Vochtkering ligt onder maaiveld

WowturB

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag met betrekking tot onze uitbouw, deze is 15 jaar geleden geplaatst door de vorige bewoner op een bestaande gestorte betonnen plaat. Gezien wij onze tuin aan vergroenen zijn, wilde ik een planten border tegen de uitbouw plaatsen. Tijdens het uitgraven kwam ik erachter dat de vochtkering 30 cm onder het maaiveld ligt, de bakstenen muur dus ook. Daarnaast was er niks gevoegd en was alles heel erg nat. Nu vermoed ik dat dit bijdraagt aan de vrij hoge luchtvochtigheid bij ons in huis en wil ik hier wat aan doen.
Inmiddels heb ik alles uitgegraven tot aan het fundament om te bekijken of er meer vocht problemen zijn. gelukkig ziet alles er nog aardig uit.
Gezien nu toch alles open is, wil ik gelijk actie ondernemen, de bakstenen en de horizontale voet van het fundament wil ik insmeren met vloeibaar bitumen. Ik zat er ook over na te denken om DPC folie tot 20 cm onder het fundament in te graven en op te laten lopen tot aan het maaiveld.
Hoe verstandig is dit of zijn er betere en slimmere opties?
Ik hoor graag van jullie.

groet,

Wouter

IMG_20221029_114853.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Om dit te beoordelen is een detail nodig van deze muur. Heb je daar een tekening van?

Het kan sowieso gevoegd worden. Besmeren met bitumen kan het probleem veroorzaken / verergeren.

Hou je de luchtvochtigheid in huis in de gaten met een hygrometer? Is de ventilatie in huis in orde? Wordt de kruipruimte geventileerd.
 

WowturB

  • #3
De originele bouwtekening laat zien dat de uitbouw op een gestort fundament is geplaats.
De betonnen vloer aan de binnenzijde ligt gelijk aan het maaiveld, waarop een zwevende vloer ligt, de bakstenen buitenmuur loopt door tot drie/vier bakstenen onder het maaiveld. Helaas is in de originele aanvraag ook niet te zien hoe de muur is opgebouwd.
In de kruipruimte in de originele bouw is ventilatie aanwezig. Ook in het huis zelf hebben we mechanische ventilatie en decentrale WTW ventilatie.
Ik meet met een goedkoop weerstation de luchtvochtigheid, deze beweegt met de luchtvochtigheid van buiten mee (gisteren was het bijvoorbeeld 70% en vandaag 40%) dus wellicht is de die hygrometer ook niet zo betrouwbaar.

1667334867489.png

uitbouw.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als die muur bijdraagt aan de vochtigheid in huis, zie je dat het eerst aan de binnenkant van die muur. Heb je daar vocht- of schimmelplekken? En als dat zo is, is het nog steeds maar de vraag of je dit oplost door de muur waterdicht te maken. Metselwerk is altijd vochtig, dat moet onbelemmerd naar buiten kunnen.

Ik adviseer om het voegwerk in orde te maken en te zorgen dat het maaiveld van het gebouw af watert. Meer hoef je niet te doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
De uitvoering is volgens mij niet gelijk aan de tekening.
Ik zie daar geen 5 lagen steen getekend.

Betonvloer met peil 2.jpg
 

WowturB

  • #6
@IJkenhout, bedankt voor de reacties en het advies. Er zit gelukkig geen vocht aan de binnenmuur, dat ziet er allemaal nog gezond uit.

@Wgb, ook bedankt voor de reactie. Het klopt inderdaad dat de situatie anders dan de tekening laat zien. Ik vermoed dat ze oude dekvloer hebben verhoogd om gelijk aan de originele bouw te komen. De binnenmuur staat denk ik op de verhoogde dekvloer en de buitenmuur op de voet van de oude fundering.
Hieronder nog een foto van de situatie van 25 jaar geleden, daar kan je volgens mij wel aardig zien dat de fundering 50cm hoog is.
1667408617029.png



Nog een vraag, is het zinvol om de fundering te isoleren met XPS? Gezien de betonnen vloer bij de achterdeur en schuifpui direct contact heeft met de buitenmuur, lijkt mij door ook veel kou naar binnen komen.

1667408595084.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het horizontale deel van de betonvloer wat uitsteekt is niet optimaal. Het water krijgt teveel tijd om horizontaal te verspreiden.
XPS verticaal in de grond plaatsen en tot ?? hoog prima hoe en wat horizontaal. Tot welke hoogte zou je stroken XPS tegen de gevel willen zetten.
 

WowturB

  • #8
@Wgb , ik zat aan de onderstaande constructie te denken:
xps.png

XPS niet hoger dan maaiveld, dan overlapt het 10 cm met de spouwmuur en de geïsoleerde dekvloer, de betonnen dekvloer ligt namelijk iets lager..
Qua diepte moet ik eerlijk zeggen dat ik geen flauw idee heb hoe diep XPS moet, echter zat ik te denken aan 10 cm onder het laagste punt van het fundament. Daaroverheen wil ik nog DPC folie leggen voor extra vocht bescherming. De DPC folie wil ik 20-30 dieper dan het laagste punt ingraven.
Denk je dat dit een constructie wat kan gaan werken?
 

WowturB

  • #9
Hallo,

Onlangs heb ik mijn fundament van de uitbouw aan de achterzijde uitgegraven wegens aanpassingen in onze tuin en om te controleren of deze nog gezond is. Nu toch alles open ligt, is het zinvol om de achterzijde te isoleren? De uitbouw is gebouwd op een gestort fundament, kruipruimte ontbreekt dus. De binnen vloer heb ik zwevend gemaakt.
IMG_20221029_114853.jpg


plan voor isolatie:

xps.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Topics samengevoegd. Het heeft geen zin om dezelfde vraag te herhalen.

Dat stukje isoleren kan op zich geen kwaad. Zorg wel dat het vocht wat erachter komt weg kan.
 

WowturB

  • #11
@IJkenhout , bedankt voor de reactie en het samen voegen van de topics. Inmiddels begonnen met isoleren, hopelijk levert het wat op!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu