Vochtbestrijding aangebouwd schuurtje

lukemurphy

  • #1
Beste klussers,

Ik heb vorig jaar een huis gekocht, waar een aanbouw is gedaan. Een jaar of 20 geleden. Het is een half steen schuur met bitumen dak.

Nu merk ik dat in het schuurtje het de hele winter zeer vochtig is. 90% geeft de hygrometer al een aantal maanden aan, met als gevolg dat, met name op organische materiaal, over de schimmel op groeit. De condens loopt van de binnen van het glas in de deur.

Ik heb foto's van de situatie bijgevoegd. Op veel plekken aan de buitenkant groeit mos en zitten er zwarten plekken op de voegen. Als ik verschillende berichten op dit forum lees gaat het van impregneren, ventileren tot stoken en isoleren. Het enige doel wat het schuurtje voor mij zou hebben is een veilige plek voor fietsen en gereedschap, het is niet groot genoeg om echt lang in te klussen oid.

Wat zou je de juiste aanpak zijn voor mij?

20210111_114806.jpg 20210111_114812.jpg 20210111_114817.jpg 20210111_114825.jpg 20210111_114842.jpg 20210111_114848.jpg 20210111_114859.jpg 20210111_114911.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Opvallend zoveel vocht.
Ik zie een raampje wat open gezet kan worden. Een deur met twee roosters en een rooster in de muur. Helaas heeft het rooster een iets ongelukkige locatie om een luchtstroom door de schuur krijgen.
In eerste instantie zou er voldoende ventialatie moeten zijn om de temperatuur binnen buiten zoveel mogelijk gelijk te houden. Misschien een veiligheids bar in je raampje monteren zodat het altijd op een kier kan staan.
 

lukemurphy

  • #3
Beste Wgb,

Dank voor je reactie!

Dat raampje aan de achterzijde zit vast, maar dat zou met wat aanpassingen best in een raampje dat open kan veranderd worden. Op droge dagen zet ik vaak de deur wagenwijd open en dat helpt om het richting 75 a 80% te krijgen. Dat is nog steeds vrij hoog en meer ventilatie dan dat ga ik met een open staand raampje niet bewerkstelligen vermoed ik.

Ik heb nog een extra foto gemaakt van de zuid kant van het schuurtje (die dus de meeste regen pakt in natte dagen, gezien het vaak een zuid wester is qua wind) Je ziet hier bijna een patroon van bakstenen aan de binnenzijde. Is dit niet het gevolg van doorslaand vocht? Die zwarte schimmelplek zat achter een houten balkt met wat haakjes erop.
Afbeelding van Luke.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je de luchtvochtigheid van buiten monitoord zie je dat deze regelmatig ook die waarden aangeeft.
De ventilatiegaten in de deur hebben niet veel. In de muur lijkt mij wel OK.
Daarbij wat volgens mij de meeste invloed heeft is de vulling van je schuurtje. Daar staat zoveel kilo aan goederen in en deze moeten allemaal door een geringe luchtstroom worden opgewarmd. Daar wringt de schoen. Maar hoe dat precies zit, ik denk dan aan hoeveel ventilatie tegenover kilos inhoud.
Dat de muren aan de binnenzijde nat zijn zou kunnen komen omdat de temperatuur van de steen aan de binnenkant lager is dan het dauwpunt.
Komt het verhaal van de schuur waar je dwars doorheen kan kijken niet bekend voor.
 

lukemurphy

  • #5
Ik snap je punt, een schuur met gigantisch veel ventilatie heeft dit probleem niet. Wat als ik een mechanische ventilator installeer op de plek van van het rooster boven het raam?
 

lukemurphy

  • #6
Misschien een ventilator op zonnepaneel?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Lijkt mij een oplossing misschien is een ventilator een beetje overkill. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat die hoeveelheid lucht die je eruit blaast ergens naar binnen kan. Zou je dezelfde opening aan de overkant van het rooster maken moet dat zonder ventilator voldoende zijn. Kilos en hoeveelheid lucht???
Het deel aansluiting muur dakvloer van de woning goed onderzoeken of deze goed luchtdicht is. Anders trek je warme lucht uit de woning je schuur in.
Zou ik toch even doen realiseer ik me nu. Zou daar een flinke kier zitten kan dit positief werken. Warme lucht uit de woning naar een koude berging.
Nog geen idee of dat iets is.
 
Laatst bewerkt:
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu