"Vochtvlekken" egalinevloer

Wimbouwt

 • #1
Ongeveer een maand geleden heb ik de vloer mijn garage geëgaliseerd met egaline. Na een aantal dagen drogen beleven langs de rand donkere kringen zichtbaar.
In eerste instantie dacht ik dat de vloer daar wat meer moeite had met drogen, maar na 4 dagen waren de kringen nog steeds aanwezig. Ik heb toen de kringen gemarkeerd om te kijken of ze zouden verminderen. Na nu een maand zijn de kringen nog steeds zichtbaar. Ik vind het lastig om te zeggen of deze kringen gevormd worden door vocht of dat dit een andere oorzaak heeft. Maar omdat ik de vloer wil coaten met en epoxyverf wil ik eerst zeker wat de oorzaak is.
De muur waar de kringen vormen is enkelsteens en heeft de neiging om door te slaan, maar is behandeld met speciale verf voor vochtige muren en toont zelf geen vochtvlekken meer. De vloer waar de egaline is op gestort is een dekvloer van zand cementvloer die aan de randen nog in goede staat verkeerde. De dekvloer heeft in het verleden nooit vochtvlekken vertoond.

Kan ik de vloer in deze staat verven? Zo niet wat zou een oorzaak kunnen zijn, en wat kan ik er tegen doen?

IMG_5438.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Aan de buitenkant ligt de grond hoger dan de vloer?
  De aansluiting metselwerk op de betonnenvloer is vaak niet voor de 100% waterdicht.
  Heb je op een bestaande vloer egaline aangebracht of is de betonnenvloer ook nieuw gestort. Zo ja dan krijg je met veel vocht te maken deze moet uit de beton en egaline drogen.
   

  Wimbouwt

  • #3
  @Wgb De grond achter de muur ligt iets hoger (10-15cm). Vloer is gestort op een oude vloer.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Graaf de grond weg tegen de muur, 2 weken wachten en dan het resultaat posten.
  1/2 steens metselwerk is niet waterdicht.
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Wimbouwt

  • #5
  @Rola Dat gaat lastig worden aangezien daar bestrating ligt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #6
  Als je de bron van het water niet wegneemt zul je last blijven houden van het probleem.

  Waarom ligt de bestrating eigenlijk rondom zoveel hoger dan de (ondertussen) opgehoogde vloer van de garage?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  En in welke richting loopt het afschot, naar de muur toe?
   

  Wimbouwt

  • #8
  Ik heb even wat extra foto's gemaakt ter verduidelijking.


  IMG_5440.JPG


  Dit is de situatie aan de andere kant van de muur. Het afschot loopt naar mij toe en de vochtvlekken lopen ongeveer vanaf de hoek van de garage (recht onder) 2,6 meter langs de muur tot over de erfgrens van de buren.
  De bestrating van de buren ligt lager dan die van ons (denk zo'n 10cm).


  IMG_5441.JPG


  Dit is de staat aan de onderkant van de muur. De egalinevloer ligt op de zelfde hoogte als de bestrate tegels. Ik heb ongeveer 4 mm egaline gestort, dus de originele dekvloer ligt pak hem 10mm lager dan de bestrating,
  Destijds zijn alle muren door de vorige eigenaar opnieuw gevoegd, maar bij de onderste zichtbare voeg is dat niet gedaan.

  IMG_5439.JPG


  Dit is het gespiegelde beeld van de muur van foto 1. De vochtvlekken strekken 2,6 meter over de lengte van deze muur, dit is ongeveer tot aan de stekkerdoos. De garagevloer ligt zelf ook in afschot naar de garagedeur toe (waar ik sta). Het afschot is ongeveer 1,5%.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Door die open voegen zal vocht naar binnen dringen.
   

  Klussen.

  • #10
  De bestrating is te hoog gelegd. Voorheen had je waarschijnlijk ook al last van vocht. Mogelijk is het je toen niet opgevallen. Je zou nieuwe ventilatiegaten op 2 stenen hoogte kunnen boren en de oude dichten. Of de bestrating lager leggen. Ter hoogte van de buren.
   

  Wimbouwt

  • #11
  Het verlagen aan mijn kant is geen probleem maar bij de buren wordt een ander verhaal. Dus zijn er ook verf soorten die aangebracht kunnen worden op een vochtige ondergrond? Of kan ik de muur impregneren?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #12
  Wellicht zou je de onderste lagen van het metselwerk én het eerste stuk van de funderingsrand in de bitumen of rubberseal kunnen zetten. Daarmee ga je het watertransport van buiten naar binnen tegen.

  En tevens kun je in de sleuf die je toch moet graven drainage plaatsen, zodat er geen opwaartse druk ontstaat onder je vloer.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu