Vochtige houten schuur

Goededag,

Ik heb een houten schuur met vuren rabatdelen. Schuur is ongeisoleerd. De schuur heeft aan de voorkant bovenin 2 ventilatieroosters, 1 onderin aan de en nog 1 boven aan de zijkant. Ventilatieroosters zijn ca. 8x15cm.

Helaas is de schuur veel te vochtig. Op de vloer liggen betontegels van 60x60 in het zand. Nu heb ik gelezen dat er veel vocht door de vloer omhoog kan komen, omdat de tegels als een soort spons werken.

Wat is het beste om het vocht te bestrijden? Ik zie eigenlijk 2 opties, ervan uitgaande dat ik geen beton wil storten
1) De betonnen tegels impregneren, wetende dat er ook voegen tussen zitten. Vraag is dan alleen; helpt dit genoeg, en werkt elke impregneer even goed?
2) De betontegels eruit en er dampdichte bouwfolie onder te plaatsen. En kunnen de tegels dan rechtstreeks op de dampfolie of moet er nog een laag zand (aangevuld met mortel) tussen? Kan ik daarnaast wel op vertrouwen dat dit stevig genoeg gaat zijn als de grond onder de dampdichte folie onverhoopt zou verzakken? Of is dat iets dat niet gaat gebeuren?

Liefste haal ik de tegels er niet uit, maar als impregneren niet voldoende doet dan zal dat moeten ben ik bang.

Wie kan me van advies of inzichten voorzien? Mijn dank is groot!
 
Ondanks dat er niet verwarmd wordt, kan het isoleren van de vloer samen met een vochtscherm de oplossing zijn.
 
Isoleren van de vloer met een dampdichte folie, zoals een bouwfolie? Of doel je op iets anders? Kan je ook toelichten waarom isoleren van de vloer zin heeft?
 
Als het grondwater niet zeer hoog staat, dan simpelweg meer ventileren een zeer waarschijnlijk verdwijnt het probleem vanzelf.

Twee roosters aan dezelfde kant doen niet zoveel, de lucht binnen staat zo goed als stil.
Je wilt dat de wind erdoorheen kan waaien, dus nog twee roosters erbij aan de achterkant.
 
Als de vloer de temperatuur van de buitenlucht aanneemt, zal het vocht in de lucht niet meer op de vloer condenseren.
 
Wie kan me van advies of inzichten voorzien? Mijn dank is groot!
Het is misschien onvriendelijk, ik hoop van niet, maar er zijn al heel veel paginas over de situatie bij jouw geschreven.
Het probleem is we willen, denken dat de natuurlijke ventilatie voorkomen moet worden.
Helaas werkt het niet, de natuur doet het precies anders om. De luchtvochtigheid en de temperatuur die van binnen de schuur moet je zo gelijk mogelijk krijgen houden met de temperatuur als die van buiten. Of die ruimte gaan verwarmen. Ga je verwarmen ontkom je er niet aan om te gaan isoleren. Tenzij je dat gratis hebt.
1 heeft geen zin.
2 kan, lijkt leuk zal een hele klus worden.
Het weer, de seizoenen zijn te wisselend om een oplossing te vinden die voor elk moment werkt.
Let op een moment kan lang zijn we hebben 4 seizoenen.
 
Nee hoor, alle reacties zijn van harte welkom. Ik heb gezocht, maar kon geen eenduidig antwoord vinden op mijn vraagstelling.

Natuurlijke ventilatie heb ik, maar misschien te weinig. Dat zou dus zeker kunnen. Al zou ik desondanks graag het vochtgehalte an sich lager krijgen.

De schuur is overigens niet continue vochtig, maar vooral in de natte maanden. Als het flink heeft geregend blijven de rabatdelen ook best lang nat. En daardoor blijft het vochtig. Ik ging ervan uit dat het tegengaan van opkomend vocht uit de vloer ervoor zorgt dat het vocht sneller uit de rabatdelen zal trekken.
 
Nee hoor, alle reacties zijn van harte welkom. Ik heb gezocht, maar kon geen eenduidig antwoord vinden op mijn vraagstelling.
En hier geen goede handvatten kunnen vinden om je geest te beinvloeden.

Het vocht gehalte in de lucht die van buiten zal je nooit lager kunnen krijgen.
Het zit in de relatie temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid op dat moment van alles om ons heen.
Iets wat koud is en in die omgeving gaat de luchtvochtigheid omhoog krijg je condens op alle oppervlakken die een temperatuur hebben lager dan het dauwpunt.
Dus hoe kan je ervoor zorgen dat waar condens op komt ze snel mogelijk een hogere temperatuur krijgt.

Ik ging ervan uit dat het tegengaan van opkomend vocht uit de vloer ervoor zorgt dat het vocht sneller uit de rabatdelen zal trekken.
Een mooi voorbeeld tussen denken en de werking in de natuur. Interessant toch. Ga alstublieft niet kwaad denken.
 
Ik begrijp wat je zegt, maar er is m.i. een verschil tussen luchtvochtigheid en een vochtige/natte bodem. Als de bodem erg nat is, kan het tegenhouden van opstijgend vocht dan geen nut hebben?
 
In 99,9% van alle gevallen is een vloer vochtig door condens. Niet door optrekkend vocht.
 
Je vergist je van vochtbron. De vloer wordt niet vochtig door optrekkend grondvocht maar door condensatie.
Dat komt vooral voor bij een hoge luchtvochtigheid van de buitenlucht.
De voorbije week was die opvallend hoger dan de weken ervoor. Vandaag lijkt het al weer een stuk beter.
Op zich kan dat bij een schuurtje meestal niet veel kwaad omdat het ook niet constant zo is.
Wil je dat de vloer ten allen tijde steeds droog blijft dan zal je hem energetisch moeten isoleren zodat die nooit meer kouder kan zijn dan de omgevingslucht.
Enkel een folie onder de vloer of het impregneren van de vloer gaat niets helpen, de temperatuur van de vloer blijft hierbij immers nog steeds hetzelfde.
 
Waarschijnlijk begrijp ik het dan niet, maar ook hier wordt gesproken over optrekkend vocht. En zo in vele meerdere bronnen. Hebben die dan allemaal ongelijk?

Het doel is een schuur waar het vocht % in orde is. En gezien vele bronnen dacht ik dat dit kon bereikt worden door iets aan de vloer te doen.

Nu is mijn ijzeren werkbank na een klein jaar al aan het roesten.. :(
 
In het door u aangehaalde topic wordt inderdaad gesproken over optrekkend vocht maar even zo goed ook over condensatie. En het zijn degenen die daar condensatie als oorzaak duiden die mij het meest overtuigen.
Verder heb je het over meerdere bronnen waar men optrekkend vocht als oorzaak noemt. Maar het is niet omdat in bepaalde omstandigheden optrekkend vocht de oorzaak is dat dit dan overal zo is. In uw geval en aan de hand van wat je over de situatie hebt geschreven heb ik een loodzwaar vermoeden dat het vochtig worden van de vloer te wijten is aan condensatie en niet aan optrekkend vocht.
 
Niet heel lastig om te testen: Verf of spuit één tegel zodat ie waterdicht worden.
Dan kan je pas goed zien of er condens op komt, want water trekt er anders meteen in.
Ook een stuk doorzichtig plastic kan. Dan zie je of er condens aan de onder of bovenkant van het plastic komt.

Maar zelfs als het vocht (ook) van onderen komt:

Beter ventileren en het is geen probleem.
Straatstenen zijn ook droog als het een dag niet geregend heeft.
 
Oke. Eerst beter ventileren dan. Overigens, de tegels zijn absoluut NIET vochtig of nat. Het is meer dat de schuur zelf vochtig is en ik dus dacht dat ik d.m.v. de tegels dat tegen kon houden.

Als nog meer ventilatie niet helpt dan is enkel impregneren of bouwfolie onvoldoende begrijp ik, maar een isolatie tussen de vloer is geen ruimte voor. Wat dan?
 
Ik zou zeggen kijk eens wat er met het water buiten rond de schuur gebeurd.
Het zal nl. niet de 1e keer zijn dat dit water nergens naar toe kan en de grond in moet trekken waardoor de ondergrond ook zeiknat wordt.
De schuur zal al wel staan en niet meer te verplaatsen, maar de schuur 5-10 cm omhoog halen zodat hij hoger staat dan de omgeving en ophogen met straatzand waar water makkelijk doorheen gaat en je vloer zal vrijwel zeker kurkdroog blijven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan