Vloerverwarmingsverdeler vervangen of repareren

Crave89

  • #1
Onlangs nadat tweemaal mijn stoppen eruit sprongen, ben ik erachter gekomen dat mijn vloerverwarmingspomp de oorzaak was. Rap heb ik een nieuwe pomp besteld, maar bij een nadere inspectie ben ik er achtergekomen dat mijn vloerverwarmingsverdeler lekt. Hoogst waarschijnlijk is er water bij de elektra aansluiting van de pomp gekomen wat tot kortsluiting heeft gezorgd.

Nu mijn vraag. Moet ik de verdeler vervangen of valt die te repareren.

Eerst even de details.

Mijn verdeler ziet er als volgt uit:



Merk: Thermo Briljant

Pomp
Oud: Grundfos: UPS 25-50-180
Nieuwe pomp (nog niet geïnstalleerd): Grundfos Alpha 2 25-60-180


Lekkage vindt plaats vanaf de pomp temperatuur voeler. Hier is ook roest zichtbaar.




Nu probeerde ik de voeler koppeling los te draaien om dit dicht te maken, maar ik krijg het met geen mogelijkheid los. Is dit wel een schroef verbinding? Of is dit gesoldeerd? Of zit dit gewoon vast ivm de roestvorming?

En dan de hamvraag, valt dit te repareren of is het beter om de gehele verdeelunit te vervangen?
 

Kluskoppel

  • #2
Ik zou de verdeler in zijn geheel vervangen. Dat op je laatste foto ziet er aardig weggerot uit.
 

Marcn88

  • #3
Tijd voor een nieuwe verdeler wel zonde van de investering in de pomp want nieuwe verdelers zijn voorzien van a label pompen
 

Auto-Geen

  • #4
Dompelbuis van de thermostaat is gemonteerd met locktite en zit serieus vast. De verdeler aftappen en met een soldeer brander de dompelbuis warm stoken. Met een passende ringsleutel moet ie los te draaien zijn.
Thermostaat hoeft niet perse dompel te zijn, aanleg of klem werkt ook. Je nieuwe pomp er tussen en geld voor een nieuwe verdeler + aanpassingen op zak houden.
 

Crave89

  • #5
Dank voor de berichten.

Ik denk dat ik toch het zeker voor het onzeker neem en de verdeler ga vervangen voor een nieuwe. Ik ga de nieuwe pomp terugsturen.

Nu zit ik alleen met de volgende vraagstuk waar ik wat hulp bij nodig heb. Afgelopen winter merkten wij op dat de vloerverwarming van onze badkamer niet warm werd. Dus nu ben ik van plan om de badkamer vloerverwarming samen met de twee groepen op de begane grond te laten spoelen.

Na dat ik naging hoe de vloerverwarming van onze badkamer aangesloten is (was al aanwezig na aanschaf woning). Ben ik er achtergekomen dat de vloerverwarming van de badkamer is aangesloten op een C.V verdeelblok van de radiatoren van de eerste verdieping, zonder een RTL ventiel en aansluiting is lager dan de vloerverwarming :(, waardoor ik het ook niet goed kan onluchten.

Nu vraag ik me af, of het niet beter is om de badkamer vloerverwarming ook niet aan te sluiten op de nieuwe verdeler. Dus om een 3 groepsverdeler te nemen (2x begane grond en 1x badkamer). Of is het beter om een RTL ventiel er toch tussen te plaatsen al is de aansluiting lager dan de vloerverwarming.


De twee linker leidingen met een draaiknop betreffen volgens mij de badkamer vloerverwarmingsleidingen. Dit is in de trapkast onder de badkamer.
 

Marcn88

  • #6
Als je de mogelijkheid hebt zet dan de vvw van de badkamer ook op de vvw verdeler dan is deze ook meteen temperatuur beveiligd
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Is je begane grond maar ongeveer 20 M2 groot?
Want daarvoor zou een 2 groepen verdeler zijn: is die oppervlakte groter, dan zou ik die hele vloerverwarming er maar uithalen, incl. die verrotte verdeler en een totaal nieuwe vloerverwarming, volgens de huidige maatstaven, (laten) aanleggen.
Alle aanpassingen aan dit verhaal zijn vergeefse moeite.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Maar die kleine verdeler was wel een paar tientjes goedkoper. En waarschijnlijk hebben ze ook nog wel op een paar meter slang kunnen besparen. Tel uit je winst...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu