installatie is in 1-pijp uitgevoerd.
Hierbij loopt er vanuit de aanvoer een deel direct weer naar de retour en die gaat weer naar de
volgende radiator en dient daar als aanvoer. Dit kun je dus niet voorkomen.

Probeer eens andere radiator(en) op dezelfde verdieping dicht te draaien en voel dan of dat iets uitmaakt.
 

Walterjacobs

  • #3
Ik heb een 2-pijp systeem en bij alle andere radiatoren op de 1e verdieping heb ik hetzelfde probleem.
 

Walterjacobs

  • #4
In mijn eigen archief vond ik onderstaande afbeelding van een sleutel die DTB destijds leverde bij het voetventiel. Op de sleutel is de aanduiding 0% te zien; deze geeft aan dat als de schroef in het ventiel geheel naar binnen gedraaid is, het ventiel gesloten is. Welnu dit is precies wat ik gedaan heb bij alle 5 voetventielen die ik heb en toch blijft er bij allen water doorheen stromen. Wie weet een oplossing?

1705678693867.png
.
 

Walterjacobs

  • #5
Toch nog even een check of iemand weet of, en hoe, het DTB voetventiel (zie bovenstaande informatie) helemaal is af te sluiten. Bij voorbaat dank voor je reactie!
 

Auto-Geen

  • #6
Als je onderblok op 0% staat gaat 0% naar de radiator maar 100% van aanvoer naar retour. Dus dat de leidingen bij een 2 pijps systeem warm worden klopt dan. Zet je ze op 100% dan zal de radiatorkraan de flow regelen. Staat de thermostaatkraan op vorstbeveiliging dan gaan sommige al heel vroeg open.
 

Walterjacobs

  • #7
Raak! Hartstikke bedankt. Precies de uitleg die ik nodig had. Ik deed het dus precies andersom maar nu met de thermostaat kraan dicht stroomt er geen water meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu