Vocht in binnenmuur

Kayleigh_15

  • #1
Hallo allen,

Vorig jaar zomer heb ik een klushuis gekocht, een vrij standaard rijtjeshuis uit 1959. We hebben veel verbouwd en inmiddels is bijna alles klaar. We lopen echter tegen een probleem aan dat we niet opgelost krijgen. Dat zijn vochtplekken aan de binnenmuur van de voorgevel.

In deze gevel liggen geen leidingen, dus ik verwacht niet dat het een lekkage is. Vanaf de buitenzijde is er niks te zien qua lekkage van bijvoorbeeld de dakgoot of vocht in het metselwerk. (Op de foto zie je wel een donkere plek ter hoogte van het maaiveld. Ik durf niet te zeggen of dit vocht of vuil is.) De voeg onder het raam van de 1e verdieping was gescheurd en delen waren eruit gevallen. Deze is hersteld, maar helaas opnieuw gescheurd. Wel in mindere mate dan voorheen. Zou dit een mogelijkheid kunnen zijn? Op de eerste verdieping is echter niks te zien.

Een andere mogelijkheid zou zijn een lekkende dakgoot. Voor zover ik kan zien hangt de dakgoot echter voor de gevel en is deze niet verbonden met de spouw.

Nog een mogelijkheid zou optrekkend vocht kunnen zijn. De plek bevind zich echter alleen aan de voorgevel. Aan de achtergevel is er gelukkig niks aan de hand.

De vochtplek is in de woonkamer zichtbaar. Aan de linkerzijde van het raam (vanaf de binnenkant gezien). Voor zover zichtbaar zijn de onderdorpels nog in tact. De spouwmuur is nageisoleerd met isolatiekorrels. Omdat we veel last hadden van een muffe lucht vanaf de houten vloer hebben we ventilatiekokers aan laten brengen.

Hebben jullie tips waar te zoeken of voor een eventuele vervolgstap? De plek is de afgelopen weken alleen maar groter geworden.

Alvast bedankt!

9B5C94E2-5A34-4356-BFF4-E43FD5D22E84.jpeg 6EED3B76-B145-4C74-9401-B15A5EAFE515.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer is dat straatwerk aangepakt? Het is niet goed te zien maar volgens mij liggen de stenen met de bovenkant ongeveer gelijk met onderkant het kozijn van de voordeur.
Onder het raamkozijn twee blokken met verticale voegen wat is dat precies.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dit dus.

Ventilatie stenen 2 .jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De voormalige ventilatie van de kruipruimte die via de spouw ging.

Is er voor het isoleren in de spouw gekeken met een endoscoop?
De spouw kan daar bijvoorbeeld vol liggen met valspecie.
 

Kayleigh_15

  • #5
De verticale voegen waren ooit open stootvoegen. Ivm isoleren zijn deze dichtgezet. Later zijn hier wel ventilatiekokers tbv de houten vloer aan toegevoegd.

Ik durf niet te zeggen of er met een endoscoop gekeken is. Het isoleren is voor de vorige eigenaar gedaan. Zou valspecie invloed kunnen hebben? Dan zou er sprake zijn van doorslag?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom zo vaag. Hoeveel ventilatiekokers, waar zitten ze dan, welke diameter hebben die kokers. Welke oppervlakte heeft je kruipruimte.

Dat straatwerk heb je dat zelf gedaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat zegt het bedrijf die de spouw heeft geisoleerd? Zijn zij aangesloten bij een waarborg / brancheorganisatie?
 

Kayleigh_15

  • #8
Er zijn in totaal 4 ventilatiekokers geplaatst met een diameter van ca. 5 cm, 2 aan de voorzijde van de woning en 2 aan de achterzijde. Samen ventileren ze een oppervlakte van ca 21 m2. Het betreft enkel de woonkamer. De hal en de daar achter gelegen keuken hebben een betonnen vloer. Het betreft geen kruipruimte die je kan betreden. Het is enkel een houten vloer met hoogte van, ik schat 70-80 cm tot dat je op zand of iets dergelijks komt. Hoe dit precies zit weet ik niet omdat je er dus niet bij kunt komen. De ventilatiekokers zitten tegenover elkaar. Op de foto ongeveer ter hoogte van de voormalige open stootvoegen. In welke richting ben je aan het denken Wgb? Dan kan ik met je meedenken en eventueel meer informatie geven.

Het is uitgevoerd door * in opdracht van de vorige eigenaar. Ik heb de partij enkel gesproken over de dicht gezette stootvoegen. Uit dit antwoord leken ze goed te weten wat ze hebben gedaan. Ik heb niet gevraagd of ze meer weten over de vochtplek. Daar zal ik ze morgen eens even bellen.

Naam verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Fmrama

  • #9
Ik zou zelf de bestrating voor het raam eens weghalen en diep weggraven. En het eens een tijdje open laten liggen. En de regenpijp aansluiting controleren. Loopt het water wel goed weg.
 

Kayleigh_15

  • #10
Dankje voor je het meedenken Fmrama. Daar hadden we nog niet aan gedacht en gaan dit proberen.

Wgb mogelijk wilde u dezelfde suggestie doen. Om een van de eerste vragen alsnog te beantwoorden. De bestrating ligt er denk ik al jaren in. Bij de voordeur ligt de bestrating niet even hoog als de voordeur. Hier zit zeker 5 cm tussen. Dit is niet goed te zien op de foto inderdaad. Excuses, deze vragen was ik vergeten te beantwoorden.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kayleigh_15 schreef:
De ventilatiekokers zitten tegenover elkaar. Op de foto ongeveer ter hoogte van de voormalige open stootvoegen. In welke richting ben je aan het denken Wgb? Dan kan ik met je meedenken en eventueel meer informatie geven.
Zelf vind ik die buizen van rond 50 mm klein. Een rechthoekig standaard ventilatiekoker is dacht ik 5x10 cm.
Op het internet is veel te vinden over deze problematiek. Specialisten schrijven dan "De vochtigheid van de vloer kan trouwens verschillen, afhankelijk het seizoen of zelfs het jaar. Niettemin wordt het minimum van 1 koker per 12 m² gehanteerd als basis om extra kosten en werklast te vermijden." Mijn vraag welke afmeting heeft die koker.
Die buizen moeten, lees ik, 10 cm boven het maaiveld zijn aangebracht.

Een ding is zeker die zone waar het nu nat is is te koud ten opzichte van de luchtvochtigheid in die ruimte. Wanneer heb je die vochtigheid ontdekt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Het is uitbesteed werk, waar garantie op zit. Daar gaan wij niet over. Laten we dus wachten met verder advies totdat het bedrijf heeft gereageerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu