Vochtprobleem kruipruimte

Mraze

  • #1
Goedenavond,

Inmiddels heb ik al veel informatie kunnen vinden via dit forum, waarvoor veel dank! Voor het onderstaande heb ik nog geen goede oplossing kunnen vinden/bedenken. Zouden jullie misschien mee willen denken?

We wonen sinds circa 2 jaar in een rijtjes huis uit 1986 in de omgeving Leiden, waarbij er een plasje water (zie rode cirkel) in een hoek van de kruipruimte zit, welke in de winter groter lijkt te zijn dan in de zomer. Daarnaast zit er rond het halletje en deel over de gehele breedte van de voorkant van het huis condensatie op de piepschuim isolatie en het kruipluik (zie blauwe markering). Daarnaast valt het me op dat er langs de gehele voorkant ruimtes zitten tussen de horizontale delen beton en het zand eronder. Op de foto's wordt dit deels bedekt door uitstekende delen gestort beton/hard zand.

Wat relevante informatie:
- Er zijn vier ventilatieroosters van buiten naar de kruipruimte, die schoon en functioneel zijn.
- Alle gaten en bloot beton van de vloer in de kruipruimte heb ik bedekt/opgevuld met PUR schuim.
- In de gebieden waar condens zit, zijn ook de wanden duidelijk vochtig
- Waterleidingen in de kruipruimte heb ik geïsoleerd om condensvorming tegen te gaan op deze leidingen.
- Rioolafvoer en wateraanvoer liggen enkele meters van de plas af en de grond om beiden is droog.
- De rest van de kruipruimte lijkt niks mis mee.
- Binnenshuis is de luchtvochtigheid vrij stabiel rond de 55% en merk ik niks van het vocht in de kruipruimte.
- Beide buren hebben geen problemen.
- De zwarte leiding op foto 1 bevat de elektra aanvoer.
- Temperatuur op de begane grond is altijd 16 graden of meer en wordt verzorgd door twee radiatoren in de woonkamer ter hoogte van de ventilatieroosters aan de achterkant en één radiator in het halletje ter hoogte van de plas.

Foto 1: Plas in de hoek van het huis
IMG_0727.JPG

Foto 2: Foto van het condens gedeelte aan de voorkant van het huis
IMG_0725.JPG

Foto 3: Schematisch overzicht
Kruipruimte.png


Mijn vragen zijn hierbij:
- Kan het plasje water kwaad? Zoja, welke opties zou ik kunnen toepassen om dit te verbeteren?
- Kan het kwaad dat er ruimte zit tussen het zand en het horizontale beton? Zoja, zou ik dit zelf kunnen oplossen door hier zand te storten?

Ik heb inmiddels een afspraak staan om te kijken of extra kruipruimte of spouwmuurisolatie hierbij zou kunnen helpen, maar ik zou graag onafhankelijk advies willen. Hopelijk kunnen jullie me hierbij helpen.

Alvast bedankt voor jullie reactie,
Mraze
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik vraag me af of je wel een probleem hebt. Als de luchtvochtigheid in huis in orde is en blijft is er weinig aan de hand. Verder zorgen dat de kruipruimte goed ventileert (blijkbaar is dat zo, met de ventilatieroosters) en dat het luik goed afsluit.
Zand in die ruimtes gooien kan, maar is weinig zinvol.
In de kruipruimte kijken is vaak even schrikken als je dat nog nooit gedaan hebt, toen ik in een laaggelegen deel van Nederland woonde had ik er permanent dertig cm water in staan. Nooit last van gehad.
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zo te zien heb je van het vocht in principe geen last van en kun je het dus inderdaad zo laten. Als je toch een drogere kruipruimte wil, kun je een bodemfolie aanbrengen; de grond ziet er namelijk redelijk vochtig uit. Dan komt het vocht uit de bodem niet (zo makkelijk) de lucht in, en kan dat dus ook niet meer condenseren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De deksel van het luik is die geisoleerd? Dat zorgt ervoor dat er minder vocht/warmte richting de kruipruimte trekt en daar condenseerd.
Voor het luik en de mat erboven is het ook beter als de onderzijde het luik is voorzien van isolatie.
Wat voor isolatiemateriaal heb je om de waterleidingbuizen aangebracht. Moet wel heel erg goed dampdicht zijn en aangebracht wil het vocht toch niet op de buis condenseren.
Daarbij zit het vocht eenmaal op de buis is er totaal geen droging mogelijk. Of je moet door de buizen warmwater laten lopen. :wink:
Dit is theorie geen idee of het klopt in de praktijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Impie schreef:
Dan komt het vocht uit de bodem niet (zo makkelijk) de lucht in, en kan dat dus ook niet meer condenseren.
Dan zal je toch ook de vloer van de woning dampdicht moeten maken.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mhua, niet per se. Je hoeft niet alle bronnen van vochtige lucht tegelijkertijd te elimineren, zeker niet als de kruipruimte redelijk ventileert. Gezien de foto's en ervaring van mijn eigen kruipruimte vermoed ik dat het merendeel van het vocht hier uit de bodem komt.

Dan kan met bodemfolie de condensatie mogelijk al opgelost zijn, ondanks dat de vloer bij het luik misschien nog wat lucht lekt. Dat zou dan het volgende aandachtspunt zijn, als het probleem blijft.
 

Mraze

  • #7
Dank jullie wel voor de snelle reacties!

De bodemfolie overwoog ik inderdaad ook, fijn dat dit hier genoemd wordt.

Het luik is aan de onderkant geisoleerd met piepschuim met langs de rand PUR schuim (om het op maat te maken) en rubberen tochtband. Dit lijkt nog wel iets lucht te lekken i.v.m. de kleine naaktslakjes die we nog steeds af en toe rond het luik zien en de vochtige plekken op het luik. Komende zomer wil ik het tochtband vervangen voor dikker materiaal, (want daar moet het luik droger voor zijn), om dit luchtdichter te maken.

De buisisolatie is de gebruikelijke donkergrijze polyethyleen buisisolatie. Elders op dit forum twijfelde men ook over de wel/niet noodzaak van waterdichtheid van de buisisolatie, maar waar men uiteindelijk PE isolatie adviseerde omdat dit in ieder geval een deel van het warmte verschil reduceerde en vochtige lucht er minder goed bij zou kunnen. Om die reden heb ik destijds dit advies opgevolgd.

Begrijp ik uit jullie reacties goed dat er eigenlijk geen acties nodig zijn voor zowel het plasje/de condens als de ruimtes onder de fundering?
 

Bernhard

  • #8
Condens ontstaat op koude oppervlakten.
Oorzaak kan zijn dat het zand, in de kruipruimte op de foto, kouder is dan de rest onder de vloer.
Dus zoeken naar een oplossing om de plek minder te laten afkoelen.
Vaak is de oorzaak van de lage temperatuur een slechte afvoer van het regenwater, riolering, de goot.
De vloer afdekken met een folie zal geen oplossing zijn.
Op de koude water- en of gasleiding kan mogelijk ook condens ontstaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu