Vochtprobleem (zo blijkt na stukadoren)

Omlbg

  • #1
Wij hebben een jaren '30 woning gekocht twee jaar terug waarin we zelf zoveel mogelijk werkzaamheden hebben uitgevoerd. De verbouwing heeft dan ook lang geduurd.

De woning heeft vanaf de zomer van 2016 leeg gestaan. Wij zijn er in juni 2017 ingetrokken en hebben eigenlijk enkel de woonkamer bewoond. De rest van het huis is onbewoond (en onverwarmd) geweest.

Begin januari 2019 is de stukadoor geweest voor onder meer de keukenruimte. We hadden rond april 2018 het oude stucwerk al afgekapt en de stukadoor heeft een volledig nieuwe laag erop moeten zetten van (op plaatsen) 6 cm dik.

Onder meer deze keukenruimte is echter nu (na 3,5 maand) nog steeds niet droog, zo geeft de vochtmeter aan. We hebben wel voldoende geventileerd (en met een huis-tuin-en-keuken-luchtontvochtiger gewerkt). Aan de muren is ook te zien dat ze nog niet droog zijn. Sommige muren zijn erger dan anderen. De stukadoor geeft aan dat dit niet vocht uit het stukwerk meer kan zijn, want dat moet al lang verdampt zijn.

Kan het zo zijn dat door het niet verwarmen van deze ruimtes in het verleden zoveel vocht in de bakstenen is getrokken dat dit er nu nog steeds uit moet? Of heb ik wellicht een (serieus) vochtprobleem?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1 Is de achterkant van de muur wel droog?
2 Toen het oude stucwerk was afgekapt, was de muur toen ook nat?
3 Zijn het binnen- of buitenmuren?
 

Omlbg

  • #3
Dank voor je snelle reactie!

1. De buitenmuren voelen droog aan. Met mijn vochtmeter kan ik dat niet controleren. De binnenmuren zijn allemaal gestuct aan beide kanten (deels begin januari, deels midden maart), dus zijn aan beide kanten vochtig.

2. Dat is mij niet opgevallen. Één muur was nat, maar daar heb ik inmiddels een lekkage gevonden die ik heb opgelost. Verder is mij niets opgevallen.

3. Het probleem doet zich bij alle muren voor, niet alleen bij buitenmuren. Het lijkt wel bij sommige muren erger te zijn, maar daar lijkt geen pijl op te trekken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe hoog is de luchtvochtigheid in de kamer?
 

Omlbg

  • #5
De luchtvochtigheid is laag. Het schommelt tussen de 35 en maximaal 50% relatieve luchtvochtigheid.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Het oppervlakte van het stucwerk moet egaal wit zijn. Dan is het droog. Het zal ten alle tijden 21% vocht behouden of daar net boven zitten. Het komt nooit op 0 uit. En 6cm zou na 6 weken droog moeten zijn. Kan soms net iets langer duren omdat er bijvoorbeeld minder circulatie in een hoek is.
 

Omlbg

  • #7
Dat lijkt mij dus ook, maar 6 cm duurt hier dus al zo'n 15 weken.

Mijn vochtmeter geeft op de droge plekken 0,6% aan, maar op de natte plekken (die ook zichtbaar nog niet droog zijn) veel meer, vaak tot 2,5% en daarna naar 'error'.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Je kunt gerust een ventilator of een kacheltje op de natte plekken richten om het vocht er uit te krijgen. 15 weken is inderdaad aan lange kant.Heb je ook foto's van de muren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu