Vocht in betegelde betonvloer

Gebruiker08

  • #1
Hallo,

Wij hebben een ruimte welke is voorzien van een betonvloer welke is voorzien van tegels. Nu zijn de voegen tussen de tegels vaak donker / vochtig. Waarschijnlijk is de betonvloer gewoon gestort op een zandlaag zonder isolatie / folie. Gezien wij veel last hebben van een hoog grondwater niveau verwacht ik dat e.e.a. te maken heeft met optrekkend vocht. Tevens hangt in deze (afgesloten) ruimte vaak een vochtige / muffe geur (ook na veel luchten). In de zomer periode is het minder maar toch nog altijd aanwezig.
Nu ben ik aan het bekijken wat de opties zijn om hier iets aan te doen. Het liefst zou ik de tegelvloer niet beschadiging maar ik ben bang dat dit geen optie is. Zelf denk ik aan de volgende opties:
- injecteren van de voegen om zodoende een ondoordringbare laag te krijgen (weet niet of dit mogelijk is).
- Vloer insmeren met een meerlaags waterdicht epoxy systeem.
- Vloer en ondervloer eruit halen en compleet opnieuw opbouwen incl. isolatie enz.

Zijn er mensen met ervaring in dergelijke situatie?

Denken jullie dat deze muffe geur afkomstig is van de vloer? In deze ruimte is namelijk ook een buitenmuur welke last had van optrekkend vocht (los stucwerk aan onderzijde) welke wij hebben laten injecteren. Nu blijkt deze muur aan de onderzijde nog steeds wat vochtig en komt de firma nogmaals injecteren. Deze muur is voorzien van een dikke (+/- 1,5cm) stuclaag. Zou de muffe geur ook van deze muur af kunnen komen?

Alvast bedankt.
 

Bernhard

  • #2
Optrekkend vocht komt meestal van boven en niet van onder.
De waterdamp in de lucht condenseert op de koude vloer en muur. Injecteren of een epoxylaag zal niet afdoende zijn.
Op een "warme" vloer of muur zal geen waterdamp condenseren.
De oplossing is:
- de waterpeil verlagen
- controleren op lekkage van riolering en of hemelwaterafvoer
- vloer en muur aan de buitenkant isoleren.
bernhard
 

Gebruiker08

  • #3
Hallo Bernhard,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik begrijp e.e.a. echter niet helemaal.
Het idee dat waterdamp condenseert op koude oppervlakken begrijp ik. Echter denk ik dat er dan twee problemen zijn namelijk: optrekkend vocht en een te koude vloer.

De muur welke last heeft van optrekkend vocht kan mijn inziens niet van waterdamp komen welke condenseert op de muur. Dit gezien het stucwerk volgens mij opbolt door de zouten die in het grondwater zit. Tevens is deze muur voorzien van spouwmuurisolatie (EPS parels) en zou dus goed geisoleerd moeten zijn.

Wat betreft de vloer zal ik inderdaad de riolering / hemelwaterafvoeren nog eens controleren. Maar het is echter geen riool lucht welke wij vaker ruiken.
Verder de vraag hoe wij het waterpeil zouden kunnen verlagen? Ook m.b.t. het isoleren van de vloer zou ik graag willen weten hoe wij dit zouden moeten doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Optrekkend vocht is nooit een oorzaak. Het is een gevolg van een ander probleem. Je moet dus eerst de oorzaak achterhalen. Heeft het injecteerbedrijf daar onderzoek naar gedaan?

Wat is de luchtvochtigheid in die ruimte? Is er permanente ventilatie?
 

Gebruiker08

  • #5
Hallo,

Kan een hoge grondwaterstand en oude muren / beton zonder waterkering geen oorzaak zijn voor het vochtprobleem? Het betreft namelijk een oud huis +/- 1950 en er is geen waterkering aangebracht aan de onderzijde van de muren.

De luchtvochtigheid ligt rond de 40 / 45% en er is voldoende ventilatie d.m.v. dakvensters met ventilatieroosters welke open staan, kiepraampje wat op een kier open staat en mechanische ventilatie welke vaak aanstaat.
 

Bernhard

  • #6
De vloer en de stenen in de fundering worden nat door het grondwater. De afkoeling van natte stenen is zeer groot.
De bovenliggende steen zal ook koud worden. De waterdamp in de lucht zal op de koude steen condenseren. Dan is de volgende laag stenen aan de beurt.
Waterdamp is een gas. De waterdamp baant zich een weg door stenen/stuclaag en zal op een koude plek condenseren.
bernhard
 

Gebruiker08

  • #7
Wat zou in deze situatie dan een oplossing kunnen zijn? De buitenmuur is geïsoleerd met EPS Parels dus meer isoleren is niet mogelijk. Het injecteren van de muur aan de onderzijde heeft wel geholpen want het stucwerk was eerst over de gehele lengte aan het bollen en is nu alleen nog op 2 kleine plaatsen het geval. Vandaar dat er voor de zekerheid toch nog een herinjectie plaats zal vinden.

Hoe zou ik de vloer verder kunnen isoleren? Er is namelijk geen kruipruimte onder deze vloer.

De voegen in de vloer kleuren echter ook niet op alle plaatsen donker maar her en der. Verder is de tegel zelf niet vochtig. Dat de voegen her en der wat donkerder zijn maakt mij verder niets uit maar ik vraag me af of hierdoor ook een vochtige / muffige lucht kan ontstaan in deze ruimte?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu