Vochtprobleem; Gevelnaad dichten

Edenexter

  • #1
Excuses voor de hoeveelheid tekst, maar zonder context is dit niet een makkelijk probleem om uit te leggen. Voor de vraag zie de TL;DR onderaan.

Ik heb last van een zeer serieus en vreemd vochtprobleem in huis. Ik bezit het huis pas een paar jaar maar dit probleem is waarschijnlijk al jaren aanwezig. Het gaat om een oud (voor 1900) rijtjes huis (verdiepingen) waar een gemene muur op de begane grond vrijwel volledig verzadigd is van vocht. Het vocht komt tot net boven de vloer op de 1e verdieping. Het grootste deel van de wand is lang betegeld geweest, maar om het probleem inzichtelijker te maken zijn deze verwijderd. Overig stucwerk zit zo los dat het er vrijwel vanaf valt. Er staan zelfs druppels op de muur. De BG was vroeger een pakhuis dus ventilatie is slecht en er is geen kruipruimte. Ik heb een elektrische ontvochtiger staan die de luchtvochtigheid redelijk op peil houdt, maar de muur droogt hier niet van uit.



Aannemers roepen optrekkend vocht en willen graag alle muren injecteren, en alhoewel het grondwater zeer hoog ligt is de muur aan de andere kant veel droger. Dus dat lijkt mij onzin.

Mijn verzekering heeft wel een vochtexpert langs gestuurd. Deze heeft de druk op de leidingen bij mij en bij de buren gemeten en geen lekkages geconstateerd. Wel was er een matig gekitte badkamer op de 2e(!) verdiepingen bij de buren gevonden, dus dat was volgens hun de oorzaak. :?

Ten slotte heb ik zelf nog een vochtexpert op eigen kosten ingeschakeld. Deze concludeert inkruipend vocht door een slechte aanhechting van de gevels voor en achter met de buren. Aan de foto’s te zien lijkt mij dit een stuk aannemelijker, maar toch twijfel ik omdat het vocht tot helemaal in het midden van het huis komt (4 meter naar binnen). Daarnaast is op vochtmetingen ze zien dat het natter is in het midden van het huis dan bij de gevels. De (niet geïsoleerde) gevel zelf is niet vochtig binnen dus doorslaand vocht is het niet. Ook merk ik geen groot verschil als het geregend heeft.

Voor zijn foto's op de BG en achter is op de 1e verdieping op het balkon van de buren.


TL;DR
Met deze informatie kan ik in ieder geval wel beginnen met potentiële oorzaken weg te strepen. Om te beginnen de open naden in de gevels. Kan ik deze met een hoogwaardige weerbestendige kit afdichten? Ook het brokkelige gedeelte achter? Nog andere dingen waar ik op moet letten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Leuk he die "experts" :denk:

Als lekkage is uitgesloten (kitvoegen van die badkamer?) en het zo ver van de gevel vandaan is, is het condensatie. Optrekkend vocht is geen oorzaak maar een gevolg. 4m optrekken bestaat niet. Als je nog eens een adviseur erbij haalt, kies er in ieder geval één die weet wat optrekkend vocht echt is (kan je vaak op de website als zien).

Is er wel een ruimte onder de vloer? Dan moet die geventileerd gaan worden. Is die er niet, dan adviseer ik toch om onder de vloer (in het zand) te gaan ventileren.

Controleer ook of er geen waterbelasting tegen de gevel is. Bestrating/maaiveld afschot van het huis af. (Lekke) hemelwaterafvoeren in de buurt enz.

Verder kan je beter de ventilatie van het huis in orde gaan maken. Een toevoer, afvoer én overstroom (kieren onder deuren).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Oh, het afdichten van die naad. Bij die blauwe slang is wel een erg slechte voeg. Kan die voeg recht gemaakt worden?

Het kan in ieder geval geen kwaad de naden te gaan afdichten. Met kit (evt. op een rugvulling). Anderen weten beter welke kit.
 

Edenexter

  • #4
Bedankt voor je advies Ijkenhout.

Condensatie is vast een factor, maar omdat het vocht echt van gevel tot gevel loopt denk ik dat het voornamelijk regenwater is. De muur aan de kant van de buren is in ieder geval net zo nat. Er wordt op de BG niet gestookt dus de lucht hier is net zo koud als de muur.

Helaas geen ruimte onder de vloer op de BG, het is een cementlaag op zand zover ik weet. Hoe ik hieronder zou moeten ventileren is voor mij nog een raadsel. De vloer is betegeld en op de voegen meten we ook hoge vochtigheid. Kruipruimtes van de buren staan bij regen vol, dus ik neem aan dat het water in de straat niet goed weg kan. Mijn buren zeggen dat sinds de grespijpen van vroeger vervangen zijn met kunststof, het regenwater minder makkelijk weg kan en daardoor zijn weg zoekt o.a. de oude funderingen in. De tweede "expert" heeft mij aangeraden voor mijn huis uit te graven en een coating aan te brengen op de fundering. Dit zou voor mij stap 2 zijn na het dichten van de naden.

Wbt de voeg achter, wellicht moet ik die eerst wat uitbikken en opschonen voordat er kit op gaat. Anders is het ook geen kitnaad te noemen. Ik weet dan niet wat voor reparatie mortel ik moet gebruiken hiervoor. Ik ga hier naar zoeken, maar tips zijn welkom!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ventilatie onder de vloer kan met dit soort kokers. Die komt dan gewoon in het zand uit. Het zorgt ervoor dat de hoge dampdruk weg kan naar buiten, in plaats van naar binnen.



De coating kan inderdaad ook helpen, tenzij de grondwaterstand zo hoog is.

Als die naad aan de achterkant nu eigenlijk niet open is, kan er ook geen water doorheen komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu