Vloerverwarming pomp Grundfoss Alpha 2L stroomverbruik

Klusser911

  • #1
Beste klussers,

Door alle extra kosten door het gestegen energietarief, ben ik aan het proberen om inzichtelijk te krijgen wat het stroomverbruik is van de apparaten in mijn huis, en vervolgens ga ik proberen om op de grote hitters te besparen. Hiervoor gebruik ik een verbruiksmeter.

Ik heb deze vandaag aangesloten op de pomp van de vloerverwarming, een grundfoss alpha 2L, en deze gaf, zonder dat er gestookt wordt, rond de 33 watt aan. Op dat moment staat de ketel uit (geen warmtevraag). Het lijkt over tijd nog iets terug te lopen (zie onderstaande grafiek), maar toch vind ik dit vrij hoog. De stand staat in 'CP1' (drie driehoekjes), aangezien dit de stand is die de gebruiksaanwijzing aanraadt voor vloerverwarming. Het viel me op dat de pomp dan nog vrij hard draait. In stand I (constant) verbruikt hij maar zo'n 8 watt. Dit verschil tikt op jaarbasis aan.

1647977760708.png


Mijn vragen:
- Is het normaal dat deze pomp nog zo veel stroom verbruikt? Ik begreep dat het een zuinige/label A pomp was - ik vind 33 watt zonder dat er gestookt wordt niet erg zuinig.
- Moet de pomp daadwerkelijk op stand 'cp1' staan?
- Ik lees verschillende verhalen over een pompschakelaar met deze pomp. Het ene kamp 'doet het gewoon', het andere kamp raadt het af aangezien de elektronica geen piekstromen aan zou kunnen tijdens inschakelen. Is dit aan te raden?
- Kan ik de pomp buiten het stookseizoen uitzetten zonder risico op vastlopen? Of anders op stand I zetten zodat hij 'maar' 8 watt gebruikt?
- Nog andere tips?

Alvast dank voor het advies!
Klusser911
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Hierover is al heel veel geschreven. Zie de handleiding en documentatie van deze pomp voor de gewenste gegevens.
Dit soort pompen moet je niet schakelen via een pompschakelaar en eigenlijk hun gang laten gaan. (En niet alleen maar gefixeerd zijn op een zo laag mogelijk vermogen)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Als.je de kranenvan de lussen dicht laat lopen na warmtevraag zal.de.pomp terugtoeren naar.ca.5 watt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De pomp zorgt voor de benodigde circulatie in het systeem. De circulatie uitzetten lijkt me alles behalve een goed idee.

Of je buiten het stookseizoen de pompsnelheid terug kunt zetten zal idd in de handleiding staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu