Vochtprobleem Soutterain / stucwerk

Kirstenvharten

  • #1
Goedemorgen,

In onze bendenwoning uit 1902 hebben wij een soutterain. In 2017 is dit nog door de vorige eigenaren waterdicht gemaakt door bedrijfsnaam verwijderd - mod. Daarnaast zit er een betonnen bak in het soutterain met allemaal mooi gestucte voorzetwanden.

Nu hebben we veel pech gehad en afgelopen jaar (we zijn nu 1 jaar eigenaren) 2x lekkage in het soutterain. De eerste keer was het niet iets vanuit de bak maar kwam het door een regenafvoer. Nu de tweede keer met de ernstige regenval paar weken terug wel. Het water is binnen gekomen via de vloer (onder het laminaat). Nu is het goed uitpluizen hoe dit nu kan. Precies in die hoek van de slaapkamer waar de lekkage was zit ons riool aangesloten.
In de oude bouwmuur achter de voorzet-stucwanden zat een scheur (zit er al heel lang). Die heeft het bedrijf dicht gemaakt. Echter aan de andere kant van die kamer (waar het water niet geweest is) hebben we nu ook deze vochtplek gevonden. Mogelijk is het een oudere vochtplek, of is het compleet iets anders? Wat denken jullie?

Optrekkend vocht ziet er toch anders uit? en dat zou je dan in de oorspronkelijke bouwmuur moeten hebben, maar voor de bouwmuur zit dus een betonnen bak en daarvoor de gestucte wanden..en dus niet in de ''nieuwe'' wand?

Erg benieuwd naar jullie adviezen/ ideen. Wij zijn een beetje sceptisch geworden en moedeloos van alle ellende in dit huis.

Voor de kenners is dit gedaan begin 2017.
Eea zou zijn dicht gemaakt met een waterstop (Schomburg fix 10F + Asocret). Kiesol grondering met AQUAFIN-F (injecteren). Vochtscherm aan de buitenkant met Aquafin 1K.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarmee is gestuct? Onder de grond hoor je alleen materialen te gebruiken die tegen vocht kunnen. Dus bv. geen gips. Hoe zit de vloeraansluiting in elkaar (zit er een koudebrug)?

Als er garantie is gegeven op het waterdicht maken, laat je het bedrijf terugkomen. Al hoeft dit niet perse lekkage te zijn.

Is de ventilatie in het souterrain/huis voldoende? Is er een (geventileerde) kruipruimte?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Gezien het feit dat er een bak is gemaakt, zullen de problemen met de bouwmuur al langer bestaan. Blijkbaar was de bouwmuur niet op andere wijze waterdicht te krijgen.

- De bouwmuur is geen afdichting
- Niet bekend is hoeveel vocht zich kan verzamelen tussen bouwmuur en betonnen bak.
- Weet je hoe de "betonnen bak" is gemaakt?
- Is hier daadwerkelijk een bekisting gesteld welke vol is gestort of zijn het gemetselde betonblokken?
-En bij storten: zijn er stortnaden of is alles in 1x gestort?

Pas als je dit weet, kun je een plan van aanpak maken en een kosten/baten analyse maken. Ga je voor symptoombestrijding, of neem je de oorzaak weg?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu