Vocht in huis

Willem68

  • #1
Hallo, ik heb een probleem in huis met vocht op de begane grond. kleding wat in de kast hangt stinkt, schimmel achter de kasten etc. kan in eerste instantie niet zien waar het weg komt, muren voelen naar mijn idee ook niet nat aan.
Wel is het zo dat de begane grond ongeveer 15cm beneden maaivld ligt en denk dan ook dat dit de oorzaak van het probleem is maar heb geen idee wat ik hieraan kan doen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe en hoeveel wordt er geventileerd?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
En in een kast wordt er meestal helemaal niet geventileerd.
Dus of de deur open laten staan of er voor zorgen dat er op een andere manier geventileerd wordt.
Is het een losstaande kast dan de kast een paar cm van de muur zetten en ook zien dat je hem van de vloer krijgt (als er geen kruipruimte onder de vloer zit)
Is het een vaste kast dan op strategische plekken wat gaten boren zodat je een natuurlijke ventilatie krijgt.

suc6

Gerrit
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat voor vloer heeft je woning hout of beton.
 

Willem68

  • #5
Heb betonnen vloeren, zetten regelmatig ramen open voor ventilatie, in het stookseizoen is het vochtgehalte lager dan met zomerdag. Heb toch echt het idee dat de oorzaak het onder het maaiveld liggen van de begane grond is
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als je vloer onder het maaiveld ligt dan is de kans op vocht inderdaad groter, maar als het goed is is daar bij de bouw rekening mee gehouden zodat overtollig vocht niet door de vloer omhoog gedrukt kan worden.
Is dat niet het geval en je kunt niet onder de vloer komen dan zal je buiten maatregelen moeten treffen zodat daar het waterniveau al lager komt te staan en het water onder je vloer ook lager komt te staan.
Maar dat zijn wel ingrijpende maatregelen die je niet even op een zaterdagmorgen in orde maakt.
Vooralsnog zou ik beginnen met niet zo af en toe een raam open maar in de zomermaanden echt flink ventileren zodat het vocht wat in het huis/de vloer zit tenminste weg kan en schimmels zich minder goed kunnen ontwikkelen.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat de vloer onder het maaiveld zit is op zich geen oorzaak van de problemen. Er zijn immers genoeg woningen met kelder zónder problemen.

Het af en toe open zetten van een raam is niet voldoende om je huis te ventileren. Dit moet namelijk continue gebeuren. De meeste huizen hebben ventilatieroosters en in de sanitaire ruimtes afzuiging.

Zaken te controleren/verbeteren:
- ventilatie kruipruimte
- detail fundering/bg.vloer
- richting afwatering maaiveld/straatwerk
- waterkering (spouw)muur & waterafvoer spouw
- ventilatie huis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu