Vochtscherm onder cementvloer op beton voor tuinhuis

dikhout

  • #1
Hoi allen,

Ik zou graag jullie advies vragen over een te storten cement dekvloer in mijn tuinhuisje: hoe vocht weg te houden, en wel of niet isoleren?
Ik heb een nieuw tuinhuisje - geïsoleerde houtskeletbouw - gebouwd op een bestaande betonplaat die sinds 1930 in de tuin ligt. Die betonplaat ligt inmiddels +/- 6 cm onder het maaiveld omdat mensen over de jaren heen de tuinen hebben opgehoogd. Het houtskelet staat op een basis van 9 cm. aluminium kokerprofiel, waterpas gesteld en ondervuld met snelbeton (had ik nog liggen). Een gemetselde borstwering was geen optie helaas. De buitenmaat is 2.6*1.8 meter, binnenmaat ongeveer 2.4*1.6 meter.

Aan de binnenkant wil ik nu een cementdekvloer storten. Totaal mag die 7-9 cm. dik zijn om boven het maaiveld te komen. Maar.. bij stevige regenval loopt er regenwater vanuit de buren onder de alu profielen door. De betonplaat loopt ook iets af richting onze tuin helaas. En ik heb geen zin in een vochtige vloer natuurlijk.
Het tuinhuisje dient voor nu als werkplaats met een stevige werkbank voor houtbewerken, maar zou het ook als thuiskantoor kunnen worden gebruikt. De wanden worden geïsoleerd met 2*3 cm pir, het dak met 3 cm pir en sedum.

Ik overweeg twee opties:
1) Dampdichte PE-folie + 8 cm. cementdekvloer. Kan dat zomaar? Dan is er geen hechting meer aan de betonplaat. En zou ik in dat geval ook een randstrook moeten plaatsen?
2) Dampdichte folie + 4 cm. EPS + 5 cm. zwevende cementdekvloer. Dit is iets goedkoper en scheelt me sjouwen. Maar wat ik lees is dat een zwevende cementdekvloer minimaal 7 cm. zou moeten zijn. Zou een vloerdikte van 5 cm. genoeg zijn voor de belasting van een zware werkbank?

Ik ben benieuwd naar jullie adviezen!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Uitgangspunt is onjuist, je had de betonplaat niet moeten hergebruiken als deze te laag ligt. Zeker niet als je het ook als thuiskantoor wilt gebruiken.

Dit krijg je niet goed, ik zou zeggen terrein om het tuinhuis heen verlagen en dan zorgen voor voldoende afvoer voor het water.
 

dikhout

  • #3
Het was geen optie om deze betonplaat te verwijderen, door het huis heen af te voeren en weer 30 cm. nieuwe beton te storten.

Waarom zou dit niet goed te krijgen zijn? Voor mijn begrip, wat zou het verschil zijn geweest als ik de huidige betonplaat had weggehaald en een nieuwe plaat beton had gestort? De nieuwe was dan uit één stuk geweest. Verder is het nog steeds een poreus materiaal waar, vooral vanuit de buren, veel regenwater tegenaan stroomt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Je hebt nu een constructie waar het water onder de wanden door komt. Dat komt omdat je vloer te laag ligt ten opzichte van het maaiveld. Dat blijft in de regel altijd problemen geven.

Zeker nu de aansluiting van je wanden op de vloer ook niet deugt, deze moet waterdicht zijn, zeker als je onder maaiveld zit. Nu komt er water onder de wanden door en dat los je niet op door er een hogere vloer tegen aan te storten.

Je had beter moeten nadenken over de gebruikseisen en de daarvoor benodigde constructie. De gekozen makkelijke en goedkope weg leidt nu tot problemen. Je moet de gebouwschil waterdicht maken, zodat er geen water onder de wanden doorkomt.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu