Vlonder met lange levensduur en herstelbare hoogte

Wesbak

  • #1
Project omschrijving van een vlonder die je qua hoogte kan bijstellen zodat bodemdaling gecompenseerd wordt.


Reeds lange tijd ergerde ik mij aan dat de vlonders rondom het huis verzakken door verzakkende bodem. Een bekend probleem voor degene die op veengrond woont. Ook het feit dat zelfs de hardhouten constructie na lange tijd wegrot en verzwakt is vervelend.

Ik heb nu rigoureus anders gedaan: een RVS stalen frame wat afsteunt deels aan de woning en onderhoud terras en anderzijds aan kunstof palen (rotten niet). Door de afsteuning aan huis en onderheid terras verzakt het daar nooit en sluit het altijd lekker strak aan bij de deur en het terras, nooit meer drempels. De palen verzakken op termijn wel maar omdat elke terras maar één balk nodig heeft kan ik die opkrikken tot de goede hoogte door een kunstof padje of stukje paal tussen te stoppen. Het erbij komen zal dan wel eens in de zoveel tijd wat effort vragen want ik zal dan de plank boven die balk/paal even moeten loshalen om de balk omhoog te krikken.
De vlonder zelf heb ik gemaakt van composiet. Dit rot ook niet. De combinatie van een RVS frame, kunstof palen, composiet vlonderplanken en RVS bouten en popnagels maakt dat het extra lang mee zal gaan en altijd strak blijft.
Onder de vlonders ligt niet alleen worteldoek maar daaronder ook 10-15cm schelpen. Hiermee blijft het extra droog (water loopt snel door schelpen heen) en kan onkruid slechter kiemen. Ik moest sowieso wat ophogen tien ik de oude vlonder verwijderde maar dat kan dan meteen met schelpen.
De vlonders liggen er nu enige weken en het voel uitermate stevig.
Paar tips:
- Let op dat je bij composiet planken om de maximaal 30 cm afsteunt met een dwarsligger. composiet is duidelijk slapper dan hout. Binnen die 30cm gaat dat prima. Maar dit maakt de investering in RVS duur want je hebt veel dwarsliggers nodig.
- meet vooraf alles nauwkeurig op en maak een tekening in een tekenprogramma zoals SketchUp waarin je de constructie en planken tekent. Daarmee kun je nauwkeurig de afmetingen van het staal bepalen en opgeven in je bestelling. De staalleverancier maakt het dan op maat, dat scheelt een hoop werk maar je tekening moet dan wel kloppen.
- steun af aan de wand met een L-strook die je met RVS bouten in de muur monteert waar je dan vervolgens de dwarsliggers op legt, dan liggen die mooi recht naast elkaar. De dwarsliggers op de balk kun je simpelweg met elkaar verlijmen want deze liggen gewoon op elkaar.
- boren in RVS is heel erg zwaar. Zorg voor een krachtige boor met laag toerental en gebruik kobalt boor. Voorkom hoge toeren want je boor is meteen bot. Voor grote gaten kun je het beste een getrapte boor gebruiken en dan eerst voorboren met een 4mm boor. Dit was het zwaarste werk en vergde veel geduld. Ik heb uiteindelijk alleen gaten geboord voor de constructie maar niet voor het monteren van de de clips tussen de planken, dan had ik paar honderd gaten in staal moeten boren en dat werd mij teveel. Om planken toch netjes en vast aan elkaar te krijgen heb ik toch een aantal composiet onderbalken gekocht die ik naast een aantal dwarsliggers plaatste waarop de planken met clips afgemonteerd zijn. Dus in feite liggen de planken daarmee “los maar aan elkaar” als vlak op de RVS constructie. Het los erop liggen kan als nadeel hebben dat het kleppert als je er overeen loopt, maar omdat die RVS echt 100% rechte balken hoor ik gelukkig geen geklepper.

Kijk maar wat je er aan hebt en succes ermee!

4894E238-E796-49C3-B3FF-52C650E4CFC8.jpeg 2ABD4043-0B2D-4C84-9723-4F947A47CCA8.jpeg DEC12EEE-FE79-4DC6-90BA-4EEDE9EBCF10.jpeg 425A6FB8-01B2-49E2-988E-55646C4A54E4.jpeg A9F762C7-D6EA-4A4A-B5E0-EDDD1052CE35.jpeg 4330DEE6-1836-461E-A9FE-379300AD89B5.jpeg 2A56E8B4-4EC4-448B-B70C-0D47800D0EB4.jpeg
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bedankt voor het delen. Ik snap nog niet precies hoe je het straks op hoogte wilt krijgen.

In veengebied onderheien ze ook meestal de terrassen. Ik zou (buiten het hoofdterras) zelf geen verharding toepassen, dan kan het gewoon meezakken.
 

Wesbak

  • #3
Dank voor uw reactie en goede vraag.

Normaliter wirden vlonderbalken vastgeschroefd aan de grondpalen, bij mij liggen ze er “los” op. Tegen de tijd dat het verzakt is krik ik de balk wat omhoog en stop een stukje balk of een padje er weer tussen. Dan ligt de balk dus op de paal + extra tussenstuk en ligt de vlonder weer recht.

Inderdaad is onderheien beter maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Dat is aan ieder dan om de keuze te maken natuurlijk.

vlonders zitten soms ook tegen een woning aan, dat was bij mij het geval. Dan is verzakking op den duur irritant want levert een te groot hoogteverschil op met de vloer van de woning. Door de vlonder aan de muur vast te zetten blijft die zijde in ieder geval netjes op de juiste hoogte maar de andere zijde moet ik dan wel tzt recht kunnen zetten anders trekt het scheef. Dat kan nu dus.

Een vlonder die los staat van het huis kun je inderdaad gewoon laten meezakken met de rest van de tuin. Alhoewel, tegen de tijd dat je de tuin weer ophoogt kan dit ophoogconcept ook weer zijn nut bewijzen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Aha. Een bevestiging is wel aan te raden. Palen in de grond kunnen scheef zakken, en in de vlonder zit altijd beweging door de seizoenen en erover lopen.

Prima oplossing verder. Voor het ophogen moeten wel een aantal planken verwijderd worden, maar verder is dit een relatief eenvoudige en goedkope oplossing :prima:
 

Sake909

  • #5
Mooie oplossing. Zou dit ook werken voor een (hard)houten constructie van ongeveer 8 meter breed?
 

Wesbak

  • #6
Hallo Sake909

Ik neem dat bedoelt een hardhouten constructie deels aan een wand en de rest op lost op palen afgesteund zodat je daar tzt weer pads tussen kan leggen om weer te kunnen ophogen? Dat zou moeten kunnen. Zorg wel voor rvs kwaliteit vlonderschroeven zodat deze goed blijven om tzt weer los te kunnen draaien want je zal tzt wat planken weer even eruit moeten nemen om bij de palen te komen en daar op te hogen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes ermee!
 

Moetkunnen

  • #7
Beste Wesbak,

Ik wil ongeveer hetzelfde doen als jij hebt gedaan, maar dan bij openslaande deuren die we in een blinde muur hebben geplaatst. Daardoor heb ik veel puin over, wat ik wil kleinslaan en dan gebruiken in plaats van schelpen. Is dat een goed alternatief, denk je?
Alvast bedankt voor het meedenken!

P.S.
Het zijn relatief zachte oranje profielstenen, dus kleinslaan valt wel mee :-)

2021 10 16-01.JPG
 
Laatst bewerkt:

Wesbak

  • #8
Lijkt mij prima oplossing. Het is verstandig onder de vlonder materiaal te leggen wat makkelijk water doorlaat en dus snel opdroogt, dit voorkomt kiemen van onkruid e.d. Puin heeft veel luchtruimte tussen de brokstukken dus voldoet hieraan. Veel succes ermee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu