Vochtscherm onder plak pvc ?

Jelmerh

  • #1
Ik woon in een huis van 20 jaar oud, nou wil de vloerenboer een vochtscherm op de zandcement vloer gooien voor optrekkend vocht uit de kruipruimte omdat er een paar druppels aan de piepschuim broodjes vloer hangen.

Nou las ik op internet dat dit meestal bij nieuwbouw gedaan wordt als er nog vocht in de vloer zit, en dat er anders een meting wordt gedaan ( meting is niet gedaan ) en het is zeker geen nieuwbouw.

Ik heb dus mijn twijfels, zijn er vloerenleggers die hier ervaring mee hebben ? ben met nog niemand in zee gegaan voor de vloer te leggen, maar het is wel een kostenpost van 15euro x 100m2 extra.

iemand hier goed advies in ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Beganegrondvloer altijd een vochtscherm toepassen.
En het zal wel heel simpel zijn, als je het niet wilt, komt dat op de bon, dus geen garantie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die spelregel is bekend, altijd handig, maar kan je ook verklaren waarom die folie nodig zou zijn.
Ik begrijp het goed dat Jelmerh € 1500,= moet ophoesten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ervaring.
Verschillende schadegevallen van woningen boven een parkeerkelder gehad.
Vloer 300 mm beton, onderkant geïsoleerd, kelder v.v. natuurlijke ventilatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dus de warmtestroom ging uit de parkeerkelder richting de woning en condenseerde tegen het laminaat.
Dus de temperatuur in de woning was lager dan die in de parkeerkelder.

Nieuwbouw met nog vocht in de beton lijkt mij dat die laag nodig is maar bij een bestaande bouw, alles is uitgewerkt, vraag ik het me af. Tuurlijk als het van de branche moet kan je geen kant op.

Als ik het simuleer binnen 20gr 50% vocht onderzijde -5 en 50 % vocht. Geen probleem.
Bij 20 gr en 85% vocht binnen begint er weinig condens te vormen. Parket 10mm, beton 300 mm, EPS 100 mm.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
In de woning was het toch echt warmer dan in de garage.
Bouwvocht was het ook niet.
Vocht gehalte was gemeten, en een paar jaar later was het in een ander appartement ook raak. Nieuwe bewoners, vloerbedekking eruit en "zeil" erin. De schimmel stond erop aan de onderzijde na 2 maanden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
@Wgb, TS geeft in de topictitel aan dat het gaat om plak PVC. Ik ga er even vanuit dat hiermee pvc stroken bedoeld worden die op (geëgaliseerde) ondervloer worden verlijmd (dryback pvc).

Bij dryback pvc bestaat het vochtscherm niet uit een folie, maar uit een aan te brengen coating. Deze coating voorkomt dat de lijm gaat verzepen door het vocht, waardoor de pvc stroken zouden loslaten. Dit wordt overigens niet vaak toegepast.

Een folie zou in theorie ook nog kunnen, maar dan alleen in combinatie met aanvullende ondervloerplaten die op de folie komen te liggen en waarop de pvc stroken kunnen worden verlijmd. In dat geval wordt het inderdaad vrij kostbaar.
 

Jelmerh

  • #8
Klopt, het gaat idd om een dryback vloer, daarom snap ik niet helemaal waarom er een vochtscherm van epoxy geplaatst moet worden omdat ik 3 andere vloerenleggers niet over heb gehoord. We hebben nu een akkoord gesloten, ik wil wel graag garantie. En door die epoxy wordt de ondervloer wel een stuk sterker. Maar dat er vocht door de vloer heen trekt geloof ik niet. Kruipruimte ventilatie aanleggen is goedkoper
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Het komt wel vaker voor dat er druppels aan de piepschuimbroodjes hangen, zelfs bij een goed geventileerde kruipruimte. De kans dat de vloer aan de bovenzijde vochtig wordt, is niet zo heel groot.

Met een pvc vloer sluit je echter wel de bovenzijde van de vloer af. Daardoor kan eventueel vocht dat via de onderzijde in de betonvloer terecht komt, er niet meer uit via de bovenzijde. Op deze manier zou de betonvloer dus vochtig kunnen worden met op de wat langere termijn mogelijk nadelige gevolgen voor de lijmlaag.

Vaak wordt er niet eens nagedacht over deze aspecten bij het leggen van een pvc vloer. Dus eigenlijk pleit het juist voor de vloerenlegger dat hier aandacht aan besteed wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Mn22 schreef:
Met een pvc vloer sluit je echter wel de bovenzijde van de vloer af
De Mu waarde van het materiaal van die vloer speelt dan een belangrijke rol.
Om die te vermelden is in de vloerenwereld volgens mij niet gebruikelijk. Althans ik ben het nog niet tegengekomen.
Dan volgt de luchtvochtigheid en de temperatuur boven de vloer. Die kan je zelf beinvloeden.
En inderdaad. Blijft over de vloerenlegger en zijn ervaring en betrokkenheid met zijn vak.

Is de onderzijde van het beton geisoleerd dan wordt de temperatuur aan de bovenzijde hoger waardoor vocht in die zone niet zal condenseren, naar mijn idee.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Van PVC vloeren is het altijd lastig om de specificaties te achterhalen. Het merendeel van dit materiaal wordt geproduceerd in China, wat het allemaal niet doorzichtiger maakt.

De vloerenlegger zal er wel bang voor zijn dat de condens aan de onderzijde van de piepschuimbroodjes doortrekt in het beton. Het is de vraag of die vrees terecht is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Die goede man/vrouw kan op het internet met een stukje software gaan spelen. Worden ze altijd wijzer van. Dit soort vaklieden kunnen dan de theorie met de praktijk vergelijken of anders om.
 

ABCDE

  • #13
Bodemfolie in de kruipruimte aanbrengen. Warmtebronnen in de kruipruimte (stadsverwarming, CV leidingen) isoleren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu