Vocht enkelsteens garage muur veroorzaakt door terras

Kevinenvera

  • #1
Beste klussers,
ongeveer 6 jaar geleden heb ik mijn huis verbouwd en heb ik een terras gelegd. Dit terras is tegen de ENKELSTEENS garage van onze buurman gemaakt. Nu is het zo dat hij aan de binnenkant van de garage vocht/groene aanslag heeft, precies 4 stenen hoog. (dit is de hoogte van het terras boven zijn fundering.
wel had ik al plastic tussen de muur en de grond/zand/stenen van mijn terras gelegt maar dat heeft dus niet geholpen.



Mijn concrete vraag:

ik heb het terras nu vrij gegraven, 4 rijen stenen omlaag, tot op de fundering van de garage. (zie foto) Hoe kan ik deze muur nu het beste impregneren/beschermen tegen vocht zodat de buurman geen vocht meer door de stenen krijgt?
Wie heeft bruikbare tips en waar krijg ik de benodigde materialen? gewoon in een bouwmarkt?

ik hoor het graag! Alvast bedankt!
Kevin
 

Pirke

  • #2
De buurman metselt een enkelsteens muurtje. Dat is vragen om problemen...maar dat moet hij zelf weten. Bovendien is het maar de vraag of die bouw van hem niet gewoon slecht gemaakt is. 4 stenen diep en dan al een fundament? Misschien een slecht uitgevoerde plaatfundering?
Bovendien zie ik boven het rode kader ook al vocht in de stenen zitten. Misschien nog niet doorgelagen naar binnen?

Jij daarentegen doet iets wat onverstandig is. Namelijk ver boven het maaiveld zand tegen iemands gevel aan gooien. Tenminste...dat begrijp ik uit jou verhaal. Jij hebt je terras hoger liggen dan het maaiveld..toch?
JE zegt: 4 stenen boven zijn fundering...maar je bedoelt denk ik "boven zijn vloer". Of niet?

Een andere mogelijkheid is misschien dat jij het terras op afschot hebt liggen richting de muur. Dat kan ook niet natuurlijk.
In dat geval zou een afvoergoot langs de muur soelaas kunnen bieden.

Dit is allemaal belangrijk; Als jij op/of net onder het maaiveld zit met je terras, dan treft jou geen blaam. Dan had de buurman maar beter moeten nadenken met zijn muur en fundament. Zelf als jij er pas later een terras tegen aan legt.

Anders kan ik zo niets anders bedenken behalve dan dat jij je tuin/terras weer terugwerkt naar zijn normale pijl. Die stenen moeten kunnen ventileren, doordat er zakwater in zit. Of optrekkend vocht, wat door een ondeugelijk bouw wordt veroorzaakt.

Dus: bekijk de situatie nog eens kritisch in overleg met je buurman...en stel vast wat het probleem precies is.

Laat even weten wat er uit komt....
 

Ralph

  • #3
Met een blokkwast en bitumenverf krijg je dat dicht. Het metselwerk moet dan glad zijn en geen gaten hebben zoals voegen die niet gevoegd zijn e.d.
2 lagen bitumenverf er op doen tot 2 cm onder jou straat werk.
 

Pirke

  • #4
Hoe kun je dat nou zeggen ralph? Het is niet eens duidelijk wat het probleem is.
 

Ralph

  • #5
Het probleem werd omschreven toch? TS heeft straatwerk opgehoogd en buurman kreeg vochtproblemen.
Dat is logisch omdat water breed wegzakt en als je een muur als een spons hebt hoef je niet lang naar school om te bedenken waar water naar toe gaat.

Dat sponsprobleem moet je dus oplossen, daarvan zeg ik dan bitumenverf. Wij gebruiken dat ook voor kelders namelijk dus zal het voor dat ook wel lukken.
Als de ondergrond niet glad is dan kan je nog dickbeschichtung er op smeren.
Maar wat je ook doet, het moet vast op die muur. Iets los er voor zal altijd onderhevig zijn aan de wet van communicerende vaten. Water wil nou eenmaal levelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan zal hij het open moeten maken tot onder de betonnenplaat, de plaat waar die muur op staat. Vanuit of op die plaat met een waterdicht middel beginnen. In hoeverre je fatsoenlijk op die betonnenplaat, hoe glad is het oppervlak van die plaat, een middel kan smeren lijkt mij dan erg belangrijk.
 

Ralph

  • #7
Idd WGB...
 

Pirke

  • #8
Maar hij heeft toch folie tussen zijn terras en de steense muur gelegd?
Dat zou het breed wegzakken van het water toch tegen moeten houden lijkt mij.


Ik denk dat er meer aan de hand is.........
Ben benieuwd.
 

LeerlingNoob

  • #9
Mocht je voor een afdichtingspasta kiezen is het wel belangrijk dat je geschikte gebruikt. Ralph gaf aan een bepaald middel te gebruiken voor kelders, echter heb je te maken met een andere druk dan bij een buitenmuur onder het maaiveld, niet dat dat van Ralph niet zou werken, maar let er wel goed op, en kan het je bovendien geld schelen.

Je zou na hogedruk reiniging (en eventueel voegwerk om de boel glad te krijgen) en het aanbrengen van de multidichtpasta [zal geen merk noemen] wellicht drainage kunnen leggen, eventueel gecombineerd met een epdm slabbe?

Voorts lijkt het me niet onverstandig dat de buurman zijn muur impregneert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu