Vochtprobleem met Zibro kachels.

Mike klein

  • #1
Hallo hier een vraag van Mike klein.
ik heb een recreatiewoning op een park en heb zelf 10 jaar hier gewoon met mijn vrouw en kind.
wij hebben 9 jaar met hout gestookt omdat de warmte lekker was en de prijzen van propaan gewoon te hoog zijn.
sinds 1 jaar wonen wij nu in een "normaal"woonhuis en hebben deze recreatiewoning verhuurd.
deze huurders zijn nu ongeveer 4 maanden gaan stoken met 1a2 zibrokachels.
sinds ongeveer twee maanden is er nu last van lekkage onder het platte dak.(het midden van de woning loopt in een punt naar de nok en aan de zijkant is aan bijde zijden een plat dak)
de lekkage begint waar het schuine gedeelte het platte dak "raakt".
ik ben op de zolder gaan kijken omdat er klachten van lekkage waren en zag dat er stralen vocht van de nok naar beneden liepen naar de overgang van het platte dak.
er wordt de hele dag gestookt met deze kachels en het raam staat op een kiertje.
mijn vraag is dan ,hoeveel vocht komt er van z'n kachel af en kan dit het probleem zijn van de lekkage?
moet je misschien ook van die vochtvreters van zibro hierbij gebruiken?

gr Mike
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk komt de vochtoverlast door de Zibro kachels, er moet veel geventileerd worden met deze kachels omdat alle gassen/vocht in de ruimte terechtkomen.
Deze kachels zijn m.i. alleen geschikt voor tijdelijke bijverwarming en behoorlijk gevaarlijk als hoofdverwarming.
 

Cv-boy

  • #3
Kijk ook voor de zekerheid het platte dak maar even na want waarschijnlijk is hier ook nog wel lekkage te vinden en komt het niet allen van de kachels.
 

Mike klein

  • #4
Hoihoi,Jan hoe bedoel je dat het gevaarlijk is?
volgens de huurder is er niets aan de hand en wil ook niet anders stoken.
hij zegt ook bij ieder gesprek dat wij hebben dat het probleem absoluut niet bij hem ligt en dat ik er waarschijnlijk ook al last van had toen ik er woonde, maar dit is absoluut niet het geval want wij stookte hout het hele jaar door.
het platte dak is helemaal onderzocht maar is niets gevonden,de onderkanten van de dakplaten raken het platte dak ook niet.
er zit een pannetjesdak op wat je wel vaker bij recreatiebouw ziet(soort damwand maar dan in panformaat gedrukt)
aan de onderkant van deze platen zit geen isolatie dus condensvocht slaat hierop en druppelt dan wel met stralen langs de platen onder het dakbeschot. jongens graag een reactie,
gr Mike
 

Fiesiekus

  • #5
Hout stoken of Zibro (is dat petroleum?) is heel verschillend; de verbrandingsgassen van de Zibro bevatten waterdamp dat condenseert tegen het koude dak. Dat geeft het effect dat lijkt op lekkage (maar dat dus niet is) en is bovendien slecht voor het dakbeschot.

Gewoon weer op hout stoken = :prima: .
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Als men door wilt gaan met hetzelfde stookgedrag dan is het zeker aan te raden een luchtontvochtiger te gebruiken en flink te ventileren.
Als is het maar voor hun eigen gezondheid.
 

Mike20

  • #7
Bij jullie mag er met hout gestookt worden dat is beter maar ja hier mag het niet. van een zibro komt ongeveer 2 liter vocht per 12uur vanaf op vol stoken(werd mij verteld)

groetjes mike
 

Chathanky

  • #8
Dat mag dan niet de oorzaak zijn lijkt mij.

166 gram vocht per uur op een ruimte van 60 m3 2,7 gram per m3 en dit mag het probleem niet zijn in een normale woning.

Je kunt dit gegeven zo omrekenen naar je eigen situatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
het raam staat op een kiertje
Hoe groot is dat kiertje ?

Wat ik nog weet is dat een zibro gemiddeld zo'n 6 liter vocht per dag produceerd tijdens het branden, dat is 12 liter voor 2 kachels.
Daarnaast ook het vocht dat door mensen zelf en door koken en drogen van wasgoed etc. er bij komt dan zit het totaal aantal liters behoorlijk hoog voor een kleine woning.
Hierbij is het ook van belang hoe de constructie van de woning is, kan die b.v. vocht opnemen in de muren en weer afstaan aan de omgeving dan ontstaat er weer een ander beeld.
 

Chathanky

  • #10
Citaat:
Elke liter Zibro brandstof geeft ca. 1 liter water. Hoeveel vocht uw kachel produceert hangt af van het type en de instelling. Bij gebruik van een R 56 C is dit nog geen 2 liter per 10 uur. Of dit veel is? Weet u hoeveel vocht één persoon in huis produceert? 2,5 Liter per etmaal. Vergelijkt u dit met de vochtafgifte van de Zibro kachel, dan geeft dit geen probleem.
Over welke Zibro kachel gaan we het hebben een 2 kw of een 4 kw vermogen. :mrgreen:

Volgens mij zit het toch meer in de ventilatie of een probleempje in de bouwtechnische kant.

citaat:
Is de kachel veilig?

De kachel is goed beveiligd. Daarom heeft Zibro het keurmerk GOEDMERK. Voor u een extra zekerheid. De kachel gaat uit bij het aanstoten en bij te weinig ventilatie.
Hij is beveiligd dus wat zou het probleem zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat klinkt heel mooi maar bij te weinig zuurstofaanvoer gaat de kachel minder goed branden, het duurt wel even voor de kachel afslaat door te weinig zuurstof.
Bij kennissen die ook helemaal wild waren van deze kachel is gemeten wat het zuurstofgehalte was voor de kachel afsloeg, dit i.v.m. ademhalingsklachten, het resultaat was dat het ver beneden het normale peil was.
Ze hebben de kachel weggedaan en plotsklaps waren ook de vocht problemen weg, de schimmels achter meubels etc. waren eerder niet weg te krijgen.

Een zibro gebruikt gemiddeld, zo'n 6 liter brandstof per dag, afhankelijk van de uitvoering, gemiddeld dus zo'n 6 liter vocht per dag.

Dit lijkt weer een topic te worden met discussies over de werking van een apparaat, het lijkt me handig dat Mike klein eerst eens probeert te overleggen met de huurders om op een andere manier te stoken, dan wijst zich snel genoeg of deze kachels en/of het gebrek aan ventilatie de oorzaak is.
Ze hebben zelf nooit last gehad.
 

Frans2

  • #12
Het pannetjes dak is niet geïsoleerd zoals ik het lees kan het dan niet zijn dat door temperatuur verschil van buiten er condens opkomt het zijn damwandplaten zoals je schrijft
 

Mike20

  • #13
Volgens jullie is de zibro niks maakt alleen maar meer vocht enz. maar ik kan nog wel meer gaan stoken hier met de cd met gevolg dat ik een dikke 6m3 gas perdag verbuik maal 3,30 euro =18,90 per dag dus reken maar uit ... er moet toch echt een andere oplossing zijn. ik heb nu elkae dag de schuifpui een halve meter open staan, slaapkamer deur open en via een andere kamer het raam open dat het kan door tochtenten ... maar het helpt niks zo..... ja alleen maar kou erin krijgen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu