Vochtplekken op kelderwand tegen gaan

Klusthijs

  • #1
Graag jullie perspectief. Ik heb al veel topics bekeken over dit onderwerp, maar wil het volgende voorleggen:

We hebben een kelder, 70m2. Twee koekoeks met kiepramen die dus tegen elkaar opengezet kunnen worden. In de wanden met koekoek zijn verschillende vochtplekken te zien, maar er is ook een wand zonder koekoek met vochtplekken. We hebben een tijd de verwarming aan gehad en de koekoeks open gehad, maar dit had geen effect op de plekken. Met een vochtmeter is vastgesteld dat de muren op plaatsen vochtig zijn, ondanks dat hier een waterdichte stuclaag op is gezet en op punten een injectie is gedaan (voor zover ik kan zien). Ik heb gezien dat vloeibaar rubber wordt ingezet voor daken, muren en vijvers. Tot nog toe ben ik hier niet aan begonnen omdat met rubber de wand ook luchtdicht afgesloten wordt en de aanname is dat wanden moeten kunnen 'ademen'. Doe ik een verkeerde aanname en kan vloeibaar rubber een oplossing zijn als je dit op 20% van de wanden aanbrengt? Ik hoor graag jullie argumenten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een waterdichte coating moet aan de buitenkant.

Plaats eens wat foto's van de vochtplekken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Dit is grondwater wat van buiten naar binnenkomt. De natte plek komt doordat het minder snel kan verdampen dan dat door de muur komt. Van binnen afsluiten met een afsluitende coating is maar van tijdelijke duur. Dit moet buiten gebeuren. Vocht gaat zich achter de coating verzamelen en je krijgt onthechting. Je hebt het over een aangebrachte waterdichte stuclaag.

Is dit recent gedaan? Zoja is de volledige muur kaal gehaald scheuren behandeld en vervolgens opnieuw opgebouwd qua stuclagen? Dit is de meest rigoureuze maar juiste manier. Een laagje eroverheen zetten is niet afdoende, waardoor je snel terug bent bij af. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/waterdicht-maken-en-stucen-keldermuur.94659/
in deze post heb ik uitgebreid uitgelegd wat de opbouw is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe vochtig en wat is de temperatuur in de kelder.

Een waterdichte stuclaag wil niet zeggen dat daar geen vocht zichtbaar wordt. Dit materiaal is poreus dus neemt het vocht op. Glas en glazuur zijn niet poreus en daarop zie je een laag condens ontstaan. Wordt dit veel omdat die ruimte te vochtig is zie je water naar beneden gaan lopen.
 

Klusthijs

  • #5
Dank voor de reacties. Allereerst de foto's. Ze lijken op elkaar maar er zijn 2 wanden met vochtproblemen. De rode strepen zijn gewoon krijtstrepen






 

Klusthijs

  • #6
Hieronder antwoorden op de gestelde vragen:
Wanneer de waterdichte stuclaag is aangebracht weet ik niet precies. Ik schat in een jaar of 6 geleden bij vorige bewoners. Zojuist heb ik het voor een deel afgekrabbeld en ik kan zien dat het over het zandcement stucwerk is gedaan. Dus wat erachter zit qua stucwerk is broos en moet gewoon allemaal er af. Ik schat dat de temperatuur in de kelder 19 graden is en we draaien nu standaard een luchtontvochtiger. In 24 uur komt uit die ruimte ongeveer 7 liter. Het is wel een grote ruimte. Verder zou de luchtontvochtiger ook in de woonkamer met gemak 2 liter uit de ruimte halen en daar hebben we geen last van vocht dus het komt niet allemaal door de muren heen. De ruimte wordt nu ook niet goed geventileerd en verwarmd. Samen met het waterdicht maken van de muren zouden deze 3 factoren bepalend zijn voor een goed leefklimaat. De situatie is nu ongeveer anderhalf jaar zo sinds wij het huis hebben gekocht, het is niet erger geworden. Het is niet zo dat de druppels van de wand afrollen. Sterker nog, enkel op sommige plaatsen kun je met de hand voelen dat het vochtig is. Dus de bedoeling is verwarmingspanelen te installeren, goede ventilatie en dus het waterdicht maken van de muur. Eventueel is een voorzetwand te overwegen en misschien daarachter te ventileren maar dit maskeert meer dan het oplost. Ik hoop dat dit meer context geeft. Mochten er meer vragen zijn dan beantwoord ik ze natuurlijk graag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het is zo te zien niet terug te leiden tot een bepaalde plek. Dus grote kans dat de wand zelf niet waterdicht is. Zoals gezegd moet de waterdichting aan de buitenkant zitten. Achteraf is dit best lastig.

Er zijn bedrijven die wanden kunnen injecteren. Je zou eens kunnen informeren of dat het probleem verbeterd. Vraag altijd naar de garantie bij dit soort klussen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nog even in die andere post wordt geschreven?

"Hierdoor alleen materiaal kosten kwijt a 1500 euro. Schrik dus niet wanneer je dit laat uitvoeren door een bedrijf."

Is het mogelijk dat je hier en daar vermeld over hoeveel m2 muren voor dat bedrag zijn aangepakt.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
Zeker kan dat. 19m2 muur en 12m2 vloeroppervlakte. Materiaal kosten waren 1500 euro. Duidelijker kan ik het niet maken. Laat je alles uitvoeren word dit bedrag aanzienlijk hoger vanwege uurloon, afvalkosten enz.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Inderdaad, mooi bedankt. We weten waar we over praten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu