Voegen vullen

Roman

  • #1
Mensen,

Vraagje voor de metselaars onder ons:
Ik heb een muurtje laten metselen (dat is 1 van de weinige klussen die/waar ik zelf kan/ervaring mee heb) met de opmerking dat het geen schoonmetselwerk zou hoeven zijn.

Nu, het muurtje staat er strak bij en is idd niet netjes afgewerkt. Dat hoefde ook niet, scheelde tijd en geld. :mrgreen:

Hier's een foto, wellicht verduidelijkt dat het (zoals je ziet zijn de voegen niet geheel gevult)


Ik wil het muurtje, aan de binnenkant want de buitenkant is wel afgewerkt, afwerken door de voegen (lint en kop) goed te vullen. Er zitten nogal wat "gaten" in. Het hoeft niet netjes, als het maar dicht is.
- Kan ik hiervoor gewoon kant-en-klare specie (25kg zak) voor gebruiken of beter iets anders (de muur is al 2 weken droog)
- Moet ik de muur eerst bevochtigen?
- Wat voor materiaal heb ik nodig?

bvd,
Roman
 

Roman

  • #3
Bedankt Ralph. Ik had die topic al gezien, natuurlijk heb ik ook verder op dit forum gekeken en op metselen.net maar ben er nog niet geheel uit.
Dus de vragen staan nog open :)
(en wat voor gereedschap is benodigd...)
 

Ralph

  • #4
-zand en portland cement
-voegspijker, troffel, handveger en voegbord ( laatste is met een beetje creativiteit zelf te maken)
-muur hoeft niet nat nu in deze tijd van het jaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Misschien kunt bij een bouwplaats waar voegers aan het werk zijn eens kijken hoe het voegen gebeurt, wanneer u het nooit eerder gedaan hebt valt het vies tegen om het goed te krijgen, het is niet alleen een kwestie van materiaal en gereedschap.

Kant en klare cement kan wel wanneer dit bestaat uit 1 deel zand en 4 deel niet te grof metselzand, u hebt een gewone voegspijker nodig van waarschijnlijk 8 mm, dit is afhankelijk van de voegbreedte.
Verder een korte voegspijker voor de stootvoegen en een stuk triplex of andere plaat om de specie op te leggen, de specie moet vooral niet te nat zijn, dit is niet uit te leggen, door ervaring leert men dat.
Een troffel, speciekuip en een bats hebt u nodig voor het mengen, een handstoffer voor het afvegen van de voeg.
 

Roman

  • #6
Ok, daar heb ik wel wat aan. Ik heb nog 2 zakken kant-en-klare cement over vandaar de vraag of ik dat zou kunnen gebruiken.

Het gaat met name om het vullen van de gaten na het metselwerk dus hoeft niet netjes worden gevoegd. Met de voegspijker gaat me dat dus ook lukken?

Het mengen van het cement en water is dat iets wat met de hand te doen is of kan ik er beter een menger voor huren (eentje die ik op mijn boormachine kan zetten bv)?

Ik heb 2 rechter handen dus dat zal me dit ook wel gaan lukken hoewel het nieuw voor me is. Oefening baart tenslotte kunst.

Voor zover bedankt voor de info.

:D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het mengen kan best met de hand hoewel ik een bats zou gebruiken :wink:
Een menger in de boormachine lijkt me niet zo'n goed idee.
 

Roman

  • #8
Ja met m'n blote handen gaat het vast niet lukken :mrgreen:
Bedankt, ik ga het proberen.
 

Roman

  • #9
Okay, vandaag begonnen met het voegwerk. Een ontmaagding voor mij :shock:

Op "gevoel" de speciekuip gevuld met beetje kant-en-klare mortel en wat water, gemixt totdat het "lekker" aanvoelde. Gewoon beetje roeren met de troffel, ging prima. Zelf een plaatje osb met stukje hout als handvat gemaakt.

Stukje opgezet om "proef" te draaien en ging hartstikke goed! De eerste meters zijn dan ook al klaar. Goh, dat viel me best mee. Gelukkig dat het niet "netjes" hoeft.

Nogmaals bedankt voor de hulp, dankzij dit forum weer een kluswerkje erbij geleerd.

:mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu